A polcpénz maximális mértékéről, illetve arról, hogy mi számít magyar terméknek, eddig nem sikerült megállapodniuk a termelőknek, a feldolgozóknak és a kereskedőknek. Március 2-án, hétfőn folytatódnak a megbeszélések a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Etikai kódexben rögzítenék egyebek mellett azt, hogy a kereskedelmi láncok polcain a magyar áruk aránya érje el a 80 százalékot. Gráf József agrárminiszter nyilatkozata szerint legkésőbb június 30-tól ezzel a kínálattal találkozhatnak a vásárlók.
Az alapelvet február közepén tárgyalták meg az érintettek. Legutóbb a visszatérítések ügyében nem sikerült megállapodni, vagyis abban, hogy a beszállítóktól maximum milyen arányban vonhat le költségtérítést a kereskedő azon a címen, hogy az áruját polcokra kihelyezi, reklámozza, és egyéb szolgáltatásokat nyújt. „A tárgyalásokon egyetértettünk viszont abban, hogy kizárólag valós, tehát megtörtént szolgáltatásért kérhetnek csak visszatérítést a kereskedelmi láncok”- mondta el érdeklődésünkre Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének társadalmi elnöke, az etikai kódexről szóló egyeztetéseken részt vevő egyik szervezet vezetője. Hozzátette: a gyenge forint megdrágítja az importot, így ez segítheti a hazai termékek arányának emelkedését a kereskedelmi láncok polcain.

A másik kényes pont annak meghatározása, hogy mit tekintsenek magyar terméknek, hiszen sok feldolgozó például szlovák tejből készíti Magyarországon áruit. Jó példa a fogalom definiálásának nehézségére az is, hogy minek számít az olcsóbb lengyel sertéshúsból idehaza gyártott húskészítmény.

Éder Tamás nem számít arra, hogy már hétfőn sikerül megállapodni ezekben a fontos kérdésekben. Szerinte már az is előrelépés lenne, ha közelednének az álláspontok

A leendő etikai kódex betartását a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a földművelésügyi tárca képviselőiből álló négytagú bizottság fogja ellenőrizni. Szankciókat ugyan nem alkalmazhat majd a bizottság, de az egyezség megsértőinek nevét nyilvánosságra hozzák.

Bihari Tamás

Forrás: Népszava

Cikk megosztása