A Közép-Európai Fiatal Gazda Központ (CERYC) tevékenységének köszönhetően megélénkült a régió fiatal gazdaszervezeteinek együttműködése, számos oktatóprogrammal segítik a szervezetek egymás tevékenységét - közölte a magyar fiatal gazdaszervezet, az AGRYA.

A CERYC kiemelt célja, hogy segítse a Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában az elmúlt év során megalakult önálló fiatal gazdaszervezetek megerősödését. A CERYC tevékenysége eredményeként kidolgozott programok jelentős uniós támogatással valósulnak meg a térségben. Román-magyar viszonylatban jó lehetőséget ad a szervezet-fejlesztésre a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a 2007-2013 közötti költségvetési időszak alatt. A program részeként magyar és romániai fiatal gazdák részvételével 10 szakmai esemény valósul meg. Két konferencián túl a program része 4 úgynevezett Fiatal Gazda Klub rendezvény Magyarországon, romániai résztvevőkkel és 4 Fiatal Gazda Klub rendezvény Romániában, magyar szakemberekkel.

Az események segítik egymás helyzetének jobb megértését, erősítik a szakmai és üzleti együttműködést a határ két oldalán élő fiatal gazdák között. A program teljes költségvetése 81.604 euró, amelyből 77.854 euró az uniós támogatás. A szlovákiai és romániai fiatal gazdák szervezetének részvételével valósul meg az AGRYA egy másik programja. Ez egy négy konferenciából álló rendezvénysorozat Szlovéniában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon. A konferenciák témája a kistelepülési, kistérségi szintű önkormányzat-vállalkozó-civil szervezet együttműködések az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében, valamint a nők helyzete az agráriumban. A rendezvénysorozat első rendezvényére idén novemberben Szlovéniában kerül sor.

A projektek közül jelentős még a "Közös agrárpolitika a gyakorlatban" program. Ennek részeként összesen 9 szakmai úton tanulmányozhatja összességében 140 magyar, szlovákiai és romániai fiatal gazda az állattenyésztéshez, kertészethez, borászathoz, szántóföldi növénytermesztéshez és a vidékfejlesztéshez kapcsolódó uniós támogatások nemzeti gyakorlatát. Az utak résztvevőit pályázati úton választják ki és minimálisan 50 százalék támogatást kapnak a kiutazók a költségeikhez. A 2013 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) vitája hamarosan megkezdődik, ezért nem közömbös - állítják az AGRYA-nál -, hogy az abban foglalt lehetőségek, intézkedések mennyiben segítik az agrárium, a vidék generációs problémáinak megoldását.

Forrás: agrarhaszon.hu

Cikk megosztása