Félidejénél tart az aratás; a 2 millió hektárnyi terület feléről már betakarították a termést, a munkálatok várhatóan a jövő hét végére befejeződnek - jelentette be a mezőgazdasági tárca államtitkára kedden Adonyban tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

A Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet aratás alatt álló búzatáblájánál Gőgös Zoltán elmondta: az őszi árpát és a repcét már learatták, mindkét növénynél az előzetes becsléseknél kedvezőbben alakulta termésátlag.

Az őszi búzának 40 százaléka már a magtárakban van, az eddigi terméseredmények a tavalyinál alacsonyabbak és szélsőségesek: országosan 4-4,2 tonna átlagtermést takarítanak be, de míg Heves megyében hektáronként hat tonnával fizetnek a gabonatáblák, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2,5 tonna az átlagtermés.

A gazdák helyzetét már az aratási időben is megkönnyítő kormányintézkedésekről is beszámolt Budai Bernadett kormányszóvivő. Elmondta: egy hete lépett hatályba az a jogszabály-módosítás, amely egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a túlsúlyos és túlméretes járművek, köztük a mezőgazdasági munkagépek számára is közlekedést.

Budai Bernadett hozzátette: a nyári betakarítást végző járművek, és munkagépek mentesülnek a nyári kamionstop rendelkezései alól.

Tájékoztatott arról is, hogy július 15-ig lehet pályázni a szaktárca által kiírt mezőgazdasági géptámogatási pályázatra, amelynek összértéke 30 milliárd forint.

A szaktárca azt tervezi, hogy a megítélt agrártámogatásokat még az idén kifizeti, s az idei beszerzéseket ennek keretében visszamenőleg is el lehet majd számolni.

Gőgös Zoltán államtitkár arról tájékoztatott, hogy elbírálták az erdészeti gépi technológia fejlesztésére kiírt pályázatokat, 3, 8 milliárd forint értékben 124 kérelmet hagytak jóvá.

Forrás: fvm.hu

Cikk megosztása