Idén másfélszeres forrás, másfél milliárd forint áll a tanyán élők rendelkezésére életkörülményeik javítására, gazdaságuk fejlesztésére. A Tanyafejlesztési Program száz százalékban nemzeti forrással nyílt meg idén is.

„A magyar kormány és a minisztérium nem skanzenként tekint a magyar tanyákra, hanem mint nemzeti örökségre, amely olyan gazdasági-társadalmi tér, amit a Nemzeti Vidékstratégia törekvései teljes mértékben leképeznek” – mondta V. Németh Zsolt megnyitójában. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzátette: a fiatal gazda pályázatnál is többletpontot ér, ha valaki tanyán szeretne letelepedni.

Sokoldalú, alulról építkező tervezésre van szükség a tanyák életben maradásához és fejlődéséhez – jelentette ki Csatári Bálint a fórumon. „Tavaly végre valami elkezdődött” – mondta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, de ehhez a tervezésen felül még fontos az összefogás, a fenntarthatóság, valamint a piacra jutás lehetősége, hiszen a piac mozgatta régen a tanya születését és a gazdaságát is.

Balogh József országgyűlési képviselő, akinek választókerületéhez nagyon sok tanya tartozik, többek között a piacra jutás segítését emelte ki fő célul. Mint mondta, az önkormányzatoknak adnak támogatást, hogy ők hozzák helyzetbe és képviseljék a tanyákat a multikkal szemben.

A program lebonyolításáért felelős Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója a tavalyi program eredményeiről és tanulságairól, valamint az idei változásokról beszélt a szép számú hallgatóságnak. Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta, tavaly 201 pályázatot tudtak támogatni több mint 930 millió forinttal. A program monitoringjából kiderült, hogy elérte a megcélzott csoportot, és sokan nyilatkozták a felmérések során, hogy a tanyák fejlesztése a mezőgazdaság egy fontos mérföldköve.

Kaszás Veronika, a NAKVI Projektkoordinációs Osztályának referense az elektronikus kitöltő felület változásait és használatának legfontosabb tudnivalóit mutatta be a fórumon.

A tájékoztató végén a résztvevők kérdéseikre is választ kaphattak.

A rendezvénysorozat folytatódik, a következő állomások:

  • 2012. július 13. (péntek) 10 óra, Mezőtúr, Városháza – Díszterem (5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.)
  • 2012. július 17. (kedd) 15 óra, Kállósemjén, Kiscsere tanya (4324 Kállósemjén)

Az előadások anyaga mellékletként hamarosan elérhető!

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása