A magyar agrárgazdaság további versenyképességének alapvető feltétele az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetése - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden, Budapesten, egy szakmai tantanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Tizenöt mezőgazdasági szakmai szervezet - érdekképviselet, köztestület, terméktanács - megbízottai a megbeszélésen arról állapodtak meg, hogy kérik a kormányt, mielőbb rendezze az agrártermelők jelenleg bizonytalan támogatási formáját.

Azt szeretnék elérni: akár rendeleti úton vezessék be jövő év elejétől az SPS-t, hogy a gazdálkodók biztosan tudják majd, mekkora támogatásra számíthatnak még a mostani uniós költségvetési időszakban.

Az SPS bevezetését lehetővé tevő - tavaly az Országgyűlés által elfogadott - törvényt Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybíróság (AB) elé utalta. Az AB még nem döntött az ügyben, Magyarországnak ugyanakkor legkésőbb augusztus 1-ig be kell jelentenie az uniónak az SPS-rendszerre való áttérést, ha azt 2010. január 1-től alkalmazni kívánja.

Az agrárminiszter azzal érvelt a bevezetés mellett, hogy az SPS alkalmazása - a támogatások termeléstől való elválasztása miatt - lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az SPS-rendszerben előre kalkulálhassanak az uniós támogatási forrásokkal. Emellett az SPS alkalmazásával a magyar gazdálkodók abba az uniós csoportba kerülhetnének, amelynek érdekében a szabályokat alkotják.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára a termelői szervezetek nevében nem zárta ki, hogy az érintettek demonstrációt szerveznek az AB épülete előtt, hogy így nyomatékosítsák véleményüket. Elmondta: a termelői szervezetek a mostani helyzetet tarthatatlanak ítélik. Az esetleges tüntetésről várhatóan még kedden döntenek - közölte a MOSZ főtitkára.

Több szakmai szervezet megbízottja is azon a véleményen volt, hogy az SPS bevezetésének jövő év elejei esetleges elmaradása leginkább a mélyponton lévő magyar állattenyésztést sújtaná.

Horváth Gábor az MTI kérdésére elmondta: nincs akadálya, hogy a kormány rendeleti úton vezesse be az SPS-rendszert.

Gráf József szerint mindez "nem egyértelmű", minden további lépést jól meg kell fontolni az ügyben. Ha Magyarország az SPS bevezetése mellett teszi le a voksot és bejelenti azt az uniónak, egy évig nem változtathat az agrártámogatási rendszeren - tette hozzá.

Gráf József egy újságírói kérdésre közölte: a GOFR - azaz a gabona-, az olajos, a fehérje- és a rost - növények termelői a mostani uniós költségvetési időszakban már nem számíthatnak többlet támogatásra. Az agrárkormányzat ezen támogatás forrásával járul hozzá a válságkezelés finanszírozásához, ez jövőre várhatóan 43 milliárd forint elvonást jelent az agrárágazatban - mondta.

Forrás: fvm.hu

Cikk megosztása