A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (FVM VKSZI) Roma Integrációs Programirodája (RIPI) 2008. szeptember 29-én „Felhívás a Vidékfejlesztési Roma Akadémián való részvételre” címmel országos pályázatot hirdetett meg a kistelepüléseken, a cigányok által működtetett nonprofit szervezetek, a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok, települési önkormányzatok és helyi civil szervezet létrehozását tervező magánszemélyek számára.

A projekt célja egy olyan képzéssorozat indítása volt, melynek résztvevői többek között számítógép kezelési, informatikai, jogi, kommunikációs, konfliktuskezelési, pénzügyi, projekttervezési, szervezetvezetési ismeretekre tehettek szert 1-2 napos tréningek, képzések, internetes távoktatás és mentori iránymutatás segítségével.

A program keretén belül lehetőség nyílt helyi szintű fejlesztési terv kidolgozására, a település erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és a veszélytényezőknek a reális felmérésére, fejlesztési projektötletek kidolgozására, ismeretek bővítésére kiemelten a LEADER programra és a vidékfejlesztésre vonatkozóan.

A Vidékfejlesztési Roma Akadémia (VRA) I. és II. pályázat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatóság társfinanszírozásában került kiírásra.

Az I. pályázat 2008. október 21. és 2008. december 13. között valósult meg. A programot Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Baranya, Tolna, Békés és Bács- Kiskun megyékből összesen 72 szervezet pályázta meg. Az akadémiát 60-an kezdték meg, s 55 szervezet abszolválta sikeresen.

A II. pályázat 2009. március 20. és 2009. június 30. között valósult meg, 55 résztvevő közül 35 volt azon szervezetek száma, amelyek az I. VRA-ban is részt vettek.

A második VRA pályázat lezárásával egy időben, 2009. június 30-án került megrendezésre az Oklevél Átadó Ünnepség a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Az ünnepséget dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg, köszöntőjében hangsúlyozta a pályázat fontosságát, kiemelt szerepét az esélyegyenlőség megteremtésére való törekvésben.

Nyomatékosította a roma társadalmi réteg felzárkóztatására irányuló szakmai felelősséget, javasolta a konstrukciókon, támogatásokon keresztüli hatékony megvalósítást.
Rámutatott a Vidékfejlesztési Roma Akadémia program célkitűzéseire: a lehetőségek megismertetésére, megértetésére, a vidékfejlesztésre, a kompetenciafejlesztésre, a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatására, a helyi adottságokra építő rendezvények arculatformáló és jótékony szerepére, az együttműködés megvalósítására.

A VRA program szorosan kapcsolódott a RIPI által kezdeményezett, 2007 őszétől indított, ÚMVP IV. tengelyét képező LEADER programhoz, melynek eredményeként 95 akciócsoport jött létre. Összesen 96 helyi LEADER akciócsoport alakult, melyekhez végül 280 roma szervezet (cigány kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek) csatlakozott.

A roma szervezetek akciócsoportokba szerveződésének célja a vidékfejlesztés fő irányvonalainak meghatározása, a helyi adottságokon, a helyi érdekek figyelembe vételén alapuló területfejlesztési koncepciók kidolgozása volt. Ezáltal életképes, a legtöbb igényt kielégítő, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt szinkronban lévő fejlesztési projekteket hozhatnak létre a jövőben.

Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár úr egyet értett a projektben megfogalmazott fejlesztési irányvonallal, ugyanakkor felhívta a figyelmet a jövőbeli feladatokra is, a szocializálódás megvalósítását célzó további intézkedések megtételére, az összefogás kialakítására, a pályázati folyamatok megismertetésének és elsajátításának szükségességére, a lehetőségek kihasználására, a vidék jövedelemtermelő képességének javítására, komplex térségfejlesztésre.

A VRA projekt sikerén túl is kiemelten fontosnak tartja az integrált közösségi szolgáltatói tér létrehozását, a kommunikációt, a képzést, szemlélet- és tudatformálást, a lelkesítést, a további lépések megtételét.

*

A nyitóbeszédet követte a Vidékfejlesztési Roma Akadémia résztevői részére az oklevelek ünnepélyes átadása, majd a résztvevők hozzászólásai.

Részlet a hozzászólásokból

Boros Ferenc, a Zombai Romákért Egyesület képviseletében hozzászólásában kiemelte az egyesület vidékfejlesztésre, munkahelyteremtésre, romák és hátrányos helyzetűek támogatására, szociális tevékenységekre, tartós munkanélküliek segítésére irányuló tevékenységét. Köszönetet mondott a VRA-ban való részvételi lehetőségért, köszönetet mondott az oklevélért. Bízik a program folytatásában, a további segítségben, hogy továbbra is segíthessen a rászorulókon.

Lingurár Tímea köszönetet mondott a programban való részvételért és a tanulás, ismeretszerzés és előrelépés lehetőségéért, azért, hogy nyomon követhette egy egyedi ötlet megvalósulásának, egy projekt kivitelezésének folyamatát az ötlettől a kidolgozásig. Visszaemlékezett a társaival közösen végigtanult 29 napra, az ezidő alatt szövődött barátságokra és a közös gondolkodás során elért eredményekre.
Mondandóját a „Ha meg tudod álmodni, meg tudod csinálni.” Mottóval zárta.

A hozzászólók sorát Jónás Jánosné zárta, aki szintén köszönetet mondott a megvalósult programért, összefoglalta és értékelte a lezárult két projektet. Üdvözölte a képzésen résztvevők összefogását, és a sikeres közös munkát.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása