LED-es technológia Sajópetriből

Jó egy éve működik – Sajópetriben – a K-LED Kft., amelynek tulajdonosai közül ketten – Kontra László és Varga József – néhány napja szerkesztőségünkben (boon.hu) jártak. Velük volt dr. Nagy József, a Bükk-Makk LEADER Nonprofit Kft. ügyvezetője és munkatársai egyike, Varga Tibor szakreferens. És volt velük néhány világítótest: LED-es lámpákat hoztak magukkal.

A K-LED – tudtuk meg – működése első évében szinte csak a fejlesztéssel foglalkozott, hogy azután, illetve már közben – részben három szabadalmuk alapján – elkezdje kínálni az általa kifejlesztett LED-es technológiát. Tehát nem lámpát (világítótestet) adnak el, hanem a meglevőket alakítják át a megrendelő igényeinek megfelelően. Nem titkoltan szeretnének ezzel minél nagyobb szeletet kihasítani a piacból. Merthogy – állítja a cégtulajdonosok két, nálunk járt képviselője – az általuk átalakított lámpatestek olyat tudnak, amit másokéi nem. Nem véletlen, hogy mind a Philips-szel, mind a Future Electronics-szal kiváló a kapcsolatuk, és már sorolják is, kikkel még: a Miskolci Egyetemmel, a Bláthy Szakközéppel, a megyei kereskedelmi és iparkamarával, nem utolsósorban a Bükk-Makk LEADER-rel, amely mintegy a gesztora tevékenységüknek. E gesztorálás nem kis részben abból áll, hogy a Bükk-Makk megpróbálja sínre tenni a céget, az ipari méretű gyártást, ehhez forrásokat keresni és találni, jogi hátteret biztosítani.

A K-LED-nél jelenleg nyolcan dolgoznak, vannak referenciamunkáik, például a Mammutban, a Camponában, Szegeden, Miskolcon. Most terveznek a Szinvaparkba és a DIGÉP-be lámpatest-átalakításokat. Kontra László és Varga József hangsúlyozza, hogy a cég magyar, a technológia is, bár a LED-eket nem ők gyártják, azok külföldön készülnek. És nem is szeretnék kiadni-eladni a fejlesztésüket.

Hogy egyáltalán mi „szükség van” a LED-es lámpákra? A hagyományos fényforrások ideje lejárt, ez év szeptemberétől az EU betiltja a 100 Wattnál nagyobb teljesítményű izzók gyártását. Az egyik lehetséges út a fénycsőé, a másik a LED-es technológiáé. Utóbbi előnye a hosszú élettartam, alacsony fogyasztás, a kis helyigény, a kis teljesítmény melletti nagy fényerő. Például: 1000 Watt helyett 68 az, amit a DIGÉP-nek csinálnak. Legnagyobb gondjuk, hogy a pályázati rendszer megkötései – szerintük nehézkessége – miatt nem tudnak támogatási igénnyel fellépni. Az ok: olyan gyorsan fejlődik az ágazat, ami lehagyja a benyújtás-elbírálás-döntéshozás idejét.

Úgy látják, hogy a kutatásra-fejlesztésre szánt pénzek sok esetben nem találnak, mert nem találhatnak célba. Többek között azért jöttek el szerkesztőségünkbe, hogy ezt itt is elmondják.

*

Akadálymentesítés Harsányban

A Harsányban befejeződött beruházás lehetővé teszi a látás-, hallás- és mozgássérültek számára is az orvosi rendelő által nyújtott szolgáltatások akadálymentes hozzáférését.

A község az elmúlt évek közműberuházásait követően a lakossági szolgáltatások fejlesztésére a lakosság életkörülményeit javító pályázatokra kíván hangsúlyt fektetni. Az elmúlt időszakban sikeresen szerepelt a község különféle pályázatokon, így megújult a települési iskola tornatermének sportpadlója, a kazánház egy része, de konyhai berendezésekkel is gyarapodott az intézmény.

Az elmúlt időszakban pályázott az önkormányzat a község központjának kiépítésére, az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér kialakítására, ami a község Művelődési Házának átalakítását és programok biztosítását is jelenti. A közeljövőben az önkormányzat az oktatási intézmény akadálymentesítésére, energia hatékonysági beruházásokra kíván pályázatot benyújtani.

Az önkormányzat a település közútjai állapotának javítását kiemelt feladatként kezeli. Ezen cél érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik az ilyen tárgyú pályázatokat, de saját erőből is költenek a közutakra. Emiatt kerül sor még ebben a hónapban a község közútjait érintő kátyúzási munkák elvégzésére.

*

Bükkszentkereszt "megfogta" a gyerekeket

– Ami a gyerekeket illeti, nagyon „bejött” az idei Bükkszentkereszti Nap – fogalmazott Halász Rezső polgármester. – Az is volt a célunk, hogy minél több gyermeket hozzanak el a szüleik ebbe a mi kis gyönyörű falunkba, itt érezzék jól magukat, s vágyjanak vissza hozzánk. Több százan érkeztek hozzánk, s a gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt minden nekik rendezett programon. Szívesen versenyeztek, igazán aktívakan kivették a részüket az interaktív játékokból, előadásokból.

A felnőttek kevésbé mutatkoztak fogékonynak a számukra kiírt ügyességi versenyek iránt, úgy tűnik, kiveszett ez a fajta érdeklődés az emberekből, vagy kevésbé tartozik hozzá az életükhöz, esetleg ódzkodnak attól, hogy nyilvánosan kiálljanak, s megméressék magukat.

Kivételt jelent a foci, arra több csapat is benevezett, s nem hagyták hidegen a felnőtteket a kézművesek portékái, sem pedig a helyi finomságok, mint a tócsni vagy a krumplilángos – számolt be a falu elöljárója kora délután, amikor is hátra volt még egy sor program, a szlovák nemzetiségi napok, amelyen még a határon túlról is több település képviseltette magát. A szombati program a Miskolci Illés Együttessel zárult.

Forrás: Miskolci HVI, boon.hu

Cikk megosztása