Nyárköszöntő falunap Nagyrécsén

Nagyrécsén 2009.06.13-14-én kétnapos falunapot tartottak, melynek megrendezéséhez az ÚMVP támogatását is igénybe vették.

Szombati nap a főzés és a sportolás jegyében zajlott, míg vasárnap a kultúráé volt a főszerep. Helyi és térségi amatőr csoportok mellett meglepetésként dalestet tartott Udvarias Katalin.

A falunap második napi rendezvényén mutatkozott be a Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a LEADER Helyi Akciócsoportja, a Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület az ÚMVP sátorban.
Az érdeklődők megismerhették a program lényegét, tájékoztatás kaphattak az éppen aktuális támogatási lehetőségekről. Több olyan látogató jelent meg a sátorban, akinek konkrét elképzelése volt és ahhoz kért segítséget, de megjelentek olyan potenciális ügyfelek is. Nagyrészük számára van lehetőség az ÚMVP keretében az előrelépésre, vállalkozásuk fejlesztésére.

A rendezvényen TOTO kitöltésére is volt lehetőségük a látogatóknak. A legjobbak pólót, frizbit, mappát, tollat, kulcstartót nyertek. (képek a cikk alatti galériában)

*

Tanulmányút a Zselicbe és a Mecsekbe

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezete, elnöksége és a tagság falusi turizmus iránt érdeklődői 2009. júniús 16-án tanulmányúton vettek részt.

A kisbuszos kirándulás első célállomása a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének irodájába volt Kaposváron. Az egyesületet Nyitrai István, elnökhelyettes, Bőszénfa polgármestere, a munkaszervezetet Kővári Péter mutatta be.

A találkozó fontos része volt az ÚMVP III. tengelyes kérelmek kezelése kapcsán eddig szerzett tapasztalatok megosztása. A beszélgetés után a patcai, turisztikai Leader+-os projektet ismerhettük meg részletesen, mely a 2009-ben a 3. tengelyre is pályázott.

A jellegzetes zselici dombok közt, Patcán, a Katica Tanyán tett látogatásunk alkalmával élményeket gyűjtöttünk Handó János kalauzolásában a gyermekcsoportok és családok számára kitalált kalandparkban, palánkvárban. Magunk is megtekinthettük a házi állatok sokféleségét, kóstolhattunk parasztétkeket. A Tanya egyszerre nyújt szállást, étkezési lehetőséget és rengeteg programot szinte minden korosztálynak.

Orfűn, a Muskátli Vendéglő szabadtéri asztalainál, kellemes környezetben már ebéd közben ismerkedtünk a Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület képviselőivel.
Munkaszervezetük irodájában folytatódott a szakmai tapasztalatcsere. Füziné Kajdy Zita, az egyesület elnöke, Orfű polgármestere bemutatta a települést, beszélt a rendezvényturizmus fontosságáról.
Az egyesület magja náluk is, a Zselici Lámpásokhoz hasonlóan dolgozott, pályázott a Leader+-ban. Az eddig megvalósult projektek közül kettőt be is mutattak: egységes táblarendszer Orfűn és online szállásfoglalás.

Elnökük kalauzolásában a busszal tett kirándulás során nyugtázhattuk, hogy a tavak, a Mecsek csodaszép környékére még feltétlen vissza kell térni.

A rengeteg élményhez hozzájárult, hogy forró napot fogtunk ki, a visszaúton jeges esővel. (képek a cikk alatti galériában)

*

Stafétafutás Zalában

Június 7-én rajtolt és 1 hétig tartott az a stafétafutás, amely az „Ezeréves megyék” ünnepségsorozat része. A Balatonedericsről induló rendezvény résztvevői és a hozzácsatlakozók körbefutották Zala megyét, érintve minden zalai várost (összesen 67 települést).

A 8 napos program 12-én érkezett az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület illetékességi területére. A futók Murakeresztúr-Belezna-Nagykanizsa-Miháld-Galambok-Zalakaros érintésével hívták fel az érdeklődők figyelmét megyénk 1000 éves múltjára.

A futás június 14-én Zalaváron ért véget, ahol aznap nagyszabású záróünnepséggel emlékeztek meg megyénk okleveles említésének 1000 éves évfordulójáról.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása