2022. május 20-án rendezték meg a Herman Ottó Konferenciaközpontban a 10. Jubileumi Akusztikai Szakmai Napot. A pandémia miatt két év szünet után találkozhattak újra a szakma jeles képviselői. A kiváló előadások mellett, ennek is tulajdonítható, a szép számú részvétel.

A korábbi években a szakmai napok egy-egy aktuális, akusztikai szempontból figyelemre méltó, gyakran egyedülálló beruházással kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztására, egy-egy projekt szakmai bemutatására fókuszált. Az idei 10. jubileumi szakmai napon neves előadók tekintették át az elmúlt időszak szakmai eredményeit, történéseit.

Ebből láthattuk, hogy példátlan „aranykornak” tekinthetők ezek az évek. Számos kulturális, zenei létesítmény, koncertterem újult meg, illetve épült, ahol az akusztika kialakítása különleges jelentőségű volt. Ilyen beruházás volt többek között a Művészetek Palotája, Budapest Music Center, a Vigadó, az Operaház, a Zeneakadémia, vagy legutóbb a Magyar Zene Háza.

Az akusztika területe igen szoros kapcsolatban áll a környezeti zajvédelemmel, a környezeti akusztikával, olyannyira, hogy az európai közösség bizonyos dokumentumaiban nem zajvédelemről, hanem a környezet akusztikai állapotáról beszélnek.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. egyik fontos feladata – mint ahogy azt a köszöntőjében Bozzay Péter ügyvezető is elmondta – a környezeti zajvédelem szakterületen jelentkezik. A Társaság felelős a stratégiai zajtérképek készítéséért, illetve megújításáért, szakmai hátteret biztosít a környezetvédelemért felelős tárca számára.

Ennek keretében kezdődött meg a zajvédelmi szabályozás felülvizsgálata, amelyről a rendezvényen elhangzott előadásban számolt be Lukács András zajvédelmi referens. A beérkezett visszajelzések alapján az ünnepi 10. jubileumi szakmai nap méltó helyet kapott a Herman Ottó Konferenciaközpontban.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása