Csizmadia László, a FATOSZ elnöke kiemelte, az együttműködés célja, hogy a vidéki-falusi desztinációknál bővítsék a szolgáltatásokat, és minőségi szolgáltatáson alapuló idegenforgalmat alakítsanak ki.

A sokoldalú agrár- és falusi turizmus jelene miatt a FATOSZ elhatározta, hogy partnerszervezeteivel közösen létrehoz egy országos és helyi, térségi érdekképviseleti konzorciumi ernyő hálózatot, amelyben önálló jogi személyiségét megőrizve, de az összefogással megerősödve ki-ki képviselheti szakmája érdekeit. Ez a hálózat valósult meg március elején, Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Érdekképviseleti Ernyőhálózat (IKUVÉH) néven.

Az IKUVÉH-ben a FATOSZ a „kovász” szerepét kívánja betölteni. A közös munkát a szövetség Király utcai Tourinform Tanirodája koordinálja. A munka jellege és nagyságrendje nem nélkülözheti a partnerek aktív tevékenységét sem, hiszen az eddigi tapasztalataink és a gyakorlat megmutatta, hogy minden egyes partnernek tevékenyen részt kell vállalni a munkában.

Az ünnepélyes megnyitón Gőgös Zoltán államtitkár a vidékfejlesztésre, mint kiemelten fontos üzletágra hívta fel a figyelmet. Pásztohy András, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (MNVH) főtitkára csatlakozott az elmondottakhoz köszöntőjében, s a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése érdekében hozott hálózatépítés szerepének fontosságáról szólt. Ebben az egyik legfontosabb teendő, hogy napi kapacsoltba lépjenek az egyének a központtal, akár az internet segítségével is. Beszéde végén megjegyezte, hogy „a hálózat segítségével a természeti erőforrások felhasználása is eredményesebb lesz”, s így együttműködve a fenntartható életmód mindennapjaink szerves részévé válhat.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai államtitkára arra hívta fel a figyelmet elemzésében, hogy a gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatása mennyiben hozhat pozitív, a hazai marketing stratégiát is támogató eredményeket. A kormány célja a falusi és magánszálláshelyek szabályozása mellett, segíteni a fellendülést pénzügyi és adótörvénnyel is. A válság a nemzetközi turizmus szintjén 5%-os visszaesést eredményezett, de a belföldi turizmusra gyakorolt jelenlegi és jövőbeni hatása mindenképpen pozitív mérleget hozhat, hangsúlyozta az államtitkár.

Az együttműködés ünnepélyes megnyitóján többek között bemutatkozott a Magyar Ifjúsági Szállás csoport is, akik a tudatos szemléletformálást, a vidéki és falusi turizmus párhuzamos fejlesztését és a városi ember vidékre vonzását emelték ki előadásukban. Nemzeti értékeink, a múlt hagyományainak népszerűsítése a cél, melyet gyermekeinken keresztül kell megvalósítani.

*

A konzorciumi formában megvalósuló együttműködés másfél évig tart, ehhez a tagok 26,6 millió forint uniós és állami támogatást kapnak. Csizmadia László hangsúlyozza, a szövetség többéves tapasztalata azt mutatja, ha fent szeretnének tartani, sőt növelni a falusi turizmus iránti érdeklődést, a korábbi egyszerűbb szálláskiadás mellett egyéb, változatos szolgáltatások összességét kell kínálniuk.

Az összefogás mellett jelentős fejlesztések indulhatnak meg az idén a falusi turizmusban. Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára kifejtette: az ÚMVP hármas tengelyének január közepén lezárult pályázataira a falusi turizmus támogatására 35 milliárd forint fejlesztési igény érkezett 1500 pályázótól. Korábban eddig ekkora összeget még a falusi vendéglátás fejlesztésére nem fordítottak a szolgáltatók- tette hozzá.

*

A Magyar Zrt. adatai szerint 2007-ben összesen 39 ezer szállásadó –ebből 6500 falusi- állt a vendégek rendelkezésére, akik összesen 3.7 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Forrás: umvp.eu, MTI

Cikk megosztása