Kormányprogram prioritásai között van a vidéki munkalehetőségek bővítése, az életszínvonal növelése, a vidék népességmegtartó képességének erősítése és ezen részterületek fejlesztésén keresztül a vidéki életminőség látványos és stabil javítása.

Eme alapvető célkitűzés kulcsfontosságú eleme a vidéki foglalkoztatás megőrzése, bővítése, új munkalehetőségek, munkahelyek létrejöttének közvetlen és közvetett elősegítése, ezáltal a vidék jövedelemtermelésének fokozása.

A vidéki foglalkoztatás gyakorlatát az elaprózottság, a szerteágazó struktúra jellemzi. Az agrárfoglalkoztatás speciális viszonyait a vonatkozó jogforrások döntően figyelmen kívül hagyják.

Eme alapvető célkitűzés kulcsfontosságú eleme a vidéki foglalkoztatás megőrzése, bővítése, új munkalehetőségek, munkahelyek létrejöttének közvetlen és közvetett elősegítése, ezáltal a vidék jövedelemtermelésének fokozása.

 

A vidéki foglalkoztatás gyakorlatát az elaprózottság, a szerteágazó struktúra jellemzi. Az agrárfoglalkoztatás speciális viszonyait a vonatkozó jogforrások döntően figyelmen kívül hagyják. Ez a rendezetlen helyzet, a jogszabályok és a gazdálkodási gyakorlat inkompatibilitása, a feketemunka kényszerű megjelenését eredményezi. A vidéki foglalkoztatás bővítésének fontos részfeladata tehát a jogszabályok és a gyakorlat illeszkedésének megteremtése, az igények és a lehetőségek összhangjának kialakítása.

 

A vidéki foglalkoztatás részleteinek vizsgálata, feltárása, a különböző párhuzamosan futó, és egymásra épülő munkafázisok koordinálása, és egy cselekvési terv összeállítása céljából a tárca 2009. július 1.-től Programirodát hozott létre. A vidéki foglalkoztatás jogi alapjainak átgondolása több irányban is túlmutat az agrártárca hatáskörén.

A cselekvési terv kidolgozása során nem megkerülhető az együttműködés az érintett minisztériumokkal, a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal. Jelen munkaanyag tehát, mind szellemiségben, mind gyakorlati javaslataiban kulcskérdésnek tekinti az alapkérdés széles körű, több irányú megközelítését.

A Programiroda a különböző forrásokból megvalósuló projektek feltárásával, elemzésével, és a működés segítését szolgáló lehetőségek, szükséges intézkedések feltárásával foglakozik. Így a közmunka felhasználásának további lehetőségei, az idény- és alkalmi munka feltételeinek egyszerűsítése, sikeres projektek bemutatása és népszerűsítése, a szociális földprogram lehetőségeinek feltárása, a szociális szövetkezetekben rejlő foglakoztatás élénkítés továbbfejlesztésének kialakítása, a zöldenergia felhasználásához kapcsolódó foglalkoztatási kérdések ismertetése, a szükséges intézkedések indukálása és számos olyan intézkedés felderítése, amelyek önállóan szintén segítik a vidéki lakosság fenntartható foglakoztatását, de azok sikeres összehangolása erősíthetnék egymást.

A Programiroda konkrét intézkedési javaslatokat készít a fenti részterületek sikeres működése érdekében.

Cikk megosztása