A Tamási és Simontornyai Többcélú Kistérségi Társulás szakmai tanulmányúton vett részt 2009 júnis 18-án Szlovéniában, ahol megismerkedett a Vranskoban működő energetikai projekttel.

Vransko térségében hagyományosan fából nyerték a fűtéshez felhasznált energiát. 2002-ben Vranskóban a háztartások 60%-a fűtött kizárólagosan vagy kiegészítő erőforrásként tűzifával. Az önkormányzati finanszírozású ipari, közösségi vagy egyéb egyedülálló épületekben többnyire régi, alacsony hatásfokú, egyedi fa- vagy olajtüzelésű kazánokat használtak.

A város hosszú távú fejlesztési stratégiájának egyik eleme a település ökológiai állapotának javítása, így a stratégia intézkedéseket tartalmaz többek között az energiaigény csökkentésére, valamint egy biomassza-alapú távfűtőrendszer kiépítésére is. A stratégiából levezetett energiakoncepcióra, valamint a megvalósíthatósági tanulmányra alapozva Vransko lakossága is a biomassza-távfűtési rendszer mellett döntött.

Az első fogyasztók 2004 decemberében csatlakoztak a rendszerhez, amely teljes kapacitással 2005 májusa óta üzemel.
A hőszigetelt csővezeték teljes hossza 4 700 méter, amelyhez 124 fogyasztó csatlakozik összevont hőközpontokkal. A hálózatra különálló családi házak, társasházak, illetve nagyobb középületek, mint iskola, óvoda, egy egészségügyi központ, a KIV vállalat gyárépületei és irodaháza, üzletek, önkormányzati épület, étterem, bank, kulturális központ és a posta csatlakozott.

A tamási kistérségben több energetikai témájú projekt van előkészítés alatt, a kistérség polgármesterei további fejlesztési lehetőséggel ismerkedtek meg tekintettel arra, hogy a kistérségben jelentős nagyságú erdőterületek vannak.

*

A Tamási és Simontornai Többcélú Kistérségi Társulás társulási ülése

2009. június 16-án tartotta soron következő ülését a Tamási és Simontornai Többcélú Kistérségi Társulás a napirendek keretében megtárgyalták három, a társulás által működtetett integrált intézmény beszámolóját a 2008-as évről.

A három beszámoló intézmény a Könnyű László Városi Könyvtár, a Tamási és Környéke Szociális Központ és a Hegyhát Integrált Szociális Intézmény volt. A társulás tagjai elfogadták a beszámolókat.

*

AZ LHH felzárkóztatási programjam keretében a Tamási Kistérség fejlesztési programcsomagjának befogadásáról szóló döntés ünnepélyes tájékoztatója

Az ünnepélyes tájékoztatón az LHH-s nyertes projektek projektgazdái és a kistérség polgármesterei vettek részt. Köszöntötte a résztvevőket Varju László államtitkár, Frankné Dr. Kovács Szilvia és Hirt Ferenc országgyűlési képviselő.

Forrás: 3-as KÉZFOGÁS Nonprofit Kft.

Cikk megosztása