A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete a Bakony-Balaton Keleti Kapuja Leader akciócsoporttal és az EuroConsult Alapítvánnyal közösen az uniós vidékfejlesztési támogatásokról, a kistérségeket átfogó együttműködésben rejlő lehetőségekről rendezett fórumot.

A délelőtti programban a közép-dunántúli régióban működő Leader-csoportok képviselői mutatták be munkájukat, az első pályázatok beadásával kapcsolatos tapasztalataikat. A házigazda csoport elnöke, Pergő Margit és a munkaszervezetet vezető Kontics Mónika a bemutatkozás mellett szólt a civil, önkormányzati és vállalkozói szféra együttműködésének fontosságáról, a hálózatépítés lehetőségeiről.

A délutáni előadásokat nyitó Szedlák Attila, a Kelet-balatoni Kistérség Többcélú Társulás elnöke úgy vélte, hogy a falvak lakói számos területen, így az uniós források elosztásánál is hátrányos helyzetben vannak a városiakhoz képest. Azonos elbírálást kért a keretek meghatározásánál és a támogatási feltételekben is.

Pásztohy András, a Magyar Vidék Nemzeti Hálózat főtitkára az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program végrehajtásának állásáról adott számot. Az eddig megnyitott forrásoknál a vártnál sokkal nagyobb érdeklődést tapasztaltak a vállalkozói szférából. A bankok elbizonytalanodása miatt visszaesett lendületet a kormány kamattámogatással, a gabona- és a tejtermelő ágazatnak nyújtott célzott segítséggel próbálja kezelni.

Bakti Krisztina, az FVM osztályvezetője az eddig beadott vidékfejlesztési pályázatok tapasztalati alapján elmondta, a jövőben a források nagyobb részét kell közvetlenül a mikrovállalkozásoknak juttatni, mert azok többnyire a helyi önkormányzati beruházásokból is kiszorulnak, távolról jött tőkeerős nagyobb cégek nyerik a közbeszerzési pályázatokat.

Forrás: Napló

Cikk megosztása