Döntően megváltoztatja a magyar mezőgazdaság arculatát az idei esztendő - kezdte MTI-nek adott nyilatkozatát szombaton Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki szerint az ország mezőgazdasága jó úton jár.

A Berlinben zajló nemzetközi mezőgazdasági, illetve élelmezési kiállításon, az immár hagyományos Grüne Wochén részt vevő magyar miniszter utalt arra: ebben az évben az állattenyésztési beruházások soha nem látott méretet öltenek, teljesen korszerű sertés-, baromfi és tejtermelési létesítmények jöhetnek létre, mégpedig alapvetően európai uniós támogatással. Mindez pedig a jövő magyar mezőgazdaságának alapjait teremti meg.

Mintegy 350 milliárd forintos támogatásról van szó, ami beruházási összegben ugyanakkor ennek akár két és félszeresét jelenti. Ilyen mértékű tőkeinjekciót a magyar mezőgazdaság eddig még soha nem kapott - hangsúlyozta Gráf József.

A nemzetközi gazdasági válságra, az elmúlt napok orosz-ukrán gázvitájára, illetve ennek a mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira utalva Gráf József az MTI-nek elmondta: a mai világban bárhol történik valami, az hatással van mindenkire. "Ily módon badarság lenne azt állítani, hogy minket ez nem érint" - fogalmazott a miniszter, aki a legfőbb feladatnak annak elérését nevezte, hogy a válság a lehető legkevésbé érintse Magyarországot. "Szerencsénk van abból a szempontból, hogy a támogatások döntő része ma már európai uniós támogatás, ami 2013-ig biztosított" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ebben egyre kisebb a magyar költségvetési támogatás, ami 2012 végére teljesen meg is szűnik. "A beruházási összegek egy része is az EU-ból érkezik, s ezt nem látjuk veszélyeztetve. Gondot jelent az önerő része a magyar beruházók oldaláról, továbbá a hitelarány részesedése. A mi dolgunk az, hogy ezeket is elérhetővé tegyük az ágazat számára" - jelentette ki Gráf József.

A miniszter a német fővárosban zajló kiállítást a világ legnagyobb szakvásáraként jellemezte, utalva arra, hogy a világ minden tájáról több mint 50 ország van jelen a tíznapos rendezvényen, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a világ élelmiszergyártói "teszteljék" a fogyasztói igények változását. Kiemelte egyúttal, hogy a vásár egyben nagyon fontos agrárdiplomáciai rendezvény is, amit jelez, hogy számos ország miniszteri szinten képviselteti magát.

Elmondta továbbá, hogy míg az idei év "díszvendége" Hollandia volt, a szervezők döntése alapján a jövő évi Grüne Woche kiemelt résztvevője, azaz a vendégország Magyarország lesz, ami nagy feladatot jelent a magyar agrárium, illetve élelmiszeripar számára. Ebből a szempontból az idei jelenlét, az események figyelemmel követése a jövő évi részvétel előkészítését is szolgálja - fűzte hozzá.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy a vásáron megbeszélést folytatott az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország mezőgazdasági miniszterével, akivel áttekintették azokat a legfontosabb témákat, amelyek ebben az évben az Európai Bizottság elé kerülnek, sőt tárgyalt az idei esztendő második felében a soros elnöki tisztet betöltő Svédország miniszterével is ugyanezekről a kérdésekről. A svéd miniszterrel megegyeztek abban, hogy magyar gyakornok is részt vesz a svéd elnökségi munkában, amely lehetőséggel egyébként a magyar tárca már élt a szlovén és a francia elnökség idején is. "Mire 2011 első félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke, ezen a területen képzett embereink lesznek" - jelentette ki.

A "napi aktualitásokkal" kapcsolatban utalt arra, hogy a legnagyobb problémát jelenleg több tagország, köztük Magyarország számára is a tej jelenti, elsősorban az alacsony átvételi árak miatt. A miniszter erről is tárgyalt kollégáival, s ennek kapcsán hozzáfűzte: a jövő hét legelején Brüsszelben konkrét lépések megtételére kerülhet sor.

Gráf József az MTI-nek elmondta: Magyarország az idei berlini részvételt agrárdiplomáciai téren felhasználja arra is, hogy ismertesse a magyar liba- és kacsatömésre, illetve az osztrák állatvédő szervezet, a Négy Mancs által ennek kapcsán indított magyarellenes kampányra vonatkozó álláspontját. Hangsúlyozta: a hagyományos módon, töméssel előállított máj a világban igazi hungarikumnak számít. Miközben a technológia változik, s egyre humánusabb lesz, az alaptevékenység Magyarországon teljesen törvényesnek és támogatottnak számít. A Négy Mancs tevékenysége pedig nagyon sokszor elferdítve, hamisítva jeleníti meg mindezt. "Ezért minden elkövetünk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar termelőket, s bebizonyítsuk a világnak, hogy kiváló, az európai uniós szabványoknak, az állatvédelmi előírásoknak teljes mértékben megfelelő termékekről van szó.

A jövő évben, január 15-24. között tehát újra Grüne Woche, Magyarországgal a főszerepben.

Cikk megosztása