Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Budapesti Regionális Hivatala illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 29 ország 50 képviselőjét látta vendégül június 29. és július 1. között a Nők és Családok a Vidékfejlesztésben tárgyú Munkacsoport 14. ülésének keretein belül.

A Találkozó fő témája: nők vidékfejlesztésben betöltött szerepe, és a vidéki lakosság elvándorlása volt.

A rendezvényen az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet is képviseltette magát.

A FAO Nők Munkacsoportja és a Család a Vidékfejlesztésben szervezet immár 1965-ös megalakulása óta rendszeresen tartott ülésein és tematikus találkozóin - a nemek közötti különbségre helyezve a hangsúlyt - foglalkozik a vidékfejlesztéssel, európai, Közép-Kelet európai (CEE) illetve a Független Államok Nemzetközösségének (CIS) területein.

A 14. ülést Maria Kadlecikova, az Európai és Közép Ázsiai Régió képviselője nyitotta meg, melyet követően Dr. Vajda László, az FVM EU Koordinációs és Nemzetközi Főosztályának vezetője és Wendy Peter-Hodel, a WPW távozó elnökének beszéde hangzott el. Ezt az országok képviselőinek előadásai követték, melyekben jelentős hangsúlyt fektettek a vidéki területekről való elvándorlás kérdésére, különböző esettanulmányok ismertetésére és elemzésére.

A program kapcsán 29 ország résztvevői számára tartott előadást a Váli nők helyzetéről Tóth Ferencné, a VölgyVidék LEADER HACS elnöke.

Napjainkban – mint ez a résztvevők prezentációiból is kitűnik – a migráció világszerte komoly probléma. Ez egyrészről aggasztó jelenség az elnéptelenedő falvak vagy a képzett mezőgazdasági munkaerő hiánya miatt, másrészről viszont eszköz lehet abban, hogy vidéki emberek kilábaljanak a szegénységből.

A találkozó során megválasztották a Munkacsoport elnökét Marina Calvino olasz képviselő személyében. A vezetőségben helyet kapott még az osztrák, a spanyol, a lengyel, a litván, az albán, a macedón és a svájci képviselő.

Utolsó napirendi pontként a tervezett feladatok és a WPW jövőbeni tevékenysége került megbeszélésre. Ezen belül a következő javaslatok és konzekvenciák születtek:

  • A WPW politikájának kialakítását területi tapasztalatokra kell alapozni.
  • A WPW tevékenységei főként azon országokra kell, hogy irányuljanak, ahol a nemek közötti egyensúly még nem áll fenn, illetve, ahol a nők szociális és gazdasági segítségre szorulnak.
  • A WPW -nek mind a kormányok, mind a különböző civil szervezetek figyelmét fel kell hívnia ezekre a kérdésekre, kezdeményezve a köztük lévő együttműködést.

A második nap délutánján a résztvevők vidéki programon vehettek részt az FVM szervezésében és megismerkedhettek Vál község nőket érintő munkaerő-piaci és migrációs tapasztalataival a Polgármester asszony előadásában, majd az azt követő kérdések-válaszok során, valamint bepillantást nyerhettek a térség népművészeti és kulturális értékeibe is.

A következő Női Munkacsoport ülés még a 2010-es Európai Regionális Konferencia előtt kerül megrendezésre, ahol a tagországok vidékfejlesztési programját vitatják meg, a nemek közötti különbözőség vonatkozásában. (képek a cikk alatti galériában)

*

Pályázaton nyert a Bicskei Gyermekotthon

Átadták a tizedik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait. A nyertes intézmények között van a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola is, mely szabadidőház megépítéséhez részesülhet támogatásban.

A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri több mint 60 millió forint értékű építőanyagot illetve készpénzt osztott ki a 45 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger Téglaipari zRt. kezdeményezéséhez idén tizenhárom építőanyag-gyártó csatlakozott. A díjátadó ünnepségnek a T-Home Gyereksziget adott otthont.

A márciusban meghirdetett Jövővár Pályázatra - amelynek fővédnöke az oktatási és kulturális miniszter volt - összesen 273 érvényes anyag érkezett, amelyek közül a zsűri 35 gyermekintézmény és 12 műemléképület felújítási terveit támogatta.

