A 2009/6. számú közmunkaprogram megvalósításáról: „Az M3 autópálya épülő Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakaszán a fával, bozóttal benőtt területek megtisztítása”

A Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsához, az autópálya-építéshez kapcsolódó közmunkapályázatot nyújtott be, mely pozitív elbírálásban részesült.

A program társfinanszírozója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A program 2009. július 2-án kezdődik és 2009. november 30-val zárul le. A Kistérség települései közül 17 önkormányzat vesz részt a megvalósításban. A programban 106 fő álláskereső számára nyújt munka és megélhetési lehetőséget a közmunkaprogram.

A program célja az épülő Nyíregyháza - Vásárosnamény közötti autópálya-szakasz nyomvonalán a kijelölt, fával, bozóttal benőtt régészeti lelőhelyek megtisztítása. A program egyhetes betanító képzéssel indul, melynek legfontosabb eleme a munkavégzés során alkalmazandó munka –és balesetvédelmi előírások ismertetése. A dolgozók napi nyolc órában látják el feladatukat a Nyírerdő Zrt. által biztosított szakemberek irányításával. A munkavállalókat szervezetten autóbusszal szállítjuk a kijelölt munkaterületekre. A résztvevők számára munkaruhát, egyéni védőeszközöket, kéziszerszámokat, motoros fűrészeket biztosítunk. A program adminisztrációját, pénzügyi lebonyolítását a Kistérségi Társulás munkaszervezete bonyolítja. (képek a cikk alatti galériában)

Vargáné Kiss Katalin
munkaszervezet vezető

*

Csoportos támogatási szerződés aláírás az Oktatási-nevelési intézmények fejlesztése c. pályázat észak-alföldi nyerteseivel.

A témáról videós beszámoló nézhető meg a linkre kattintva: http://nytv.composeit.hu/index.php?module=video&action=show&dir=%2Fhirado%2F&file=2009-07-09.wmv

*

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése

A konstrukció indokoltsága
Magyarország egyes térségeiben a fekvőbeteg-szakellátásokon kívüli járóbeteg-szakellátások, alapellátások és lakosság közeli ellátások tekintetében a területi lefedettség nem megfelelő, illetve ellátatlan területek vannak. E kedvezőtlen helyzet az ott élők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférhetőségét, valamint az élet és foglalkoztatási esélyeit nagymértékben rontja.

A konstrukció keretében létrehozott fejlesztések hozzájárulnak a területi kiegyenlítődéshez, az ellátórendszer hozzáférhetőségének és igazságosságának javításához.

Rendelkezésre álló forrás
Keretösszeg 9 milliárd forint, amelyből 4 milliárd forint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek részére áll rendelkezésre.

Támogatás mértéke

A projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 %-a, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből érkező pályázat esetében 95%-a.
Baktalórántháza Város Önkormányzata (azonosítószám: TIOP-2.1.2-08/1-2009-0003)

Projekt címe: Baktalórántháza Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása
Megvalósítás helyszíne: Baktalórántháza
Igényelt támogatás: 998 714 771 Ft
Megítélt támogatás: 992.163.666 Ft
Csökkentett összköltség: 1.044.382.806 Ft

Érintett lakosságszám: 35.062 fő

Résztvevő települési önkormányzatok:

Apagy Község Önkormányzata
Baktalórántháza Város Önkormányzata
Berkesz Község Önkormányzata
Besenyőd Község Önkormányzata
Laskod Község Önkormányzata
Levelek Község Önkormányzata
Magy Község Önkormányzata
Nyíribrony Község Önkormányzata
Nyírjákó Község Önkormányzata
Nyírkarász Község Önkormányzata
Nyírkércs Község Önkormányzata
Nyírmada Község Önkormányzata
Nyírtass Község Önkormányzata
Nyírtét Község Önkormányzata
Ófehértó Község Önkormányzata
Petneháza Község Önkormányzata
Pusztadobos Község Önkormányzata
Ramocsaháza Község Önkormányzata
Rohod Község Önkormányzata

(képek a cikk alatti galériában)

*

Falubuszok matricázása

A Baktalórántházai HVI 19 települése közül 13 szerzett, illetve a közeljövőben szerez be a község számára Falubuszt. A kistérség polgármesterei közül már 6-an a központi matricázás előtt gondoskodtak a matricák felhelyezéséről, további 3 település busza 2009. június 26-án került feldíszítésre.

Várhatóan a következő fordulóban a kistérség összes Falubusza teljes pompájában tündökölhet.

*

Elkezdődött a kivitelezés

A Baktalórántházi HVI címbirtokos szervezete, a Közép-Nyírségért Vidékfejlesztési Egyesület az ÉAOP 5.1.3-as nyertes pályázatának („A Közép-Nyírségben élő hátrányos helyzetű lakosok számára nyújtott esélynövelő szolgáltatások elérésének biztosítása, ifjúsági információs pont kialakítása, foglalkoztatás, képzés elősegítése”) kivitelezése 2009. május 05-én megkezdődött.

A projekt első fázisában a jelenlegi irodahelyiség feletti szint teljes felújítása zajlik.

*

Sikeres pályázat Nyíribronyban

A Nyíribronyi Ifjúsági Egyesület sikeres pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program "A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című kiírásra.

A 44.324.000 forintt összköltségű beruházáshoz 39.891.600 forint európai uniós támogatást nyert el. A Műveljük kertjeinket program célja, hogy a munkaerőpiacon látványos helyzetben lévő emberek számára dísznövény- és zöldségtermesztő képzés által biztosítsa alternatív kiegészítő jövedelem megszerzését. A program átfogó célja a gyedről, gyesről visszatérők, illetve a 40 év felettiek részére a felnőttképzés önfoglalkoztatóvá válás, illetve a termelés feltételeinek megteremtése a dísznövény- és zöldségtermelésben, közvetlen célja pedig az elméleti képzéshez szükséges oktatóterem kialakítása egy meglévő épületben, illetve a gyakorlati képzés megvalósításához szükséges üvegház építése.

A dísznövénytermesztő és zöldségtermesztő képzések alapfeltételeinek családbarát megvalósításával javul a célcsoport munkaerő-piaci helyzete, jövedelmi viszonyai, a település lakosságmegtartó képessége, illetve arculata. A projekt megvalósításában a főpályázó a Nyíribronyi Ifjúsági Egyesület, míg partnerként Nyíribrony Község Önkormányzata, az Arany Ősz Nyíribronyi Nyugdíjas Egyesület, valamint az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Baktalórántházi Kirendeltsége került bevonásra.

A program ideje alatt megvalósul a Dózsa György úti volt iskola épületének rekonstrukciója, illetve egy 150m^(2) alapterületű üvegház építése. A program továbbá lehetőséget nyújt 2 fő 12 hónapon át történő foglalkoztatására. Egyikük gyes/gyedről visszatérő anyuka, másikuk 40 év fölötti álláskereső. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Közép-Nyírségért és Rétközért Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Baktalórántháza HVI

Cikk megosztása