„Vidékünk lehetőségei a gazdasági válság idején" címmel szervezett konferenciát a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületével és a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesülettel közösen június 18-án a szécsényi Krúdy Gyula Művelődési Központ és Könyvtár épületében.

A konferencia résztvevőit a házigazda város polgármestere, dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet köszöntötte, aki rövid előadásában bemutatta a Nógrád megyei város történetét, valamint a közelmúlt jelentősebb eredményeit és fejlesztéseit.

Ezt követően Gőgös Zoltán, a FVM államtitkára a gazdasági válság vidékfejlesztést érintő hatásairól tájékoztatta az érdeklődőket.

A konferencián részt vett Pásztohy András miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára, aki előadásában röviden bemutatta a vidékfejlesztésben érintett kormányzati és önkormányzati intézmények, társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó szervezetek információs és együttműködési hálózatát, melynek legfontosabb célja a vidék társadalmi–gazdasági fejlődésének, valamint a támogatási források hatékony felhasználásának elősegítése.

Sirkó János, a MVH Nógrád Megyei Kirendeltségének vezetője az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III-as tengelyének jogcímeire benyújtott kérelmekkel kapcsolatos aktualitásokról, az ellenőrzések eddigi eredményeiről számolt be.

Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Salgótarjáni Kirendeltségének igazgatója, Zaráné Kecskés Erzsébet a megye jelenlegi munkaerő-piaci helyzetét vázolta fel. Kiderült, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a regisztrált álláskeresők száma, elhelyezkedési lehetőséget pedig elsősorban a települési önkormányzatok kínálnak közcélú foglalkoztatás keretében. Az igazgató asszony előadásában bemutatta a foglalkoztatást ösztönző pályázati lehetőségeket is.

A befektetéssel, beruházások forrásszervezésével, pénzügyi tanácsadással és pályázati tanácsadással foglalkozó KRF Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Mihályné Balázs Melinda az uniós projektek készítése során szerzett tapasztalataikat, a befektetési igazgató, Pintér-Kovács Enikő pedig a cég kínálta finanszírozási lehetőségeket ismertette.

Az előadások után, a konferencia zárásaként Molnár Katalin, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöke abbéli reményének adott hangot, hogy a vidékfejlesztés szereplői hasznosítják majd az elhangzottakat, és a jövőben is partnerség elvén nyugvó együttműködés jellemzi munkájukat.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása