Az Ágazati Párbeszéd Központ Mezőgazdasági Ágazati Párbeszéd Bizottságának konferenciáján, július 9-én Gőgös Zoltán államtitkár tartott előadást "Az EMVA és ÚMVP programok hatásai a mezőgazdasági foglalkoztatásra" címmel.

A pénzügyi és ágazati válság mezőgazdasági foglalkoztatottságra vonatkozó hatásait vizsgálta a megrendezett fórum az EMVA és ÚMVP programokon keresztül.
A fórumon dr. Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára elnökölt, jelen volt Manek János, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (MEDOSZ) főtitkára, Szukics József, a Siófoki Gyümölcstermesztési Zrt. vezérigazgatója, valamint társelnökként Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Nyitóbeszédében dr. Gőgös Zoltán felhívta a jelen lévők figyelmét az ÚMVP mezőgazdasági foglalkoztatásra irányuló hatásaira.
Rámutatott a mezőgazdaságban foglalkoztatottak csekély arányára (2007-ben az agrárfoglalkoztatottság aránya 4,7% volt, ezzel szemben 1992-ben 11, 4 %), a mezőgazdasági vállalkozások profilváltására (társas vállalkozásból vegyes gazdasági társaság /kft. vagy bt./), a mezőgazdaságból élők arányának és az aktív foglalkoztatottak számának csökkenésére, valamint a 3 fő mezőgazdasági irányvonal arányainak eltolódására (a gabonatermesztés felé).
Meglátása szerint, ha a jelenlegi mezőgazdaságban érvényesülő trend nem változik, akkor a mezőgazdasági foglalkoztatottak számában további csökkenés várható.

A versenyképesség kulcsát a szemléletváltásban, az új megközelítésben, a mezőgazdasági struktúraváltásban, az EU-s támogatásokban, a költségcsökkentésben, a mezőgazdasággal szembeni fogyasztói és lakossági elvárások átrendeződésében, egy többsíkú támogatási rendszer kiépítésében, új üzletágak kialakításában, átfogó modernizációban, a kormányzati felelősségvállalásban, a fejlesztésben és a hatékony erőforrás-felhasználásban, az idénymunkára vonatkozó merev szabályozás módosításában, a zöld szervezetekkel való megegyezésben, a szervezettebb közösségi marketingben látja.

A pénzügyi oldalt vizsgálva Gőgös Zoltán államtitkár úr tájékoztatást adott arról is, hogy 250-260 milliárd Ft támogatási összeg hívható le az ÚMVP keretén belül állattenyésztésre, valamint felhívta a figyelmet az Új Magyarország Agrár Fejlesztési Hitelprogrammal kapcsolatos változásokra is.

Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram azokhoz a beruházásokhoz biztosít kedvezményes forrást, amelyek a mezőgazdaság versenyképességét, a piacok megőrzését, az innovációt, a jó minőségű termékek előállítását, az energia- és költségtakarékos módszerek alkalmazását, valamint környezetvédelmi célokat kívánnak megvalósítani. A hitel jelenleg már kapcsolható az EMVA pályázatos beruházásokhoz is.

Ezen kívül hozzájárul a fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz, különösen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázataihoz.
Ezen belül is kiemelt szerepet játszik a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó Magyarországon székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség (a továbbiakban EGT) területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások felvirágoztatásában.

A hozzászólók gyakorlati problémákat vetettek fel a mezőgazdasági erőforrás felhasználással kapcsolatban. Hangsúlyozták a foglalkoztatottak nem megfelelő képzettségét, a roma kisebbség foglalkoztatásából eredő vállalkozói nehézségeket, a fantom mezőgazdasági munkaerő-közvetítők nagy számát, feketemunka nagy arányát, a kézi munkaerőt felváltó technológiaváltást (ami a roma kisebbség foglalkoztásából eredő nehézségek megszüntetése miatt terjedt el), a szakapparátus versenyt korlátozó tevékenységét, a szereplők közti nem megfelelő kommunkiációt.

Megoldásként merüt fel az agrárvállalkozók összefogása, a diákmunka alkalmazása, a rendszerelvű működtetés, a szemléletváltás elterjesztése, a mezőgazdaság védelmének hangsúlyozása, az alkalmi mezőgazdasági munkavállalás átalányosítása, a feketegazdaság csökkentése.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása