Mentőcsomagot dolgozott ki a kormány a dél-alföldi zöldség- és gyümölcságazatban működő termelői értékesítő szövetkezetek (TÉSZ) megmentésére – értesült a Világgazdaság. Ennek oka, hogy utóbbiak a válság és a nem túl hatékony működés miatt komoly pénzügyi zavarba kerültek.

Bedőlésük esetén pedig ötezernél is több termelő család munkája és megélhetése válna kérdésessé. A kormány ezért úgy döntött, hogy 600 millió forinttal beszáll a régió három fő TÉSZ-ét tömörítő Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató (DATÉSZ) Zrt.-be a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. közreműködésével.

A Világgazdaság értesülései szerint a Pénzügyminisztérium a jövő héten bólinthat rá véglegesen az akcióra. Addig a cégcsoport hosszú távú stabilizálását célzó hétéves üzleti terv megvalósíthatóságát vizsgálják. A TÉSZ-ek megmentése az ágazatot fenyegető foglalkoztatottsági válság elkerülése mellett azért is állami érdek, mert a DATÉSZ bedőlése esetén a létrehozására az elmúlt években igénybe vett, több milliárd forintra rúgó uniós támogatást is vissza kellene fizetni.

 

Forrás: Szabad Föld

Cikk megosztása