Emelkednek a támogatási összegek a már benyújtott LEADER-pályázatoknál az áfakulcs változásának megfelelően. Az eredmények rövidesen megszületnek.

Július végéig lezárják az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) harmadik tengelyes pályázatok elbírálásának nagyobb részét – erősítette meg a korábbi információkat Ficsor Ádám miniszter, a program kidolgozásáért felelős korábbi szakállamtitkár.
Ficsor Ádámot a Balatonfeny-veshez tartozó Imremajorban rendezett családi napon látták vendégül. A miniszter az ÚMVP által támogatott eseményen találkozott a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. vezetőivel. Arról tájékoztatott: a hónap végéig a négy intézkedés közül három esetében lezárul az elbírálás, a fennmaradó kérelmekről augusztusban várható végleges döntés.

 

Az érintettek között szó esett a harmadik tengelyes források őszi újbóli megnyitásának és a rövidesen megjelenő negyedik tengelyes intézkedéseknek a jövőjéről. Ismeretes, hogy a lebonyolítás részleteiről több lehetséges elképzelés felmerült, az azonban már a jelenlegi vitás helyzetben is biztosnak tűnik: változni fog a rendszer.
– Ahogy a LEADER-közös-ségek nagyobb része, mi is az akkreditációt tartjuk a járható útnak – mondta Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke a delegált feladatokkal kapcsolatos vitáról. Két lehetőségük van ugyanis a helyi akciócsoportoknak a negyedik tengellyel és a harmadik tengely újbóli megnyitásával kapcsolatosan.

A terv az, hogy helyben végeznék el a delegált feladatokat, azaz a kérelmek gyakorlatilag teljes körű kezelését a befogadástól a jogosultság vizsgálatán át a pontozásig és a rangsor felállításáig. Ehhez azonban a megfelelő előírások szerint akkreditált épületek kellenek. Ha egy akciócsoport ezt nem végezteti el, akkor munkavállalóiknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban biztosítják a szükséges feltételeket, azaz ott kell dolgozniuk.

A másik megoldás, mely mellé a „Dél-balatoni” LEADER vezetése a voksát teszi, hogy saját működési forrásaikból a szükséges tűzvédelmi, biztonsági és egyéb előírások szerint alakítják irodáikat.
– Hatékonyságunk és hitelességünk miatt nem kérdés, hogy vállalnunk kell az ezzel járó kiadásokat – fogalmazott Kollmann Gergely.
Az új forma éppen a jelenleg tapasztalható nehézségek, a túl hosszúra nyúló elbírálás kiküszöbölésére lenne alkalmas.
Forrás: Somogyi Hírlap

Cikk megosztása