Mosonmagyaróvár - Glatz Ferenc akadémikus pénteken a Kisalföldnek a gazdasági válságról azt mondta: az ilyen méretű krízisek minden esetben megújulást hoznak, ám a megújulásnak alapfeltétele a rombolás.
 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Gazdaságtudományi Intézete és az Óvári Gazdászok Szövetsége Egyesület által szervezett „Mezőgazdaság és a vidék jövőképe" című tanácskozáson egyúttal az oktatási központ tízéves fennállását is ünnepelték. A konferencián sokak mellett Glatz Ferenc akadémikus is méltatta az ünnepelt eddigi tevékenységét, kiemelte: dr. Nagy Frigyes életpályája egyik fontos eleme a magyar mezőgazdaság harmadik virágkorának. A hazai agrárium ekkor a világ élvonalába tartozott, amikor az igazgató egy meghatározó állami gazdaságot vezetett. Miniszterként újító volt, a befelé fordulás helyett Európában kezdett gondolkodni, ebben kereste a magyar vidék élettereit.

Glatz Ferenc előadásában a gazdasági válság mezőgazdaságot érintő hatásáról beszélt. Glatz szerint nem ismerni még a krízis végkimenetelét, ám az bizonyos, hogy az élet minden területét érinti. 
 

Nem egyszerű gazdasági visszaesésről van szó – fogalmazott Glatz Ferenc hanem most roppant meg teljesen és omlik össze világszerte az a hatvanas években megálmodott és kialakított rendszer, aminek alapja a szociális jóléti állam volt.

Az akadémikus kiemelte: a globalizáció az eddigi szabályozatlan formában nem mehet tovább.

A globális gazdaságban a szabályozási rendszerek erősebbek lesznek, a lokális társadalmak, gazdaságok összességeként fog tovább fejlődni ez a folyamat. Erősödni fognak a lokális rendszerek, amikben a különféle erőforrások okosabb felhasználására törekednek majd. Az akadémikus szólt továbbá az agrárium és a vidék politikai ellentéteiről, ami feltétlenül megoldást követel.

Glatz Ferenc a Kisalföldnek beszélt a gazdasági válság várható következményeiről. Szerinte az ilyen méretű krízisek minden esetben megújulást hoznak, ám a megújulásnak alapfeltétele a rombolás. Teljesen új struktúrák fognak kialakulni, a vállalkozások és a fogyasztók is más viselkedésre kényszerülnek majd.

Az akadémikus az esetleges politikai szerepvállalásai kapcsán hangsúlyozta: távol áll a politikától, annak csak szakadminisztrációs terén érzi jól magát. Legutóbb is ilyen formában merült fel a neve miniszterelnök-jelöltként egy pártfüggetlen szakértői kormányban. Ám amikor kiderült, hogy ez nem jöhet létre, visszalépett ettől a lehetőségtől. Glatz Ferenc hozzátette: sokkal inkább tud társadalomban gondolkodni, mint pártokban.

Uniós szakembereket képeznek

A jubiláló Európai Unió Oktatási Központ alapítója és igazgatója, dr. Nagy Frigyes elmondta: tíz évvel ezelőtt már látni lehetett, hogy hazánk is csatlakozik az Európai Unióhoz és az agrártörvényeket Brüsszelben hozzák majd. Ezért indokolt volt a mérnökképzést is ebbe az irányba fejleszteni. Az elmúlt évtized sikertörténet, jelentős oktatási tevékenységet folytatnak a nyugat-dunántúli régióban és számos nemzetközi projektben is részt vettek már.

Cikk megosztása