Fecskeház program a Zala Termálvölgyében

A Zala Termálvölgye Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának egyik kiemelt eleme a Fiatalok térségben tartása. A Zalai Hazatérők Egyesületének kezdeményezésére a helyi stratégiának fontos részét képezi a fiatalok lakhatóságának elősegítése, azaz az ún. „Fecskeház program”.

A program szükségességét indokolja, hogy a hátrányos helyzetű zalaszentgróti térségben a felsőfokú végzettségű fiatalok száma csökken leginkább, hiszen kevés a végzettségüknek megfelelő munkahely – ha pedig sikerül elhelyezkedniük, pályakezdőként a családalapítás, a saját lakás megfizethetetlen költséget jelent számukra. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete miatt nem -, vagy csak minimális összeggel tudják a fiatalok letelepedését támogatni. A térségi lakóhelyválasztás ösztönzésével, megtarthatóvá válnának a falvak fennmaradásában kulcsfontossággal bíró felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok.

A „Fecskehát Program” célja elsősorban a felsőfokú végzettségű fiatalok letelepedésének segítése a térségi falvakban. Hozzávetőlegesen 25 millió forint LEADER forrás áll rendelkezésre épületek felújítására, lakhatóvá tételére.

A fecskeház önmagában nem újkeletű dolog Magyarországon. Számos nagyváros, ezen felül több község is igyekszik ezzel a módszerrel lehetőséget biztosítani a fiataloknak az otthonteremtésre. A fecskeháznak nevezett garzonlakásokat a fiatal párok általában egy kiválasztási eljárás (pályáztatás) után vehetik igénybe. Az itt töltött kb. 4-5 év alatt a fiatalokat a lakhatással kapcsolatban csak a rezsiköltség terheli. Bérleti díj fizetés helyett a lakók feladata a takarékoskodás, amelynek célja a fecskeházból való kiköltözés után saját otthon építése, vásárlása. Ez általában valamelyik pénzintézetnél kötött lakás-előtakarékosság fizetésével valósul meg a gyakorlatban.

A zalaszentgróti székhelyű Zala Termálvölgye LEADER Helyi Akciócsoport „Fecskeház programjának” különlegességét az adja, hogy az országban először próbálkozik meg azzal, hogy egy térséghez tartozó falvakban a fecskeházakat:
• közös modell alapján hozza létre és üzemeltesse,
• hálózatszerűen kezelje.

A LEADER akciócsoport 33 településéből 8 vállalta, hogy részt vesz a Fecskeház hálózat létrehozását, működtetését meghatározó „Fecskeház modell program” szakértőkkel és a Zalai Hazatérők Egyesület tagjaival, munkatársaival közös megalkotásában.

A közeljövőben megjelenő LEADER kiírás keretében legalább 4 fecskeház épül meg a helyi pályáztatást követően. Ezen felül a hamarosan nyilvánosságra kerülő „modell program” gyakorlati útmutatást nyújt a téma iránt érdeklődő minden magyarországi kistelepülésnek.

Készítette: Zala Termálvölgye Egyesület

*

Zalavölgyi Kultúrtivornya

Három évforduló jegyében rendezték meg idén a Zalavölgyi Kultúrtivornyát, mely egy hetes összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

A baráti társaságból szerveződött Szentgróti Lokálpatrióta Társulat tagjai négy éve vállalkoztak rá először, hogy színt visznek városuk életébe. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott kulturális összejövetel életképesnek bizonyult, idén június 22. és 28. között várták az igényes szórakozásra vágyó érdeklődőket.

- A város 25, a katolikus templom 250, Zala megye pedig 1000 éves: e három évforduló jegyében zajlik most majdnem minden - összegzett Tucsni András. A Hevesi Sándor Színház irodalmi vezetője az első évben, mint szentgróti lakos látogatott el a rendezvényre, aztán szépen lassan belecsempészték a szervezők a munkába is.

