Május 20-án macedón küldöttség érkezett a helyi Leader közösséghez látogatóba, melynek székhelye Kőröstetétlen. A külföldi delegációt igazi magyaros vendégszeretettel köszöntötték a cseppnyi faluban a GERJE-SZTŐK helyi akciócsoport vezetői.

Köszöntőjében Pásztor Imre polgármester elmondta, hogy Görögországgal ellentétben itt szeretik a macedónokat.
Ő és a szakmai előadó, Palotai Sándor egyaránt őszintén beszéltek a magyar rendszer sajátosságairól, hibáiról, melynek következtében valóban elképedtek a macedónok, akik helyi vidékfejlesztési szakemberek és tanácsadók, most tanulmányútra érkeztek ide, mint egy előcsatlakozott ország képviselői.

- Szeretnénk jó tanáccsal is szolgálni, kérem tartsák szem előtt, hogy a politikusaik ne csupán a saját és az EU-s érdekeket tartsák szem előtt, hanem első helyen legyen maga Macedónia. Nálunk, Magyarországon sajnos ezt nem igazán sikerült elérni. – mondta el Pásztor Imre, aki büszke arra, hogy Kőröstetétlen 1998 óta hatalmas fejlődésen ment keresztül.

A kistérséget, magyar vidéket Palotai Sándor mutatta be. A külföldi vendégek igen elcsodálkoztak azon, hogy milyen gyatra a tömegközlekedés az egyes települések vonatkozásában. Hihetetlen, de például Újszilvásról Nagykőrösre eljutni egy nap tömegközlekedési eszközökkel.

A korábbi LEADER program nem volt teljesen sikeres, hiszen a rendelkezésre álló 74 millió forintból csupán 48-at sikerült felhasználniuk, mely első sorban abból adódott, hogy az irányító hatóság hetente változtatta meg a kiírásokat, feltételrendszert. A mostani LEADER + programban összesen tíz önkormányzat és tizenöt vállalkozás illetve civil szervezet vesz részt.

A rendszer hibái ellenére a helyiek bizakodók, Kőröstetétlen például egy jóléti tó kialakítására pályázott. Jelenleg ugyan tetten érhető a gazdasági válság a térségben és óvatos becslések szerint is 10 százaléknál magasabb munkanélküliségi rátával számolnak év végére. Ez azért nyomasztó, mert nem tudni, hol helyezkedjenek el azok, akik korábban a mezőgazdaságból mentek el különféle műszaki összeszerelő üzemekbe. A bajokat még tetézi, hogy a szántóföldi kultúrák termesztése helyett rengeteg helyen inkább erdőt telepítettek.

Lőrinczy Veronika

*

Megkezdődött a Kőrös-ér fejlesztése

Kőrös-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója projektjének megkezdése alkalmából május 21-én, délelőtt a Rák utca végén ünnepséget tartottak.

A nyitórendezvényen Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára adta át a kivitelező részére a projekt munkaterületét.

Az ünnepségen jelen volt, dr. Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere, Varga László a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Kocsi Mihály a KÖTIVIÉP 'B Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Képviselő-testület tagjainak többsége.

A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen fognak érvényesülni, s a terület vízzel való ellátottsága is javul.

*

Duna TV - Gazdakör

A Duna Tv Gazdakör című műsorának 2009. április 4-ei adásában szerepet kapott a ceglédi kistérség, azon beül is bemutatásra került a GERJE-SZTŐK HVK Egyesület égisze alatti több település is (Nyársapát, Kőröstetétlen, Törtel).

Forrás: hetihirek.hu, GERJE-SZTŐK HVK Egyesület

Cikk megosztása