A kisebb, 250-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató élelmiszer-ipari cégek már hozzáférhetnek a Magyar Fejlesztési Bank kereskedelmi bankokon keresztül folyósított 140 milliárd forint keretű, kedvezményes forgóeszközhitel-programjához.

Ezzel a jelenlegi hitelszűkében is javíthatják likviditásukat a vállalkozások. Ahhoz, hogy az ennél nagyobb élelmiszer-ipari vállalkozások is hozzáférhessenek ilyen lehetőséghez, módosítani kellene az MFB működését szabályozó törvényt.
Az agrártárca várhatóan kezdeményezi majd a jogszabály módosítását, legkésőbb a jövő hét elejére végzünk az előkészítésével – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára. Amennyiben sikerülne átvinni a módosítást a parlamenten, újabb 30 milliárd forint keret válna elérhetővé.

A szaktárca arról is előrehaladott tárgyalásokat folytat, hogy az agrárvállalkozások is igénybe vehessék az Új Magyarország mikrohitelt – ez a program javarészt az uniós Jeremie program forrásaiból táplálkozik.

A gazdasági tárcával már megegyeztünk, és informálisan már az EU is hozzájárult, a hivatalos jóváhagyás után, legkésőbb április végéig a cégeknek is elérhető lesz a mikrohitel – mondta Gőgös Zoltán. Az Európai Bizottság jóváhagyását követően, várhatóan március végére már kifizethető lesz az ÚMVP-pályázatok esetében is a kezdetben 20 %-os előleg.

Friss: MFB Közlemény

Az élelmiszeripari vállalkozások MFB Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram keretében történő finanszírozásáról

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság tájékoztatja a hitelintézeteket és az ügyfeleket arról, hogy a TEÁOR'08 szerinti "10 Élelmiszergyártás főtevékenységi körű, KKV-nak minősülő vállalkozások forgóeszköz beszerzése is finanszírozható az MFB Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram keretében, amennyiben a hitelprogram további feltételrendszerének megfelelnek.

Az MFB Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt folyósító hitelintézetek listáját és elérhetőségét az MFB honlapján a hitelintézetekkel kötött szerződések aláírását követően folyamatosan közzétesszük.

A Hitelprogrammal kapcsolatos kérdéseket, véleményeket a [email protected] e-mail címre kérjük megküldeni.

Forrás: Napi Gazdaság, MFB

Cikk megosztása