Az SPS rendszert be kell vezetni Magyarországon is és ebben Finnország minden segítséget megad Magyarországnak - mondta Sirkka-Liisa Anttila finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter az agrarhaszon.hu kérdésére Budapesten, miután Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel tárgyalt. Sirkka-Liisa Anttila Gráf József meghívására érkezett Magyarországra.

Sirkka-Liisa Anttila a tárgyalás utáni budapesti sajtótájékoztatón elmondta: egyetértettek magyar kollégájával abban is, hogy a KAP finanszírozását 2013 után sem csökkenő forrásokból kell megoldani. Hozzátette: Finnország támogatja azt a magyar álláspontot is, hogy az uniós agártámogatások mértékét ki kell egyenlíteni az új és a régi tagállamok között.

Igazságosabb támogatási rendszert!

Az Európai Unió közös agrárpolitikáját (KAP) 2013 után is fenn kell tartani, ebben megegyezik a magyar és a finn álláspont - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a 27 tagország közötti jelentős különbségeket "igazságosabbá" kell tenni a különböző tagországok között. Finnország támogatja a tagországokat ebben, ha ő is megkapja a kedvezőtlen adottságú területekre a támogatásokat - mondta ennek kapcsán Sirkka-Liisa Anttila, hozzátéve: a két ország célkitűzései agrárügyekben nagyon hasonlóak és az összhang az Agrárminiszterek Tanácsában is jól működik. Gráf József az Európai Unióban is kiválóan látja el a feladatát - hívta fel a figyelmet magyar kollégája rátermettségére és teherbírására a finn agrárminiszter.

Közös vagy nagyon közeli álláspontok

Gráf József hangsúlyozta: a magyar és a finn álláspont az uniós agrárkérdésekben általában közel áll egymáshoz vagy megegyezik. Példaként említette még: a két ország nézete egyező abban is, hogy az élelmiszergazdaság szerepe a következő években nem csökken, hanem növekszik majd. Így várhatóan a közös agrárpolitikában az úgynevezett első pillér szerepe - azaz a közvetlen támogatásoké - 2013 után is fontos lesz. A finn agrártárca irányítója külön is beszélt arról, hogy fontosnak tartja a két ország együttműködését a kedvezőtlen adottságú területek fejlesztésében, és a két országnak egy közös álláspont kialakítását és képviseletét az unióban.

Finnország segít felkészülni az uniós elnökségre

Sirkka-Liisa Anttila finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter fontosnak tartotta a magyar és a finn agrártárca közötti együttműködés még szorosabbá tételét is. Ennek kapcsán folytatják a két tárca között a munkát az EU soros elnökségére való felkészülés kapcsán, az erdészeti, továbbá a klímaváltozási ügyekben. Finnország már kétszer volt soros elnök az EU-ban - hívta fel a figyelmet Sirkka-Liisa Anttila, amikor felajánlotta, hogy Finnország megosztja tapasztalatait Magyarországgal az unió soros elnökségével kapcsolatban. Ez utóbbit Gráf József köszönettel vette, Magyarország ugyanis 2011-ben látja majd el ezt a feladatot.

Továbbá beszélt még arról is, hogy a kétoldalú tárgyalások témája volt még az agrárium finanszírozhatóságának fenntartása, valamint a tejpiac is.

Forrás: agrarhaszon.hu

Cikk megosztása