Harminchárom milliárd forinttal csökken az idén az agrárium működésének támogatása - jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a minisztérium költségvetési fejezetéből további négymilliárd forintot zároltak.

Aláhúzta ugyanakkor: egyetlen mezőgazdasági termelő sem kap kevesebb támogatást az idén, mint tavaly.

Gráf József közölte, ha az Alkotmánybíróság február végéig nem hoz döntést a jogszabállyal kapcsolatban, az egységes támogatási rendszer (SPS) bevezetése 2010. január 1-jére húzódhat. Ez esetben csak a mostani támogatási rendszer (SAPS) biztosíthatja, hogy a magyar gazdálkodók idén is hozzájussanak az uniós támogatásokhoz.

A költségvetési intézkedéseket részletezve a miniszter közölte: az idén nem fizetik ki a gazdálkodóknak az úgynevezett gabona-, olajos magvak, fehérje és rostnövények után járó nemzeti kiegészítést, azaz a top-up-ot. A támogatás nagysága még így is némileg növekszik majd az idén egy hektárra vetítve.

Gráf József közölte: tavaly a SAPS és a top-up együttes támogatási összege 233 milliárd forint volt, amelyből 155 milliárd forintot tett ki a SAPS, és 78 milliárdot a nemzeti kiegészítés.

Az idén a SAPS és a top-up támogatási kerete összességében 258 milliárd forintra rúg, amiből 213 milliárd forint a SAPS támogatási rész, míg 45 milliárd forint a nemzeti kiegészítés.

A miniszter elismerte, hogy a nemzeti kiegészítés tavaly 25,1 százalékos volt a teljes top-up-ot figyelembe véve, az idén pedig az adható 30 százalékos aránynak csupán mintegy fele, azaz 13-15 százalék lesz.

Jelezte ugyanakkor, hogy míg tavaly a SAPS és a top-up kifizetés egy hektárra vetítve 42.106 forintot tett ki, addig az idén ez az összeg az elvonás ellenére is emelkedik, és 43 ezer forint lesz hektáronként.

Gráf József elmondta: az úgynevezett GOFR növényeknél (G: gabonafélék; O: olajnövények; F: fehérjenövények; R: rostnövények). nyirbálták meg a támogatást, hogy az állattenyésztők helyzetét ne lehetetlenítsék el. Az állattenyésztésben a múlt évihez képest is emelkednek a támogatási összegek. Tavaly 8,03 forintot adtak támogatásként a tejhez literenként, az idén ez 8,6 forintra nőtt. Az anyatehén támogatása egyedenként csaknem 40 ezer forint volt, az idén ez több mint 50 ezer forintra emelkedik. A hízómarhák után járó támogatás a múlt évben mintegy 45 ezer forintot tett ki, az idén meghaladja az 58 ezer forintot. Az anyajuh esetében a múlt évi támogatás összege egyedenként csaknem 1.600 forint volt, ez az idén több mint 1.800 forint lesz.

A miniszter jelezte, hogy az érdekképviseletekkel folynak az egyeztetések az intézkedésekről.

Az MTI kérdésére válaszolva Máhr András, a tárca szakállamtitkára a fejezeti zárolással kapcsolatban közölte: ez nem jelent elbocsátásokat a tárcától, ám szigorú takarékoskodást igen.

Gráf József arra a kérdésre, amelyet Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke még délelőtt, egy sajtótájékoztatón fogalmazott meg, hogy vállalható-e morálisan a tárcánál végrehajtott költségvetési megszorítás, azt válaszolta: ágazati miniszterként az a feladata, hogy az agrárium számára a lehető legjobb pozíciót harcolja ki itthon és az EU-ban egyaránt. A miniszter szerint jelen körülmények között mindent megtett azért, hogy ezt el is érje. A fő cél az volt, hogy egyetlen gazdálkodó se kapjon kevesebb támogatást, mint a múlt évben. Ennél többet Gráf József szerint egy ember sem tudott volna elérni, de úgy fogalmazott: "ha van ilyen, jöjjön, és szívesen átadom a helyem számára".

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a tárca a gazdálkodók idei tevékenységét megkönnyítendő, több hitelprogramot is kezdeményez annak érdekében, hogy forrásokhoz jussanak az agrárvállalkozások. Ezt az MFB Zrt. a kereskedelmi bankokon keresztül finanszírozza. Ezekre a hitelprogramokra összesen mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre a kiosztott sajtóanyag szerint. Emellett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatási összegek kifizetését a tárca meggyorsítja - mondta Gráf József.

Cikk megosztása