Régiós találkozó Sopronban a LEADER Helyi Akciócsoportok számára

Ikva mente Leader Egyesület Régiós Tervezői Egyeztetés címmel találkozott szervezett 2009. június 4-én a régió Helyi Akciócsoportjai számára. A találkozó Sopronban a NYDRFÜ irodájában került megrendezésre, amelyen a Zalai Témautak HACS is képviseltette magát.

A szakmai beszélgetésen, fórumon a megjelent LEADER Akciócsoportok bemutatták a saját térségüket, beszámoltak a forrásaikról, a ÚMVP III. tengelyével kapcsolatos legfontosabb tapasztalataikról, nehézségekről.
Jó hangulatban telt el a találkozó, innovatív, kreatív ötletekkel gazdagabban tértek haza a megjelentek.

*

A jó bornak is kell a cégér - II. Pogányvári Bornap

Második alkalommal került megrendezésre 2009. május 16-án Dióskálon, a Pogányvári Bornap elnevezésű rendezvény. A Bornapon, Pacsa és környéke kistérség 35 termelőjétől érkező, összesen 71 bormintát minősítette a szakmai zsűri.

20 bronz-,23 ezüst 19 aranyminősítés került kiosztásra. Az aranyérmes borok közül Nagy Tibor 2008-as rozáliája, valamint Dióskál község polgármesterének, Végvári Kálmánnak 2006-os vegyese Nagy Arany minősítést kapott.

Az érdeklődőket, meghívott vendégeket a térség kulturális egyesületei szórakoztatták színvonalas előadásaikkal, bemutatóikkal.

*

Nagyközségből kisváros: Pacsa a tizedik város Zala megyében

Sólyom László köztársasági elnök városi címet adományozott 22 nagyközségnek köztük a Zalai Témautak Helyi Közösség területén található Pacsának is.

Pacsa - 25-30 kilométeres távolságra Keszthelytől, Zalaegerszegtől és Nagykanizsától - mindig körzetközponti szerepet töltött be. Az 1950-es évekig járási székhely volt, az elmúlt évtized közepén nyerte el a nagyközségi rangot. Pacsa város teljes infrastruktúrával rendelkezik, mentőállomás, rendőrőrs, körzeti iskola közel 300 tanulóval és itt nyílt meg az ország első labdarúgó kollégiuma 1975-ben. Az elmúlt néhány év eredmenyei: bankfiók, munkaügyi kirendeltség, okmányiroda és kistérségi székhely funkcióval rendelkezik a megye tizedik városa: Pacsa

*

A vezérek összekötnek

Egy kicsi falu nagyot gondolt, s nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy hozzájáruljon múltunk egyik Európa-szerte irigyelt műkincsének, a Feszty-körképnek megmentéséhez. A dióskáli adományokból negyedmillió forint gyűlt össze.

Minden egy fénymásolt reprodukcióval kezdődött. Évekkel ezelőtt, valahol az egykori iskola épületében, a földön kallódva talált rá Szakál István Feszty Árpád monumentális műve, A magyarok bejövetele egy részletére. Dióskál amatőr festőművésze, Deli Alfréd ekkor határozta el: egyszer megfesti a vezérek új hazára találását. Az alkalomra nem kellett sokáig várni, s a helyszín is adta magát.

- Három éve, két és fél hét alatt festettem meg Árpádék bejövetelét - emlékszik vissza az alkotó. - Aprócska reprodukcióm volt csak a festményről, így folyton nagyítót kellett használnom, ám a művész által megálmodott arcvonásokkal nem boldogultam. Nem volt mit tenni, Deli Alfréd buszra ült, s egy napot utazott azért, hogy két percet a körképet befogadó rotundában tölthessen.
- A biztonsági őrök kísértek be a körképhez, annyi időm sem volt ugyanis, hogy a saját csoportom időpontját bevárjam, hisz akkor lekéstem volna a csatlakozást. A rövid idő ellenére azonban igyekeztem minden apró, ám fontos részletet az emlékezetembe vésni. Az alkotás az átépített faluház avatására készült el, és azóta is a színpad mögötti falat díszíti. Arra, hogy miért pont a magyarok bejövetele szolgál a dióskáli kulturális események hátteréül, Deli Alfréd szintén kész válasszal szolgál.

- Miután Kál község egykoron a honfoglaló Kál vezér birtoka volt, nevét is a vezéréből eredeztetik, ily módon nekünk dióskáliaknak is közünk van a honfoglaláshoz. S innen már csak egy kis lépés volt a Feszty-körkép megsegítésének ötlete.

- Szakál István képviselőtársam vetette fel az adománygyűjtés lehetőségét, mikor hallotta, hogy a monumentális alkotást veszély fenyegeti - tudjuk meg a közvetlen előzményeket Végvári Kálmán polgármestertől.
- A döntés elsősorban érzelmi alapon született, mélyen megérintett bennünket ugyanis, hogy a körkép ilyen borzasztó állapotba került. A faluház színpadát díszítő művészeti alkotás ráadásul elválaszthatatlanul összefűz Ópusztaszerrel, s egyben felelősséggel is tölt el bennünket a körkép iránt. A gyűjtés üzenet is volt a világ felé, a művészeti értékek ápolására kívánta ugyanis felhívni mind a társadalom, mind a politika figyelmét. Nem utolsósorban pedig az ily módon szerzett ismertség által felkínálni a lehetőséget, hogy akinek nem áll módjában az eredeti panorámaképet megtekinteni, látogasson el Dióskálra.

Az alig ötszázlelkes kis faluból kiinduló kezdeményezéshez aztán a megyei és a keszthelyi önkormányzat, valamint több magánszemély is csatlakozott. A gyűjtés három hónapja alatt összesen negyedmillió forint jött össze, az akció tehát, a polgármester megítélése szerint, eredményes volt. - Lehet, hogy csak egy szép álom marad - fűzi hozzá az elhangzottakhoz Szakál István -, de az ötlet születésekor eljátszottam a gondolattal, hogy kezdeményezésünk akár egy országos akció kiindulópontja is lehet, melynek hozadékaként talán mindenki örömmel emlegeti majd ennek a kis falunak a nevét.

Ha Dióskál a gyűjtés révén országos hírnévre nem is tesz szert, Ópusztaszer mindenképpen hálával gondol rá. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a körképért szervezett jótékonysági estre eljött a nemzeti történeti emlékpark igazgatója, Horváth Gábor is.- Két évvel ezelőtt, nagy-nagy bizakodással indítottuk útjára a gyűjtést, igaz, akkoriban sokan azzal támadtak, rémképeket terjesztek az emlékparkról - fogalmaz az igazgató. - Akkoriban kicsit úgy éreztem magam, mint Keresztelő Szent János, a felhívás ugyanis sokáig pusztába kiáltott szónak tűnt. Segítségre pedig igencsak szükségünk volt, hisz állami támogatások nélkül tartjuk fenn magunkat, a felújítást azonban önerőből képtelenek vagyunk finanszírozni. A baj pedig meglehetősen nagy, s így a megoldás sürgető, nemzeti kincsünk ugyanis a rossz tető miatt évek óta ázik, a károsodás már szabad szemmel, a nézőtérről is látható. Emellett a terem szellőzése sem kielégítő, a folyamatos porosodás s a lecsapódó kondenzvíz szintén nagy károkat okoz. Ha a gombásodás elindul, nem lesz, ki megállítsa.

A probléma azonban remélhetőleg hamarosan megoldódik, hiszen a Csongrád Megyei Önkormányzat tavaly év végén közel 600 millió forintot nyert a Dél-alföldi Operatív Programban a főépület megújítására, a körkép védelmére és egy nagyszabású kiállítás létrehozására. Az eredményt már kihirdették, ám a támogatási szerződést még nem írták alá, így nem tudni, mennyi idő múlva bocsátják az összeget az emlékpark rendelkezésére.

– A körkép megmentésére az elmúlt két évben összesen 13 millió forint gyűlt össze. Vállalkozók, magánszemélyek és önkormányzatok egyaránt adakoztak, ám ilyen kezdeményezés, mint Dióskálon, sehol az országban nem volt - mondja az igazgató. - Ezt az összeget pályázati önrészként a körkép portalanítására fordítjuk, amely szintén több tízmilliót emészt majd fel. - Számomra az első pillanattól egyértelmű volt, hogy lehetőségeimhez mérten támogatom a körkép megmentését - meséli mosolyogva a dióskáli Pásty Lászlóné -, hiszen múltunkat kötelességünk megőrizni a jövő számára. A nyugdíjas asszony kilenc esztendeje járt a szeri országgyűlés helyszínén, ahol Árpád és vezérei sátrat verve, 34 napon keresztül az ország szokástörvényeit rendezték.
- Hallottam, hogy a faluból hamarosan kisbuszos kirándulást szerveznek Ópusztaszerre, amit semmi pénzért nem hagynék ki, hisz még erősebb a kötődésem a körképhez, mert ha kicsivel is, de hozzájárulhattam a rekonstrukcióhoz.

Forrás: Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft., Pacsai HVI

Cikk megosztása