Agrár kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia készül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy a technológiai megújulás szellemi hátterét is biztosítani lehessen a vidéki Magyarország fejlesztéséhez - hangoztatta Sirman Ferenc, az agrártárca szakállamtitkára Budapesten, az idei Mezőgazdasági Könyvhónap záró rendezvényén.

Sirman Ferenc szakpolitikus hozzátette: a minisztérium legfontosabb célja évek óta a magyar agrárium kibocsátásának és versenyképességének növelése, a vidéki életminőség javítása, a vidékfejlesztés ösztönzése. Ennek jelenlegi legfontosabb eszköze az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program.

A kitűzött célok megvalósításához azonban különösen fontos a megfelelő szakmai felkészültség, a szellemi háttér, aminek nélkülözhetetlen része a szakirodalom használata, a tudás időről időre naprakésszé tétele.

A szakirodalomhoz való hozzájutás - amely a folyamatos tudás megújítását biztosítja - a Magyar Agrárkamara által működtetett Gazdálkodói Információs Szolgálaton keresztül lesz elérhető a vidéki szakemberek számára. Erre a célra mintegy félmilliárd forint áll rendelkezésre a következő években.

Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó vezetője korábban elmondta: - újra fellendülhet a mezőgazdasági szakkönyvkiadás Magyarországon az uniós pénzeknek köszönhetően.

A korábbi években a mezőgazdasági szakkönyvkiadás évente mintegy százmillió forintos támogatást kapott az FVM-től annak érdekében, hogy a szakkönyvek elérhető áron kerülhessenek az olvasókhoz... Hozzátette: most lehetőség kínálkozik az ÚMVP keretében arra, hogy vidéken szakmai kézikönyvtárakat hozzanak létre. Erre a legalkalmasabbnak a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálata tűnt, amely 202 helyen működik az országban.

- Így valamennyi kistérségben hozzájuthatnak a gazdálkodók az alapvető magyar nyelvű mezőgazdasági szakkönyvekhez. Négy év alatt ugyanis 180 kötetes lesz egy-egy kézikönyvtár. Könyvbeszerzésre pedig évente 120 millió forintot lehet költeni, összességében ez csaknem félmilliárd forintot jelent - mondta Lelkes Lajos.

Díjakat osztottak

A szakminisztérium elismerését az idén Barth István, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE) elnöke kapta. Az egyesület a fénymásolások díjából könyves rendezvényeket segít, a mezőgazdasági könyvhónap fő támogatója az idén a MASZRE volt.

Az év szakújságírója díjat ezúttal egy kollektíva, a Duna Televízió Gazdakör című műsorának csapata kapta. A Gazdakör a Duna legrégebbi saját gyártású produkciói közé tartozik, első szignálja 1993 májusában hangzott föl.

A Tudományos Publikációs Díjat Bolyki István, az Agroinform Kiadó igazgatója adta át Nyéki József professzornak, az MTA doktorának, a gyümölcstermesztésben és –nemesítésben kifejtett szakirodalmi munkásságáért.

Forrás: MTI

Cikk megosztása