Minden pálinkát 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak meg az ital kedvelői a budapesti Mesterpálinkák kereskedésben az első alkalommal megrendezett Pálinka Pénteken.

A Torkos Csütörtök sikerére alapozva született meg a Pálinka Péntek ötlete, amelyet júliustól minden negyedév kezdő hónapjának utolsó péntekén tartanak majd - közölte a Mesterpálinkák kereskedés tulajdonosa szerdán az MTI-vel. Jónás József elmondta: azt reméli, hogy az akcióhoz csatlakoznak a pálinka-szakkereskedések és a vendéglátók, s a kezdeményezést támogatják a pálinkás érdekképviseleti szervezetek, a Pálinka Nemzeti Tanács és a Magyar Turizmus Zrt.

Tájékoztatása szerint az állam pálinkára szánt marketingkerete egyharmadára csökkent az idén, júliusban nőtt az áfa és 10 százalékkal a jövedéki adó: a pálinka ára kritikusan magas lett, de ha azt akarják, hogy az emberek vegyék és igyák ezt a nemzeti értékként számon tartott terméket, akkor ehhez különféle akciókkal hozzá kell járulniuk a kereskedőknek és a vendéglátóknak is.

Hét éve a szilvából, barackból készült pálinka volt a legkeresettebb, 2005 körül a meggy, mostanában a pirosbogyós gyümölcsökből, a többi között málnából, ribizliből, szamócából készült pálinkákat vásárolják, amelyek igazán különleges italok - fogalmazott a szakember. Felhívta a figyelmet az ágyas pálinkák sikerére is, s arra a tényre, hogy az átlag 40-50 fokos mellett a 60-70 fokos pálinkákra is nagy kereslet van.

A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabálya, hogy a pálinkát 18-22 Celsius fokon kell fogyasztani. Ha a pálinkát lehűtik, vagy a poharat a mélyhűtőből veszik elő, az ital elveszíti az illatát, a gyümölcsösségét, az aromaalkotók "bezárkóznak", s az alkoholérzet felerősödik.

A pálinkát tulipánformájú pohárból érdemes inni, amely alul kellően öblös, majd felül összeszűkül, így az öblös részben a nagy felületű párlat illatanyagait összeszűkítve az orr irányába vezeti. Nem kell körkörösen mozgatni a pálinkát, elég kicsit megdönteni a poharat és "hintáztatni" benne a párlatot. Ügyelni kell arra, hogy a száj minden szegletébe eljusson az ital: a 3-4 centilitert lassan, picike kortyokban illik meginni.

Nem szabad megfeledkezni a szárazpróbáról sem: négy-öt perccel a párlat elfogyasztása után lekvárosan "finom", nehezebb illatokat, a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeit érezheti a fogyasztó. Ez a pálinka próbája is: elillan az alkoholosság, egyre csökken a gyümölcsjelleg, a végén eltűnnek az illatok, de csak akkor, ha hibátlan a pálinka - fogalmazott a szakértő.

A pálinka száz százalékban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, alapanyaga kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú szőlőtörköly lehet. A gyümölcsöt, illetve a törkölyt Magyarországon cefrézik, párolják, érlelik és palackozzák, a párlat minimum 37,5 százalékos alkoholfokkal rendelkezik. A pálinka csak á-val és k-val írható, s kizárólag Magyarország használhatja a pálinka, és négy osztrák tartomány a barackpálinka nevet. Azokra a termékekre, amelyek e kritériumoknak nem felelnek meg, csak a "szeszesital" megnevezést lehet alkalmazni.

Forrás: agrotrend.hu

Cikk megosztása