Dél-Tirolban járt a 36 Jó Palóc

Június közepén Dél-Tirolba utazott a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöksége és több tagja. A négy napos tanulmányút témája a falumegújítás- és fejlesztés mellett a Turisztikai Desztináció Menedzsment, azaz a turisztikai fogadóterületek működtetése volt.

A polgármesterekből, vállalkozókból, falusi vendéglátókból és civilekből álló delegáció a tartomány turizmusának működtetését és struktúráját, a TDM szervezetek, egyesületek munkáját ismerhette meg.

Dél-Tirol Olaszország északi részén található, 1919-ig Ausztriához tartozott. A magas hegyek övezte völgyekben intenzív gyümölcs- és szőlőtermelés folyik, a hegyi legelőkön az állattartás a jellemző. A tartomány szépsége, hegyei, kultúrája, kitűnő ételei és borai évente több millió turistát vonzanak.

A tanulmányút első állomása a falumegújítási Európa-díjas település, Sand im Taufers volt. A 36 Jó Palóc tagjait a Városházán a település önkormányzatának turizmusért felelős szakembere fogadta. Wolfgang Maier rövid előadásában bemutatta az 5000 lelkes települést, beszélt a településfejlesztési munkáról, bemutatta a legfontosabb, környezetet kímélő terveket és a már megvalósított projekteket. Külön kiemelte a napenergiával működtetett közvilágítást és a település határában működő vízierőművet, amely 65 millió kWh energiát termel évente. Ezt a mintaprojektet a 36 Jó Palóc meg is tekintette.

A desztináció menedzsment egyes szintjeit és azok feladatait, valamint a térség turisztikai koncepcióját Stehpan Aurer, a Tauferer Ahrntal turisztikai menedzsere mutatta be. Dél Tirolban összesen 100 turisztikai egyesület működik, 11 szövetséget alkotva. Az Ahrntal desztináció, azaz turisztikai terület 13 településből áll (ide tartozik Sand im Taufers is), szolgáltatóit 3 egyesület fogja össze.

A szervezetek kiemelt figyelmet fordítanak a helyi termékek márkajelzésére és népszerűsítésére is. Sand im Taufers és környékének legismertebb terméke, szinte már védjegye a sajt, közel 50 félét készítenek. Erre a termékre épül egyik hagyományos rendezvényük, a Sajtfesztivál.

A 36 Jó Palóc a szakmai program keretében tanulmányozta a turisztikai információs irodák működését és a vendégközvetítést, ellátogatottak egy családi vállalkozáshoz, a Kleinstahlhof gazdaságba, ahol kecsketartással és sajtkészítéssel foglalkoznak. Jártak Brixenben is, ahol megismerkedtek a Rother Hahn turisztikai szervezettel, és megtekintették egy almaüzem működését. Természetesen a környék látnivalóinak megtekintésére is jutott idő.

Az egyesületet három dolog motiválta a tanulmányút megszervezésében. Egyrészt az, hogy az egyesület tagjai megismerjék egymást, egymás munkáját és terveit. Másrészt az, hogy vállalkozóink lássák, mi a viszonyítási alap, hiszen ma már Magyarországot és ezen belül térségünket is európai mércével mérik, a turistáknak az elvárt színvonalat kell biztosítani. A legfontosabb azonban a partnerség erősítése volt. Ha a vidékfejlesztés és a turizmus szereplői a Dél-Tirolban látott és tapasztalt eredményekből megértik a közös munka, az együttgondolkodás jelentőségét, megtalálják a kapcsolódási pontokat, akkor terveink és álmaik valósággá válhatnak – mondta Molnár Katalin, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöke.

*

Megalakult a Nógrádi Geopark Egyesület

A Novohrad Nógrád Geopark területe 63 magyarországi és 28 szlovákiaki települést foglal magába. A határokat nem ismerő geopark kialakításának gondolatát a 90-es évek végén fogalmazták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai szlovák szakemberekkel közösen.

A tervezés érdemi munkálatai 2005-ben kezdődtek. 2007 végére mindkét oldalon elkészültek a szakmai tanulmányok. Most újabb állomáshoz érkezett az elképzelés megvalósítása: 2009. május 27-én megalakult a Nógrádi Geopark Egyesület, amely a magyarországi szereplőket fogja össze.

Az alakuló ülésre az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen került sor. Az egyesület Felügyelő Bizottsági tagjának választották Molnár Katalint, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnökét.

*

Kazáron járt a Zala Termálvölgye Egyesület

Június első hétvégéjén, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület meghívására Kazárra látogattak a Zala Termálvölgye Egyesület tagjai. A két napos látogatás legfontosabb célja a tapasztalatszerzés és az együttműködési lehetőségek feltárása volt.

A Hévíz és Zalaszentgrót térségének önkormányzatait, civil szervezeteit és vállalkozásait összefogó egyesület tagjait a házigazdák a Magtár Közösségi Házban fogadták, ahol Molnár Katalin, Kazár polgármestere, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta azt falumegújítási munkát, melynek célja a falusi életmód megőrzése, az évszázadok alatt felhalmozódott értékek átmentése a jövő számára, s mellyel a település elnyerte a „Magyarországi Falumegújítási Díjat“.

A vendégek a látogatás ideje alatt megismerkedtek a térség sikeres, LEADER + programban megvalósított projektjeivel. Ellátogattak a mátranováki Faluhely Majorba, megtekintették a kazári Malomkalács Vendégházat, megismerték a 8 Palóc+ Térségi védjegyrendszer szerepét, valamint a térségben működő, a vidék fejlesztéséért tevékenykedő civil szervezetek célkitűzéseit.

A szakmai programok mellett kirándulásra is volt lehetőség. A vendégek megnézték Kazár kiállítóhelyeit, és a szakmai tanulmányút zárásaként ellátogattak Hollókőre.

*

Észak-magyarországi siker az I. LEADER Trophy-n

A 36 Jó Palóc is részt vett az I. LEADER Trophy-n, melyre a Dél-Pannon Vidékfejlesztő Egyesület szervezésében került sor június 19-21. között. A három napos rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a dél-dunántúli régió kistelepüléseinek történelmi, gazdasági, kulturális értékeire.

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület az Abaúj LEADER Egyesület Közhasznú Társadalmi Szervezettel közösen nevezett a versenyre, egy 4 fős csapattal.

A rendezvényt Pásztohy András, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára és a szervezők nyitották meg ünnepélyesen. Ezt követően kezdődött a játékos megmérettetés, melyen 15 csapat mérte össze tudását. A versenyzők előre kijelölt állomásokon, autóval közlekedve ügyességi és szellemi feladatokat oldottak meg, lopótök segítségével ásványvizes palackokat töltöttek meg vízzel. A feladatok között szerepelt még pingponglabda keresés szénakazalban és gólyalábazás is.

Az I. LEADER Trophy-n az eszak@ néven nevezett csapatunk ért elsőként célba a Rinya-Dráva Szövetség és a szintén észak-magyarországi Zagyvaság elnevezésű csapatok előtt.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása