A folyóirat nyári számában olvashatunk az állattartó létesítmények klímamonitoringjáról, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat törekvéseiről, a precíziós gazdálkodási módszerek levegőminőségre gyakorolt hatásáról, borban lévő oldott oxigén és szén-dioxid tartalom vizsgálatáról nagyüzemi termelés esetén, valamint a badacsonyi szőlőfajtákból származó borok kémiai és érzékszervi összehasonlításáról.

A 2022 nyári lapszáma ide kattintva érhető el.

Szeretnél a kutatási témádban egy angol nyelvű, lektorált, tudományos folyóiratban publikálni? Írj nekünk, címünk: har@hoi.hu

Napjainkban a versenyképességhez kulcsfontosságú az adatgyűjtés módja és mértéke, az elemzés szintje és értékelése, valamint az is, hogy milyen beavatkozásokat hajtanak végre. A megfelelő állattenyésztés megvalósítása érdekében az állattartó létesítmények optimális klimatikus feltételeinek biztosítása a cél. Első cikkünkben a környezetet befolyásoló tényezőket és azok kezelését tárgyalják. Hatásuk elősegíti a gazdálkodók állatjóléti szempontok alapján történő versenyképességének javítását, a folyamatos jó állategészségügyi állapot fenntartását és a kiszámíthatóbb termelés elérését.

Egyre többen költöznek városokból különböző méretű falvakba, ahol elérhető vagy könnyen elérhető a friss levegő, a természet közelsége és a közszolgáltatások. A hagyományos vidéki világ, amelyet a paraszti kultúra és a mezőgazdasági termelés jellemez, mára teljesen más. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) feladata a vidékfejlesztés segítése a vidéki szereplők közötti kapcsolatok kiépítésével, hazai és nemzetközi jó gyakorlatok, valamint megvalósított jó példák bemutatásával. Ezen hálózat működését, törekvéseit mutatja be jelenlegi lapszámunk következő cikke.

Soron következő cikkünkben részletesebben megvizsgáljuk a precíziós mezőgazdaság, ezen belül a precíziós termesztés alkalmazásának levegőtisztaság-védelmi és klímavédelmi kérdéseit, szerepét a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terén.

Ha már nyári lapszám, az utolsó két cikkükben a borok és a borkészítés témaköre kerül a középpontba.

A lapban bemutatunk egy kutatást, amely a nagyüzemi borkészítés szempontjából releváns gyakorlati kérdések megválaszolását tűzte ki célul. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy a különböző palackozási módszerek hogyan szabályozzák a borban lévő oldott oxigén és szén-dioxid mennyiségét folyamatos üzemelés és esti leállás után. A méréseket a gépsor különböző beállításainál végezték, így két különböző kalibráló gáz használata esetén is vizsgálni tudták az esetleges eltéréseket.

Könnyedebb vizekre evezve – ha csak egy cikk erejéig is –, a Balatonhoz, azon belül is Badacsonyba vezet utunk. A Badacsonyi borvidék egyedülálló talajjal és éghajlattal rendelkezik. A Balaton közelségének köszönhetően a hőmérséklet és a csapadék egyaránt sajátos és optimális a szőlő számára. A Badacsonyi borvidék borai az ország kiemelkedő borai közé tartoznak.

A cikkben kifejtett kutatásban 2 évjáratot vizsgáltak, amelynek során kutatták az évjáratokon belüli eltéréseket és hasonlóságok, továbbá azt, hogy fajták tekintetében milyen hasonlóságok vagy eltérések találhatók az évjáratok között. Az alapelemzés mellett a borok sav- és fémion-összetételét is mérték.

A Hungarian Agricultural Research az MTMT-ben:

https://support.mtmt.hu/journalsearch?mtid=1023109

https://m2.mtmt.hu/api/journal/1023109

Forrás: HAR

Cikk megosztása