Beszámoló az Országos Falugondnoki Szakmai Konferenciáról. Augusztus 4-én egy közel 3-400 milliós nagyberuházás kezdődik meg a fertőszentmiklósi általános iskola régi és új épületén. A Sopron-Fertődi HVI hírei.

"A falu mindenese"

Nemrégiben tartották meg Sarródon, Fertődön és Fertőújlakon az Országos Falugondnoki Szakmai Konferenciát. Erről, és a falugondnoki munka gyakorlatáról beszélgettem Baka József sarródi falugondnokkal.

Beszélgetésünk elején Baka József rögtön pontosított, valójában ő tanyagondnok, nem falugondnok, hisz a falugondnoki elnevezés 600 fő ellátására vonatkozik, 1000 fő fellett már más kvótával, tanyagondnoknak nevezik ezt a szociális hivatalt és valamivel magasabb támogatási összeg is jár hozzá.

Az idei konferenciát Vas- és Győr-Sopron-Moson megye közösen szervezte meg. Az országos hálózatnak 12 Egyesület a tagja. Falugondnoknak bármilyen végzetséggel lehet jelentkezni. A szakmai képzést maga az egyesület nyújtja, a vértesacsai központjukban. Jelenleg 3 hónapos képzés formájában, bár régebben 3 hét is elegendő volt.

A Falugondnoki Hálózat 20 éve létezik, kitalálója Kemény Bertalan, mellette megemlítendő még Szanyi Éva munkássága is. A kezdeményezést a szükség hívta életre. Mint Kemény Bertalan megfogalmazta: „Amit a központi akarat a háború óta elvett a falvaktól, a tanyavilágtól, az olyan iszonyú károkat okozott vidéki világunkban és a lelkekben, hogy a falu- és tanyagondnoki szolgálatok állami támogatása nem jelenthet erkölcsi alapot arra, a mindenkori állami hatalomnak, hogy aggályosan méricskélje: Julis néni havonta hányszor mehet be a falubusszal a városba, és rászorult-e valójában?”

A falugondnok által elvégzendő feladatok lényegében ez lennének: személyszállítás, árubeszerzés, szállítás, közmunkák, és közmunkások irányítása, közművelődés, kultúraszervezés, egészség ügyi, szociális szolgáltatás, helyi gazdaság, vállalkozás segítése, stb. A háború után az apró falvak elszegényedtek, és elöregedtek, a szociális háló meggyengült, így szükség volt egy újfajta segítő szolgálat létesítésére. Ezek a segítők lettek a falugondnokok, a „falu mindenesei”, és a polgármester maradt – mondja József – „a falu esze”.

A falugondnok közalkalmazotti állásban van, „főnöke” a polgármester és éves elszámolással tartozik a képviselőtestületnek. A konferencián elhangzott elért eredmények és elérendő célok közül azt említette meg, hogy nemrégiben Sarródon létrehozott az Önkormányzat egy nappali nyugdíjas otthont, ahol térítés mentesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat az idősebbek. A helyet egy volt tanári lakásból alakították ki. 2 szakképzett családsegítő is gondoskodik a nyugdíjasokról az otthonban napközben, akik együtt ebédelnek, tévéznek, és pihenőszoba is rendelkezésre áll.

A konferencián közel 130 falugondnok vett részt. Mivel Sarródon nem találtak megfelelően nagy helyet a vendégek fogadásához, Varga Jenő fertődi általános iskolaigazgató ingyenes felajánlására a Fertődi Általános Iskola tornatermében fogadták az érkezőket. Az első nap beszédet mondott Dr. Kovárik Erzsébet SZMM szakállamtitkár és Glatz Ferenc a Magyar Nemzeti Vidékhálózat Elnöke. Szó esett arról is, hogy a térségben még 16-17 falu igényelné a falugondnoki hálózat kiépítését.

Elmondta, hogy úgynevezett „jelzőrendszeres segítségnyújtást” lehet igényelni térítés ellenében, mely az egyedül élő idős embereknek fontos lehet ha rosszul lesznek vagy valamilyen problémát nem tudnak egyedül megoldani. Országosan több mint 1000 faluban működik már a hálózat. További cél a falugondnoki hálózat szélesítése és fenntarthatóvá tétele.

Többek között ezeket a témákat vitatták meg a második napot záró kerek asztal beszélgetés alkalmával. A beszélgetésen részt vett többek között, Krizsán András a Falufejlesztési Társulás elnöke is.

*

Fertőszentmiklós és Zsira – Megújuló iskoláink...

Augusztus 4-én egy közel 3-400 milliós nagyberuházás kezdődik meg a fertőszentmiklósi általános iskola régi és új épületén.

A régi épület, Felsőbüki Nagy Pál egykori szülőháza teljes rekonstrukcióban „részesül”. A külső szigeteléstől, tetőcserén át a belső megújításig minden elem megtalálható a projektben. Természetesen az aprónépek nem csak szépen festett falakat, új ablakokat, nem beázó tetőt, higiénikus mellékhelyiségeket, hanem teljesen új bútorzatot is kapnak, amely már az egészségük megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az új asztalok és padok nem okoznak hát és gerincproblémákat.

Az új épületben megújulnak a szaktantermek, a könyvtár, a gyógypedagógiai foglalkoztató. Teljesen új tornaterem lelátóval és tanuszodával fogadja majd az ide látogató felső és alsó tagozatos gyermekeket. Az uszoda természetesen az ovisoknak is nyitva áll!

Új külső, új belső

Amíg az iskola szépül, a fertőszentmiklósi iskola petőházi tagintézményével karöltve, valamint a zsirai tantestülettel együttműködésben, bekapcsolva az új módszertanok elsajátításába a települési óvodákat egy éves intenzív továbbképzési programban vesznek részt.

Miből is áll ez a belső, tartalmi megújulás? Új tanulás és tanítás módszerek elsajátításából, nemzetközi és hazai jó példák tanulmányozásából, átvételéből, az egyre több számban megjelenő sajátos nevelési igényű gyermekek kezelésének módszereivel való megismerkedésről..

Új modulként tanulják a gyermekeink térségünk értékeit a Porpáczy Aladár Középiskola pedagógusainak bevonásával. Beindul az erdei iskola program, amely a természetben tanítja a természetet a fiataloknak. Új „projektet” dolgoznak ki a pedagógusok diákjainkkal, a „NÁD”, mint térségünk meghatározó témakörét: minden, ami a nádhoz kapcsolódik: mezőgazdaság, építészet, zene, motívumok, festészet, néprajz, történelem.

Bízunk bent, hogy mindez oktatási intézményeink jóhírének emelését, térségünk pedagógusainak elismertségét, a fiatalok helyben tartását szolgálják... hiszen JÓ ITT ÉLNI!

Forrás: Sopron-Fertődi HVI, Alpokalja Ikvamaente LEADER Egyesület

Cikk megosztása