Egy hajóban a Körösök népszerűsítésére

Több mint százan vettek részt az "Egy hajóban evezünk" elnevezésű vízi túra szombati első napján.

A program elsődleges célja, hogy népszerűsítsék a Körösök természeti értékeit és a vízi sportokat. A megmérettetésen vagy annak egy részén ott volt több ismert személyiség is, így Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok, Izsó Gábor Békés és dr. Perjési Klára Gyula polgármestere, valamint Erdős Norbert országgyűlési képviselő.

A csapattal tartott a sokszoros profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály is, aki lapunknak elmondta, most evezett életében először.

A Gyuláról induló és Szanazugot érintve Békés-Dánfokig eljutó túrázók vasárnap reggel Köröstarcsa felé folytatták útjukat.

*

Új pályázatból épülhet út Gyulán

A város által benyújtott és sikeresnek ítélt pályázatból egészen biztosan nem épül gyüjtőút Gyulán, az észak-törökzugi terület mellett.

A regionális fejlesztési tanács által kiírt pályázat időközbeni módosítása miatt oly mértékben nőtt meg a gyulaiakat terhelő önrész, hogy azt az önkormányzat nem tudta vállalni. Az eredetileg a beruházásra tervezett 108 millió forint mellett a városnak további 39 millió 850 ezer forintot kellett volna a gyűjtőút megépítésére fordítani, ezt viszont a helyi döntéshozók nem támogatták.

Dr. Perjési Klára polgármester arról számolt be, hogy nemrég kiírtak egy új pályázatot, mely révén a város mégiscsak megvalósíthatja elképzeléseit. Itt 85 százalékos támogatás mellett lehetne megépíteni az Észak-Törökzugot elkerülő, teljes utat, mely a lakóteleptől egészen a Csabai úti körforgalomig vezetne.

*

Az első magyar búzanemesítő

„… Életemet a nemesítés nagy mívének szentelem …” – fogalmazott 1875-ben Mokry Sámuel. A kiváló szakemberre emlékezett Orosháza város nemrégiben az Orosházi Gazdakör, valamint az önkormányzat szervezésében.

2009. június 18-án, csütörtök este emlékünnepséget tartottak az első magyar búzanemesítő síremlékénél az Alvégi temetőben. A koszorúzás előtt a felszólalók – dr. Dancsó József alpolgármester, Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. elnöke, Koszorús Oszkár helytörténész és Ribár János evangélikus esperes – az itthon és külföldön egyaránt elismert szakember bölcsességét és éleslátását hangsúlyozták.

Dr. Dancsó József úgy fogalmazott: Mokry Sámuel nemesített bennünket, a szó átvitt értelmében is. Megteremtette a gazdálkodás alapjait, a térség jövőjét jobbá, nemesebbé tette. Ribár János esperes mint Isten szolgájára emlékezett Mokryra, kiemelve: szent és elkötelezett ember volt, olyan, aki hajlandó áldozatot hozni másokért is.

Pénteken tudományos konferenciának adott otthont a művelődési központ. Horváth Józseftől, az Orosházi Gazdakör elnökétől megtudtuk, hogy akadémikusok, a szakterület kiválóságai tartottak előadásokat a búzanemesítés legfőbb állomásairól, a piaci kilátásokról, a génmódosításról, a gabonatermesztés helyéről a vidék életében.

A hallgatóság azt is megismerhette, mit üzenne Mokry a mai gazdáknak. Dr. Jolánkai Márton, a gödöllői Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének igazgatója lapunknak elmondta, hogy az egyik üzenet valószínűleg az lenne: jó búzafajtákra van szükség. A másik pedig, hogy önmagában a jó fajta semmit sem ér, ha azt nem a mesterség szabályai szerint termesztik.

A konferencia mellett számos kísérőrendezvényt is szerveztek városunkban. Emlékfát ültettek az evangélikus templomnál, hasonmás kiadásban megjelent Mokry Búzanemesítés című, 1875-ben írt munkája. Kiállítást is tartottak a Padlásmúzeum tulajdonosa jóvoltából, a Szántó Kovács János múzeum pedig fotókon jelenítette meg a búzanemesítés régi eseményeit.

