Nagypalli Falunap és IV. Pogácsafesztivál

2009. július 4-én került megrendezésre a Pécsváradi Kistérség egyik településén, Nagypallban az ÚMVP által támogatott falunap.

A rendezvény a tervezettek szerint 15.00 órakor a Polgármester Asszony ünnepi köszöntőjével vette kezdetét. A műsor kezdetére felállították az ÚMVP sátort, ahol hostessek nyújtottak segítséget a látogatók számára. A sátor a színpad mellett, a bejárat egyik oldalán lett felállítva, így a rendezvényre érkezők valamennyien elhaladtak mellette.
A helyszínen voltak a Zengő-Duna Egyesület és a Helyi Vidékfejlesztési Irodák képviselői is.

Az ÚMVP sátorban folyamatosan voltak érdeklődők, több mint 50 összeállított mappa lett szétosztva és a különféle kitett szóróanyagok, tájékoztató füzetek is jelentős mennyiségben elfogytak.
Sokan érdeklődtek az aktuális pályázati lehetőségekről, továbbá néhányan azt tudakolták, hogy az ÚMVP III. tengelyére beadott pályázatoknál mikorra várható döntés.

A műsorra érkezett ÚMVP-meglepetésvendég – Brescsák Zita musical színésznő – nagy sikert aratott a rendezvényen.
A látogatók részére készítettünk egy 13+1 kérdésből álló ÚMVP totót, amit a helyszínen a promóciós anyagok alapján ki lehetett tölteni és visszajuttatni az ÚMVP sátorba.
A 13+1 találatot elérők között, a tombolasorsolás előtt ajándékokat sorsoltunk ki (frizbi, ÚMVP póló, toll).
A kiosztott kb. 50 db totóból végül 31-en hozták vissza kitöltve a lapot, ebből 12-en 100%-os teljesítményt nyújtottak, 9-en pedig 13 találatot értek el, közöttük sorsoltuk ki az ajándékokat. A megajándékozottak között voltak helyi lakosok, de olyanok is, akik csak a rendezvény kedvéért keresték fel a települést. A totót kitöltők között több korosztály is képviseltette magát.

Az ÚMVP sátorban tartott kézműves játszóház is sok érdeklődőt vonzott a sátorhoz. Itt szakavatott segítséggel készíthették el csuhéból a saját maguk által kitalált tárgyakat.
A gyerekek szórakozásáról is igyekeztünk gondoskodni oly módon, hogy lehetőséget adtunk az „On the farm” című kiadvány lapjainak kiszínezésére. Amíg a gyerekek színeztek, addig szüleik, nagyszüleik az ÚMVP totó lapjait töltötték ki és olvasgatták a kiosztott szóróanyagokat.
Ehhez már előzetesen kinyomtattuk a lapokat, és gyerekek választhattak, hogy melyik képet szeretnék kiszínezni. A színezéshez a helyszínen biztosítottunk színes ceruzákat is, de aki akarta haza is vihette a lapot. Minden gyerek kapott ÚMVP cukorkát és passztartót ajándékba, aminek nagyon örültek.

A hostess lányok nagy hozzáértéssel foglakoztak a gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt. Volt olyan kisgyermek, aki szinte egész délután a sátorban tartózkodott és színezett.
A felnőttek is szívesen fogadták a kiosztott mappákat és tollakat, valamint a LEADER-újságot.

Az esemény jó hangulatban zajlott le, változatos és színes programokat kínált minden korosztály számára. (képek még a cikk alatti galériában)

*

Falusi Ízek Fesztiválja

Az Óbányai Német Olvasókör Egyesület idén is meghívást kapott a Falusi Ízek Fesztiváljára, melyet május 16-án, szombaton 4. alkalommal rendezett meg a Márévár Környéki Vendégfogadók Egyesülete Magyaregregyen.

17 csapat állt ki specialitsaival. Egyesületünket Heim Péternmé vezette és a főétekelkészítését i ő vállalta. A messzehíres óbányai süteményeket a tagság többi nőtagja, lelkes helyi fiatalasszonyok varászolták az asztalra. A teríték valamennyi darabja Óbánya jelenéről, múltjáról mesélt: a helyi és környékbelifazekasok táljai, tányérjai, kancsói és az egyesület számára a régi stílusban és eljárással készülő üvegflaska és borospoharak uánozhatatlan hangulatot teremtettek a jellegzetes óbányai étkek mellé.

A bográcsban főtt babfőzelékhez akár csak a régi időkben, böjtben és pénteki napokon, most is a legkedveltebb és legspeciálisabb étek készült, a "hefekles", gőzölt - sütött tészta.

Nagyon gazdag program társult a főzőversen ymellé, melyből a résztvevők is láthattak-hallhattak. A jó szervezést szép idő koronázta.

*

Előkerültek a régi kaszák - látványos bemutató a mohácsi búzatábla szélén

Harmadik éve rendezte meg a Mohácsi Polgári Olvasókör az aratónapi ünnepséget. Népviseletben, régi eszközökkel mutatták be, miképpen zajlott egykor ez az egyik legnehezebbnek, de egyben legszerbbnek is tartott mezőgazdasági munka.

Június 27-én, Péter-Pál napja előtt a Kölkedi út melletti mezőn került sor az "aratásra", ahol bemutatták, hogyan is zajlott egykoron, betakarítógépek nélkül a fáradságos munka.

A munka végeztével az olvasókör dalárdája énekelt, majd az asszonyok és a férfiak ebédelni indultak, ami után tánccal, zenével ünnepelték a jól végzett munkát.

*

Olasz partnerek látogatása Sombereken

Az olaszországi Mühlwald település negyvenöt fős küldöttsége érkezett a faluba június utolsó hétvégéjén.

Szombaton az önkormányzatok vezetői aláírták a két helység közötti partnerségi megállapodást, és az ezt hirdető táblát is elhelyezték a falu elején.

*

TOP25 - a Pannon Borrégió legjobb borainak bemutatkozása

A Pannon Borrégió egyik kiemelt rendezvénye az évente megrendezett TOP25 borverseny,melyen a régió négy borvidéke, a pécsi, a szekszárdi, a villányi és a tolnai mellett meghívott vendégként a dél-balatoni borászok is részt vesznek.

A rangos zsűri által kiválasztott legjobb borokat a nagyközönség is megkóstolhatta Pécsett és Budapesten. A pécsi eredményhirdetés és kóstolás június 19-én volt a Világörökségi helyszín Cella Septichora Látogató Központban, a Sétatéren. A budapesti bemutatkozás színhelye az Ybl Palota volt, ahova június 25-én várták a látogatókat a szervezők.

A pécsi borvidék tagjaként a Mohács-Bóly Fehérborút is kivette részét a szervezésből, bár az idei évben nem került be borászuk a legjobb 25 közé.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása