Dr. Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára előadásában a vidékfejlesztésről és a LEADER-program sikereiről beszélt. A szakállamtitkár bevezetőjében kitért arra, hogy az Európai Tanács 28 órás vita után deklarálta a közös agrárpolitika (kap) közeljövőben várható felülvizsgálatát, amely pozitív változást hozhat a vidékfejlesztés számára, hiszen a közvetlen támogatások helyett a fejlesztéseket fogja kiemelten támogatni.

A 2007-es sikerekről szólva az állattenyésztő telep korszerűsítését és a fiatal gazdák támogatását emelte ki Forgács. Az utóbbi program 14 milliárddal segítette 1200 gazdálkodó elindulását, méghozzá úgy, hogy akár 90 százalék előleget biztosított. A cél, hogy életképes nagyságú területen működjön a vállalkozás, ami búza esetében 30 hektárt, kukorica esetében 25-26 hektárt jelent. 2008-ban a technológiai korszerűsítés, a kertészetek létesítse, a szárító technológiák kiépítése és az élelmiszeripari termelés voltak a kiemelten támogatott programok.

A szakállamtitkár előadása után dr.Neupor Zsolt, az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet igazgatója beszélt. Szerinte az "e-Magyarország, e-kormányzat" nem csupán az elektronikus megoldásokat, hanem az "e", mint együttműködést is jelenti, hiszen a LEADER kezdeményezés éppen azt támogatja, hogy az egy helyen lévő helyhatóságok, civil szervezetek és vállalkozások együtt működjenek a térségi fejlesztéseken. Neupor szerint együttműködés nélkül ez a cél lehetetlenné válik, de szerencsére - ellentétben számos magyarországi területtel - a vidékfejlesztésben partnernek tekintik egymást a felek.

A teljes cikket a Piac és Profit honlapján olvashatja el, a konferenciáról készített beszámolót pedig az alábbi linkre kattintva töltheti le.

Cikk megosztása