Január 12-ig lehetett beadni irodánkba (Bihar- Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft), és ezzel egy időben kellett elpostázni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba (MVH) a mikrovállalkozások fejlesztése, turisztika, falumegújítás, vidéki örökség megőrzése témakörökben benyújtható támogatási kérelmeket.

Összesen 140 támogatási kérelem érkezett be.
A 2,3 milliárdos keretre mutatkozó 3,7 milliárdos igény 158 %-os aránya azt jelenti, hogy eredményes előkészítő munkát végeztünk.
Az a tapasztalatunk, hogy azok a pályázók, akik részt vettek a tájékoztatóinkon, és gyakrabban jöttek be az irodánkba tájékoztatást kérni, jobban kidolgozott támogatási kérelmet nyújtottak be.
Mivel a teljes keret fel lesz használva, ezért ebből a forrásból már nem lehet újra pályázni.

A minisztérium által kiadott útmutató alapján készült el a szakmai alappontozás, majd a Leader–közösség 19 fős döntőbizottsága 20 pontot adhatott hozzá, ha úgy értékelte, hogy a megfogalmazott cél illeszkedik a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához.

Az MVH eldönti a jogcímnek való megfelelést, a hiányokat pótoltatja, és újrapontozza a kérelmeket, majd visszaadja a LEADER-közösségnek a pontozás véglegesítésére.
Előreláthatólag a kérelmek 2/3-a fog támogatásban részesülni.

E folyamat várhatóan májusra lezárul, és el lehet kezdeni a beruházásokat. minden pályázónak magának kell megoldania a teljes előfinanszírozást, majd el kell számolnia a vállalások teljesítésével, és azt követően fizetik ki a támogatást. Ez nem könnyű feladat.
Elkezdtük a tárgyalásokat a projekteket előfinanszírozó bankokkal, hogy minél jobb feltételek elérésével tudjuk segíteni a pályázókat. Az építési beruházások sikeres lebonyolítása érdekében szakmai tájékoztatókat tervezünk a pályázóknak.

Karalyos Géza, cégvezető
Bihar- Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft"

Cikk megosztása