Nyerő napok várnak az Utazás-kiállítás látogatóira, annak ellenére, hogy a világot a gazdasági válság foglalkoztatja. (Mintha ezt itt és most nem nagyon lehet „kitapintani”.) A február 26/27.-március 1. között rendezendő nemzetközi Utazás-2009 kiállításnak hagyományosan a Hungexpo ad otthont.

A megújult, modern Hungexpo Vásárközpont

Ismét egy igazi nemzetközi turisztikai dzsemborinak nézhetünk elébe: valóságos kapunyitás a világra, hiszen a térség legjelentősebb turisztikai vására a budapesti. Az eseményekkel párhuzamosan zajlik majd az I. Európai (benne a III. Magyar) Leader Expó is, ahol 18 ország 200 kiállítója 3500 négyzetméteren a D és F pavilonokban kaptak elhelyezést. A bemutatóknak és programoknak mintegy 20 000 négyzetmétert biztosítanak a rendezők, ahol csaknem 40 ország, mintegy 1000 cége várja az érdeklődőket. Egy pavilonban, az A-ban lesznek a kiutaztatók, külföldi ajánlatok képviselői. Szintén egy fedél alá, az új G pavilonba kerültek a hazai „portékát” kínálók serege. Korszerű és elegáns, de praktikus, látványnak sem „rossz” az új passzázs-rendszer, amely a látogatókat az esőtől megvédi. Modern logisztikai és beléptetőrendszer, környezetszépítés, kulturált fogadóterem várja a turisztikai és a Leader Expo vendégeit, látogatóit. A média képviselőit is új környezetben fogadják.

A kulturális turizmus évében: „Itthon láss csodát!”

Február 26. a szakmai nap, 27. és március 1. között az érdeklődő közönségé az óriási turisztikai „kínálat-terep”. A G pavilon Magyarország bemutatóterme. A hazai kiemelt téma a Magyar Turizmus Zrt. mottójának megfelelően a kulturális turizmus jegyében („Itthon láss csodát!”) joggal számítanak a hazai utak iránti keresletnövekedésre. Nem véletlenül, hiszen a hazai kínálat bővelkedik a kultúra zarándokhelyeiben, még nagyon sok vár felfedezésre.

Falvak a (vásár)városban, „disznóságok”, finomságok, csemegék, biotermékek

Mi rendezzük az I. Európai Leader Expót (itthon ez a III. szakmai esemény). Magyarország a vidéki (kis)települések fejlesztésében, a helyi vállalkozások kiépítésében, munkahelyek teremtésében, megtartásában, a helyi, a térségi eszközök és élelmiszer-ellátásban, exportban, a közösségi élet javításában egyre inkább érdekelt, az ezekért tenni akaró Leader-közösségek képviseletében mintegy 30 sikeres tagszervezet képviselteti magát az expón. Várja a látogatókat az ízek udvara, ahol rétes-, pogácsa-, fánksütés; tájjellegű kolbász, szalámi és sonkakóstolás; 15 bográcsban pörköltféleségek; dánosi, ócsai és mangalica „disznóságok”; sokféle káposztás ételek; biotermékek, sajtfélék, mézek, gyümölcslekvárok, és a többi finomságos portékák csalogatják majd az ínyenceket. Falvak a (vásár)városban…

Kedvezmények, nyeremények, programok

Az utazás, illetve a Leader szakértőinek szakmai konferenciákat rendeznek. A vásári forgatagban kitérőre csábítják a látogatókat: a színpadon összesen 44 érdekesebbnél érdekesebb esemény lesz: görög táncosok, japán dobosok, magyar régiók mutatkoznak be, miközben értékes utakat is kisorsolnak. A MÁV, illetve a Volán belföldi járatain 50 százalékos menettérti kedvezményt nyújtanak. A Nyugati pályaudvarból óránként közlekedő vonat egészen a vásárváros főbejáratáig szállítja az utasokat. Menet- és belépőjegy vásárláskor elfogadják az üdülési csekket is.

A nemzetközi kiállítások megnyitói

Az Utazás 2009 nemzetközi turisztikai kiállítást és vásárt 2009. február 26-án, a szakmai napon 10.30 órakor Gyenesei István, önkormányzati miniszter nyitotta meg. Egyben a Magyar Turizmus Minőségi Díj átadására is sor kerül, valamint a görög standot is ünnepélyes keretek között megnyitják.

A látogatók február 27.-március 1. között látogathatják a kiállítást-vásárt.
Az I. Európai Leader Expo megnyitásának tervezett időpontja február 27-én, 14 óra, megnyitja Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Forrás: László Gyula

Cikk megosztása