A kiírók ötödik alkalommal hirdettek meg képzőművészeti pályázatot is, így a gyermekek közvetlenül is részt vehettek a Jövővár Pályázaton. Az intézmények benyújthattak tíz-tíz gyermekek által készített képzőművészeti alkotást, amelyek közül a zsűri választotta ki a díjazandó műveket.

*

Gimifesztivál Bicskén

Június 12-13-án került megrendezésre Bicskén a nehéz anyagi helyzetbe került Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola megsegítésére megrendezett jótékonysági "Gimifesztivál". A rendezvény szervezői, és a fellépő zenekarok a teljes bevételt az iskola javára fordítják.

A diákok, tanárok, és lelkes segítőik rekordkísérletet hajtottak végre: elkészítették a világ legnagyobb borítékját, amibe Vajda János és más költők verseit csomagolták, kézzel írva, majd a borítékot postázták Bor Sándor úrnak, a Magyar Posta Zrt. központi területi igazgatójának.

A kétnapos fesztivál zenei programkínálatában szerepelt többek között St.Martin koncert, zenés felvonulás, gospel, reggae és kemény rock koncertek, melyek résztvevői nem csak egy zenei élménnyel lettek gazdagabbak, hanem hozzájárulhattak egy jó ügy megsegítéséhez.

*

Pénz infrastruktúra- és iskolafejlesztésre, közösségi buszra

Varga Zoltán önkormányzati miniszter döntött a bölcsődék, közoktatási intézmények fejlesztésére, buszbeszerzésre kiiírt pályázatokról. A megyébe 265 millió jut.

Az országban összesen 4,1 milliárd forint pályázati pénz állt rendelkezésre az idén február 26-án kiírt pályázatok finanszírozására, kaptuk az információkat az Önkormányzati Minisztérium sajtóosztályától. Megyénkből több település, kistérség pályázott, a hírek szerint sikeresen, melynek következtében a közeli napokban a támogatási szerződéseket is aláírják az érintett települések vezetői, a kistérségek képviselői.

Három nagy körben lehetett pályázatot beadni. Az egyikre, az óvodai infrastruktúra fejlesztésére nyolc település és a Móri Többcélú Kistérségi Társulás is kidolgozott terveket, amelyekkel összesen ezekre a feladatokra 90 millió forintot nyertek el. Alap 4, Besnyő 10 millió 240 ezer, Előszállás 20 millió, Kisláng 6,67, Kulcs 15 millió, Martonvásár 4,64, Mezőszilas 5 millió, Pákozd 16 millió 660 ezer forintot kap. Ez utóbbi összegből, mivel él a társulás a területen, a pázmándi óvoda korszerűsítését, a családi napközi kialakítását valósítják meg, tudtuk meg Kutai Tibor, pázmándi polgármestertől, a kistérség elnökétől. A családi napközi üzemeltetését - a tervek szerint - vállakozóra bíznák. A Móri kistérség 8 millió forinthoz jut a közeljövőben.

Tíz település 124 millió forinton osztozik. Iskolai fejlesztésekre Adony 20, Baracs 16 millió 610 ezer, Cece 10 millió 840 ezer, Dunaújváros 7 millió, Lepsény 7,67, Mátyásdomb és Székesfehérvár 10-10 millió, Nagyvenyim szintén 10 millió, Sárbogárd 9 millió 270 ezer forintot nyert.

A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás 22 milió 200 ezer forintot kap pályázatára. A kistérségben a pázmándi és a zichyújfalui tagiskolákat korszerűsítik, egyikben ablakokat cserélnek, a másikban a vizesblokkot korszerűsítenek.

A közösségi buszok beszerzésére három többcélú társulás nyert több mint 51 millió forintot. Az adonyi 19 millió 600 ezret, a sárbogárdi 12 milliót, a Velencei-tó környéki szintén 19 millió 600 ezret. A Velencei-tavi pénzből a diákok Pázmánd és Vereb közötti szállítását valósítják meg, valamint természetesen a jármű közösségi célokat is szolgál majd.

Az elnyert pályázati pénzekhez minden településnek, kistérségnek biztosítania kellett a megfelelő önrészt.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Bicskei HVI, bicske.info, Ercsi HVI, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása