A jó vízminőségen túl a szolgáltatások magas színvonalát jelzi a Kékhullám zászló. A velencei-tavi strandok közül egyedül a gárdonyi Sport Beach vehette át a Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztertől a minőségi strandoknak járó zászlót.

A bíráló bizottság elnöke, dr. Hatvani Miklós a Balatoni Szövetség elnöke a pályázó létesítmények közül kiemelte az ország - ez idáig - egyetlen öko szemléletű strandját, következetes környezettudatos munkája miatt.
A gárdonyi strandon az idei évtől kezdődően a szelektív hulladékgyűjtés és palackpréselésen túl az éjszakai térvilágítás áramellátását szélgenerátorral biztosítják, míg a vizesblokk melegvízét vákuumcsöves napkollektorral oldják meg.

A füstmentes sziget mellett, biotermékeket kínáló büfében vásárolhatnak egészséges ételeket, italokat a vendégek. A legkisebbek egész nyáron a felállított jurtában ökojátszóházi foglalkozásokon vehetnek részt.
További részleteket tudhatnak meg a strand működéséről a www.sportbeach.hu oldalon.

A Kékhullám Zászlókra az idén is Balaton parti, a Fertő-tói, a Tisza-tói és a Velencei-tavi strandok és kikötők pályázhattak. A minőségi strandoknak járó zászlókat 2004-ben osztotta ki először a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balatoni Szövetség, a követelményrendszert a nemzetközi Kékzászló mozgalom minősítési szempontjai alapján dolgozták ki. A pontozáson a vízminőséget, a strand tisztaságát, a higiénés feltételeket, a biztonsági adottságokat, a fürdőzők tájékoztatását és a mozgáskorlátozottakat segítő létesítményeket is figyelembe veszik. 2009-ben 29 strand és 5 kikötő veheti át a zászlót, a Kékhullám minősítés egy évre szól.

A strandok közötti versengésben ez az elismerés egyre nagyobb rangot ér el, hiszen a bírálatban már az európai szabadvizű fürdőhelyek minősítési kritériumait is figyelembe veszik. A Kékhullám zászló vonzerőt jelent, mivel a külföldi turisták is jól ismerik, sőt elismerik ezt a rangot jelentő jelzést. Tiszta és gondozott, virágos zöldterület, mozgássérülteknek is használható vécék, egyedi szolgáltatások, jól képzett személyzet, ezek azok az elvárások többek között, amelyeknek meg kell felelni a minősítés érdekében. Magyarországon 238 szabad vízi strandot tartanak számon.

*

Velencei-tavi összefogás a Nemzeti Vágtán!

Alig egy hónapja Fejér megyéből még egyetlen település sem jelentkezett a Nemzeti Vágta megmérettetésére. Gazdasági megfontolásból érthető hiszen nagyon nehéz kigazdálkodni a nevezési díjat a településeknek, de a Velencei-tó környéke a Velencei hegység kedvelt területe a lovasoknak. Több lovas tanya, lovarda található, és kitűnő útvonalak várják a lovaglás szerelmeseit.

Az összefogás szép példája, hogy egy jó cél érdekében mennyi ember, szervezet mozgósítható pillanatok alatt.
Bálint György, a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület elnökének kezdeményezésére a Velencei-tó Többcélú Kistérségi Társulással közösen felvállalták a kilenc Tó környéki település indítását a Nemzeti Vágtán. A pákozdi Capitol Lovarda Példakép nevű lovával Csabai Attila lovas készült a kistérség nevében a nagy futamra.

Azonban ez nem volt elég a Velencei-taviaknak, Pázmánd, az alig kétezer lakosú település nagy álmot valósíthatott meg.

“Ugyzsi Pázmánd, Zúzz a Vágtán!”

Maroknyi, lelkes kis csapat összefogásából indult a kezdeményezés, hogy idén Pázmánd is képviseltesse magát és legyen ott a Nemzeti Vágtán. Általuk pár nap alatt az egész ország megismerhette Pázmánd nevét a Danubius rádión keresztül és napról- napra terjedt a “Pázmánia”.

Ők összefogtak, utaztak, kampányoltak, mi többiek meg email-eztünk, sms-eztünk és szavaztunk. Lovasok, tűzoltók, hagyományőrzők és mindenki, aki tenni akart és hitt abban, hogy győzni lehet, segíteni igyekezett. Végül Pázmánd bejutott a döntőbe a Danubius Pirítósban, nyert és ez az érzés mámorító volt, és azt gondoljuk, hogy ebben nagy része volt az ország minden területéről érkező szimpátia sms-eknek.

Hanus Imréért, aki Matyi nevű lovával Pázmándért indult a Vágtán, s a pázmándiak már ezzel nyertek!
Az egész ország megismerhette Pázmánd nevét és a Nemzeti Vágta három napja alatt lehetőség nyílt rá, hogy egy kis ízelítőt bemutathassanak a falu nevezetességeiből, életéből.

A sérült gyermekekért!

Ha még ez sem elég, a pákozdi Kapaszkodó Alapítvány színeiben indult a Színész Futamon Stohl András a Nemzeti Vágtán, Amerikával a csodaszép, ötéves, fekete ménnel, amely Nyiregyházáról érkezett Pákozdra.

A Kapaszkodó Alapítvány hosszú évek óta segíti a fogyatékkal élő gyermekeket és fiatalokat speciális foglalkozásokkal. A lovasterápiának köszönhetően nagyban javulhat a sérült gyermekek állapota. Ezt a küldetést szerették volna népszerűsíteni a pünkösdi hosszú hétvégén is.

A Velencei-tó is bemutatkozott

A Vágta Korzón – amely az Andrássy útból varázsolt egy pavilonokkal szegélyezett sétálóutcát – az induló települések mutatkoztak be kulturális és turisztikai értékeikkel.

Találkozhattak a Velencei-tó kínálatával, megismerhették Pázmándot, a kistérséget, a Tó nevezetességeit, az összefogásban példát mutató közösséget. A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület a kistérség LEADER bemutatkozását segítették elő a nagy forgatagban. Abban a reményben, hogy utána személyesen is felkeresik a Velencei-tó által kínált szép tájakat, műemlékeket, helyszíneket, programokat, rendezvényeket, megmártóznak a Tóban, vagy valamelyik Termálfürdőnkben, kerékpárral vagy lóval körbejárják a vidéket. Várjuk a látogatókat.

Stadler Klára,
Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület Munkaszervezet vezető

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása