Az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében ez év őszétől 2013-ig szakképzési támogatáshoz juthatnak mindazok, akik az agrárium területén
bővíteni akarják ismereteiket. Az idén 1,8 milliárd, a következő években 2,6–2,8 milliárd forint fordítható erre a célra évenként.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program szakképzési projektjében a gazdálkodókat sikeres vizsga esetén száz százalékban támogatják. További feltétel, hogy a résztvevők az órák minimum nyolcvan százalékán ott legyenek. A képzésre, amelynek idei költségkerete 1,8 milliárd forint, évente egy-egy gazdálkodó maximum 275 ezer forint támogatást vehet igénybe – közölte Forgács Barnabás, az agrártárca közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára. Szerinte ha a támogatást célirányosan használják fel, az érzékelhetően növeli a magyar agrárium versenyképességét, és egyben jótékonyan hat a vidékfejlesztési programok megvalósítására. Hogy a mező-, illetve erdőgazdasági képzés valamilyen formája a legtöbb e területen dolgozónak hozzáférhető legyen, százszázalékos támogatást kapnak a képzésre jelentkezők. A főként gyakorlatorientált program résztvevői a képzés formájától függően százhatvan, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakma közül választhatnak. Így többek között aranykalászos gazda, mezőgazdasági erőgép- és munkagépkezelő, növényvédelmi gépkezelő, fakitermelő, bionövény-termesztő és állattenyésztési gépüzemeltető bizonyítványt kaphatnak a sikeresen vizsgázók. Az MTI közlése szerint bizonyos programok esetében a támogatás megszerzésének feltétele, hogy a gazdálkodók elvégezzenek egy tanfolyamot. Egyebek közt az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülőknek is kötelező részt venniük képzésen a kölcsönös megfeleltetés, a környezetkímélő gazdálkodás feltételeiről.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program más szegmentumaiban segítség nyújtható új vállalkozások elindításához és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálásához (a több lábon álláshoz), számítógépes, internetes ismeretek megszerzéséhez is. A földművelésügyi minisztérium háttérintézménye, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet – hatvan pályázó közül – már megnevezte azt a harminckilenc szakképző szervezetet, amelyet a szóban forgó képzési feladatok megvalósítására választottak ki.

Forrás: Magyar Hírlap

Cikk megosztása