Pásztohy András, az FVM miniszteri biztosa 2008. november 19-én adta át az első falubuszt a Veszprém megyei Megyer község fiatal polgármesterének, Pajer Kristófnak.

A borús novemberi idő ellenére sok derűs arcot lehetett látni az átadás helyszínén: a 65 fő lélekszámú nyertes falu polgármestere, a környező települések képviselői, a Sümegi kistérségi HVI-vezető és a többi vendég fontos előrelépésként tekint az ÚMVP III. tengelyéből elnyert első pályázatra. Ünnepi beszédében ezt hangsúlyozta Pásztohy András is, aki a másik horizontális intézkedés, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek mellett komoly fejlődésre számít a kistérségi mobilitás terén e támogatásnak köszönhetően, hiszen Megyeren kívül még 1085 település vásárolhat falu- vagy tanyabuszt, melynek költségét az ÚMVP 100%-ban megtéríti. Hangsúlyozta, hogy a falvaknak meg kell találniuk helyüket a modern világban, fel kell ismerniük lehetőségeiket és minden alkalmat meg kell ragadniuk, ami a közösséget közelebb viszi a jobb életkörülményekhez, melyhez hozzásegítenek az ÚMVP számukra nyitva álló támogatásai is.

Pajer Kristóf kiemelte: lakosaik száma alig haladja meg a teremben jelenlévőkét, s önmagukban nem biztos, hogy ki tudnák használni a járművet, de a cél a kistérségi, nem pedig a települési közlekedés fejlesztése, amely a környékbeliekkel összefogva, a buszok futását összehangolva és rendszerbe szervezve meg is fog valósulni. Az ÚMVP III.tengelyére kitekintve elmondta, hogy a jelenleg nyitva álló intézkedésekre közel harminc projektötlet várható községükből, ami a Sümegi kistérség egyik legaktívabb településéve avatja őket.

A rendezvényre azért Budakeszin került sor, mert ez a gépjármű-kereskedés olyan konstrukciót kínált a szűkös költségvetési forrásokból gazdálkodó nyertes település számára, ami megoldást nyújtott a pályázati utófinanszírozás okozta nehézségekre.

Cikk megosztása