- Anyagiak tekintetében kissé szűkösen vagyunk, de nyilván ez nem csak a mi problémánk ma ebben az országban. A kínálat azonban ezt nem tükrözi. Ilyen helyzetben az ember munkával, kreativitással és ötlettel ellensúlyoz - folytatta Kricsár Kamill színművész, szervező. - Továbbra sem kötünk kompromisszumot, igényes produkciókat szeretnénk ezután is. Természetesen ma már nem lehet úgy fesztivált rendezni, hogy országosan ismert előadókat ne hívna az ember. Igyekszünk minden szempontot szem előtt tartani. A színházi repertoár jelentősen bővült, szerencsére sok olyan művész van, aki hallott a rendezvényről vagy járt is itt, megszerette és úgy véli, van értelme az egésznek, így minimális juttatás fejében jön el hozzánk.

Filmplakát kiállítással indult a Tivornya hétfőn, de a régóta nem működő mozi is megnyitja kapuit. Felolvasószínház is tarkította a programot, a Szent Imre templomban II. János Pál Római Triptichon című műve került a nagyérdemű elé. Volt komolyzenei koncert, Pár-Bajok címmel Pap Lujza és Kricsár Kamill, az egerszegi színház művészei tartottak bemutatót a művelődési házban, a Hova tovább című előadásnak - Nagy Péter, Holecskó Orsolya színművészek és zenész barátaik szereplésével - a vasútállomás adott otthont.

Fúvóskoncert, zalai-muravidéki irodalmi fórum, múltidéző előadás, Radnóti-est, a 25 éves várost bemutató fotótárlat is része volt a kínálatnak. A hivatalos megnyitót Bereményi Gézával tartották meg. Bödőcs Tibor humorista is fellépett, játszott a Hétrét zenekar, a Napra, Péterfy Bori és a Love Band. A gyerekeket a Griff Bábszínház és Rudi bohóc várta, állatsimogatásra is volt mód.

Fotó: Asperján Eszter (a képen Pap Lujza és Kamarás Iván látható)

*

Indul a KESZ (Kistérségi Egészség Szövetség)

A hazai mortalitási adatokból kiderült, hogy bizonyos korosztályokban a Zalaszentgróti kistérségben élő lakosság veszélyeztetettsége magas. Ezt a felismerés megdöbbentette a kisrégió egészségüggyel és szociális tevékenységgel foglalkozó szereplőit.

A régióban először a zalaszentgróti térségben határozták el a közszereplők, hogy létrehozzák a Kistérségi Egészség Szövetséget. 2009. május 19-én a szövetség megtartotta alakuló ülésén, amelyen elfogadták a KESZ működési rendjét.

A KESZ konkrét célja:
A zalaszentgróti statisztikai körzetben működő állami szervezetek, egészségügyi szolgálatok, egészségfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek rendszeres találkozása, és koordinációja, közös programok indítása a kistérség területén élő állampolgárok egészségmegőrzése érdekében.

A KESZ feladatai
- A KESZ programban résztvevők információik átadásával és a tevékenységeik összehangolásával hozzájárulni a jelenlegi térségi „egészség helyzet” javulásához

- A térségben élők egészségi állapotát befolyásoló életmódbeli és környezeti tényezők elemzése (kutatások, felmérések) készítése

- A térségi „Egészség-terv” és „Éves Programterv” elkészítése és folyamatos karbantartása

- Prevenciós programok, közösségi egészségfejlesztési akciók szervezésével, pályázatok készítésével hozzájárulni a térség egészség-egyenlőtlenségek csökkentéséhez

- A szektorok közötti együttműködés elősegítése, a partnerség elvének érvényesítése, az egészség szempontjainak érvényesítése a különböző helyi döntéshozatalban

A KESZ-t a 18 szervezet (önkormányzatok, kistérségi társulás, ANTSZ, térségben működő egészségügyi szolgálatok, óvodák, iskolák, civil szervezetek, hálózatok munkatársai) hozta léte. A tagok a zalaszentgróti térség teljes területén a korosztályok mindegyikét képviselik. A formális szövetség a napokban megkezdte működését a TÁMOP 6.1.2. pályázati kiírás véleményezésével és a pályázat összeállításával.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, zalaihirlap.hu, Zalaszentgróti HVI

Cikk megosztása