A Magyar Köztársasági Érdemkeresztet az illetékes miniszter előterjesztése, a Magyar Köztársaság Érdemrendet az illetékes miniszter javaslata és a miniszterelnök előterjesztése alapján a köztársasági elnök adományozza.

Az állami kitüntetésekkel azt kívánjuk kifejezni, hogy a Magyar Köztársaság nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet.

2005 óta hagyomány, hogy szaktárca március 15-e alkalmából a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjban részesíti azokat a vállalkozásokat, amelyek magas színvonalú szolgáltatással, a termelési, értékesítési kultúra szüntelen fejlesztésével állnak helyt az egyre erősebb piaci versenyben.

A hazai földügy, térképészet és földmérés mindig is kiemelkedő elméleti, gyakorlati szakemberek sokaságával büszkélkedhetett. Munkájuk elismerésére szolgál a Fasching Antal díj. Fasching Antal a geodézia szakavatott előadója volt a budapesti, majd a zágrábi Műegyetemen. Felbecsülhetetlen munkásságát többi között az országos felmérések ujjászervezésére tett javaslatai, földmérési kézikönyve őrzik

A Pro Silva Hungariae - Magyar Erdőkért díjat 1994-ban alapították. Azok a kiváló szakembereket részesülnek ebben az elismerésben, akik több évtizedes munkájukkal az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és fafeldolgozás területén értek el kimagasló eredményeket.

A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint az agrárszakoktatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt Ujhelyi Imre díjjal ismerjük el. A névadó egyetemi tanár, az óvári Tejkísérleti Állomás vezetőjeként és Akadémiai igazgatóként végzett nemzetközi hírű munkát. A magyaróvári Gazdasági Akadémia Oklevél mellett állatorvosi oklevelet is szerzett.

A minisztérium 2001-ben évben alapította a Pro Alimentis Hungariae, a "Magyar Élelmiszerért" díjat, amely az élelmiszeripar területén kifejtett kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenység elismeréséül szolgál.

Az Életfa Emlékplakett adományozható az agrárium területén munkálkodott idős szakembereknek, életútjuk, lelkiismeretes és becsületes munkájuk elismeréséül.

Fokozatai:
bronz: 70 éves korban
ezüst: 80 éves korban
arany: 90 éves korban
gyémánt: 100 éves korban

A Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetés elismeréséül szolgál a tisztességgel, példamutató szorgalommal és szakértelemmel végzett munkának.

Forrás: FVM - Sajtóiroda

Cikk megosztása