Az FVM VKSZI Roma Integrációs Programirodája (RIPI) 2008. szeptember 29-én „Felhívás a Vidékfejlesztési Roma Akadémián való részvételre” címmel országos pályázatot hirdetett meg honlapján, melyre 72 szervezet jelentkezett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Baranya, Tolna, Békés és Bács-Kiskun megyékből. A RIPI által felkért héttagú, nagy tapasztalattal rendelkező helyi roma szervezetek vezetőiből álló Tanács döntése alapján az akadémiát végül hatvanhatan kezdhették meg, javarészt civil szervezetek, települési és cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői, illetve néhány magánszemély, akik helyi civil szervezet létrehozását tervezik. A záróvizsgát ötvenöten tették le, a lemorzsolódás így 20%-nál kisebb mértékű, ami kifejezetten alacsonynak mondható.

A képzések két helyszínen, az északi megyékből érkezők számára Tiszaújvárosban, a déliek számára pedig Szekszárdon zajlottak. Az érintett témák között egyebek mellett szerepelt számítógép-kezelés, internethasználat, projekttervezés, európai uniós alapismeretek, fejlesztéspolitikai intézményrendszer, ÚMVP és ÚMFT alapok, valamint civil szervezeti ismeretek.

A Vidékfejlesztési Roma Akadémia (VRA) célja volt, hogy több lehetőség nyíljon meg a roma szervezetek számára, több pályázati lehetőséget tudjanak sikeresen kihasználni például a LEADER Akciócsoportok által kiírandó pályázatok, illetve a Leghátrányosabb Helyzetű (LHH) kistérségek számára kiírt pályázatok vonatkozásában, helyi kapcsolataik pedig kiszélesedjenek, minőségük javuljon. Ebből persze nem csak a szervezetek profitálnak, eredményeik a térség, a vidéki közösségek fejlődését szolgálják.

Cikk megosztása