Múlt, jelen és jövő kapcsolódott össze a programsorozat keretében. Méltón emlékezett a város az első magyar búzanemesítő, Mokry Sámuel halálának századik évfordulójára.

*

Bohócot és operettdívát küld az FVM Pusztaföldvárra

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt falunapi pályázaton nyert Pusztaföldvár, az Orosházi kistérségben egyedüliként. Ennek köszönhetően 40 aranykoronás ünnep néven hirdetik meg idei falunapjukat.
Baranyi István polgármester hangsúlyozta: büszke a környéken aranyat érő földterületekre. Ezt szeretnék népszerűsíteni.

A pályázat kiírói egyébként színpad-, hang- és fénytechnikát biztosítanak technikussal, színpaddal együtt a földváriak rendezvényére. A falu gyermekeit egy bohócszám szórakoztatja majd, a felnőttekhez humorista és egy operettösszeállítás érkezik.

Tavaly már próbálkoztak Pusztaföldváron 40 aranykoronás ünnep néven rendezvényt összeállítani. Ennek sikere adott biztatást. Szeretnék, ha októberi falunapjukon a föld gyümölcseit is megmutathatnák, árulhatnák piaci körülmények között a rendezvény helyszínén. Gazdák és gazdasszonyok részére pedig versenyt hirdetnek majd.

*

Az időjárás gátolja az aratást

Megkezdődött az aratási szezon. Térségünkben az őszi árpa zömét már betakarították, a búza aratását az időjárás nehezíti. Sokat árt a magyar búzának az úgynevezett fuzárium kampány is. Aratási körkép az Orosházi Gazdakör elnökével, Horváth Józseffel.

– Orosháza térségében dolgoznak a kombájnok?
– Az árpa nagy részét levágták, és folytatni kellene a munkát a búzával, hiszen a gabonák már beértek. Az időjárás azonban szinte minden nap hátráltatja a munkát. Az esőzések miatt nő a gabonák nedvességtartalma is, a minőség így naponta romlik. Ha végre javul az időjárás, a legfontosabb lesz a búza betakarítása.

– Az időjárás az aratási terveket már keresztülhúzta. Az árterveket is?
– Mindenképpen. Mivel a minőség napról napra romlik, ez befolyásolja majd a felvásárlási árat is. A kereskedők keresik ugyan a jó minőségű búzát, de árat nem mondanak. A terméseredményt egyelőre nem lehet megbecsülni, nagyon tág határok között mozoghat, akárcsak az őszi árpánál. Ott is a 2,5 tonnától egészen az 5 tonnáig terjedt az országos hozam.

– Ha árak még nincsenek, raktározási tervek lehetnek?
– Lehet raktárra termelni, de a gond, hogy a tavalyi termést is csak nyomott áron sikerült értékesíteni. Úgy tűnik, az idei év is hasonló lesz, főleg az aszályos időjárás után. Most is felemás a helyzet. Az egyik növénynek nem kellene a csapadék, hiszen romlik a minősége, a másiknak viszont még sokat jelenthet.

– Időjárás, felvásárlás, raktározás után itt a fuzárium…
– Ez a kampány nagyon nem tesz jót a magyar búzának. A sajtó szinte mindennap ezzel foglalkozik, és olyan adatok kerülnek napvilágra, amelyek eddig senkinek nem voltak fontosak. Olyan cégeket is támadás ér, akik jelentős piaci hányadot fednek le. Elgondolkodtató, hogy a médián keresztül mennyire lehet befolyásolni egy-egy gazdasági ág fennmaradását.

– A térségbeli gabonát nézték ebből a szempontból?
– A fuzárium fertőzöttséggel ebben a térségben nem találkoztunk. Több táblát is megnéztünk a gazdákkal, de nincs probléma. A védekezés megtörtént és az időjárás sem volt olyan, hogy az őszi búza ilyen jellegű fertőzöttségével kellene számolni.

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, beol.hu, Orosházi Élet

Cikk megosztása