A szőlő fürtjének és bogyójának morfológiai értékelése a termesztés kezdetétől nagy jelentőséggel bír. A gyümölcsök mérete befolyásolja a terméshozamot, a forma pedig óriási hatással van a fogyasztó megítélésére.

Az évszázadok során az uvometriai tulajdonságok jellemzése sokat fejlődött a minőségi tulajdonságelemzéstől a nemrégiben alkalmazott geometriai morfometriai értékelésekig. Első cikkünkben a digitális képelemzési módszerekbe nyerhetünk bepillantást a szőlő uvometriai vizsgálatokban.

A 2022. téli lapszám ide kattintva érhető el.

A termesztett szőlőfajták egy részét keresztezéssel állították elő. A magyar szőlőnemesítés kezdetei a 19. századra nyúlnak vissza. A hibrid fajták jelentősége az elmúlt száz évben fokozatosan nőtt, és a folyamat különösen a 20. század második felében gyorsult fel drámaian. Az ezredfordulóra tovább bővült a hibrid borszőlőfajták köre, mind az intra-, mind az interspecifikus fajták tekintetében. Soron következő cikkünkben magyar borszőlő megújulásának eredményeit vizsgálják a 2015/2020-as fajtaösszetétel alapján.

Utolsó cikkünkben az Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és Pinot gris kézi és gépi betakarításának értékelése került bemutatásra. Összehasonlításra került a kézi és a gépi szüret különböző szempontok alapján, mint például a tőkénkénti súly, fürtszám, szüreti idő. Kutatást hat területen végezték, amelyeken három szőlőfajtát (Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Pinot gris) és fajtánként kétféle módszert (kordonos és ernyős nevelés) vizsgáltak.

Szeretne kutatási témájában egy angol nyelvű, lektorált, tudományos folyóiratban publikálni? Vegye fel a kapcsolatot a szerkesztőséggel, a [email protected] e-mail címen!

A Hungarian Agricultural Research az MTMT-ben:

https://support.mtmt.hu/journalsearch?mtid=1023109

https://m2.mtmt.hu/api/journal/1023109

Forrás: HAR

Cikk megosztása