Önkormányzai összefogás a Bélapátfalvai kistérségben

Hagyományteremtő jelleggel rendezte meg 2009. július 1-én a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulásának Munkaszervezete (a Helyi Vidékfejlesztési Iroda címbirtokosa) az I. Kistérségi Köztisztviselői Napot.

A rendezvényen a 13 település közszolgái vetélkedtek rangtól és kortól függetlenül, a Munkaszervezet által szervezett és végrehajtott játékos vetélkedőkben. A hangulatot két vállalkozó szellemű polgármester biztosította a talpalávaló szolgáltatásával.

Összességében a Munkaszervezet-vezetője sikeresnek értékelte a napot, és bízik benne, hogy az összetartozás érzése erősödik az ilyen rendezvények hatására. (kép a cikk alatti galériában)

*

Újra megnyílt a Gesztenyés Kiállítóház Bélapátfalván

Június 3-án ünnepélyes keretek között megkezdődött a Gesztenyés Kiállítóház idei kiállítási évadja. Az intézmény mostantól megújulva, a biztonsági követelményeknek is megfelelve állandó és időszaki kiállításokkal várja látogatóit.

Az egri Dobó István Vármúzeum és Bélapátfalva Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően új időszaki tárlattal nyitott a kiállítóház: a vármúzeum bélapátfalvai keménycserép-gyűjteményének legszebb darabjaiból álló kiállítást a múzeum munkatársai rendezték be szakszerűen.

Az öt tárlóban több mint félszáz tárgyon keresztül időrendben tekinthető át a keménycserép-edény gyártás története, az edények forma-és mintavilágának gazdagodása. A kiállítóház előterében ismét helyet kaptak a Vidróczki Fotókör munkái, a Szabó Zoltán teremben pedig újra megtekinthető a festőművész hagyatékából a városnak ajándékozott 18 akvarellkép. Külön teremben látható a helytörténeti és néprajzi gyűjtések révén kialakított hagyományos paraszti szobabelső, illetve a bélapátfalvai népviseletet és a kenderfeldolgozás eszközeit bemutató kiállítás.

A Gesztenyés Kiállítóház október 30-ig látogatható ingyenesen, hétfő kivételével naponta 10:00 – től 17:00 óráig.

*

Turisztikai kártya Bélapátfalván

Bevezetésre került a Bélapátfalva Turisztikai Kártya, mellyel a városba érkező vendégek különböző kedvezményeket vehetnek igénybe.

További részletek és a programban részt vevő szolgáltatók listája, valamint részvételi feltételek a www.belko-turizmus.hu weboldalon találhatóak.

*

"A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja" címmel kistérségi szakmai konferenciát rendeztek Bélapátfalván

2009. május 6-án került megrendezésre Heves megyében, a bélapátfalvai kistérség székhelyén Bélapátfalván, az a szakmai esemény, melyet a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület, az Észak Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda szervezett.

A programon részt vettek a helyi vállalkozók, önkormányzatok képviselői, valamint a kistérségben tevékenykedő Helyi Vidékfejlesztési Iroda irodavezetője, és a kistérségben dolgozó kistérségi koordinátor is.

A rendezvényt Kotroczó István (az Észak-Heves Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület elnöke) nyitotta meg. Ezt követően Ferencz Péter, Bélapátfalva Város polgármestere, valamint a fent említett Egyesület elnökségi tagja ismertette a válságról alkotott szakmai véleményét, és a megoldás potenciális verzióit a szereplők számára.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Országgyűlési képviselő rövid térségi kitekintést nyújtott a beadott pályázatokról, és az eddigi lehívott pályázati forrásokról.

Kiss-Lacza Linda, a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megalakulásáról, működésének körülményeiről. Prezentációt tartott az MNVH előzményeiről, és a csatlakozás módjáról, előnyökről.

Keszte Tibor az Észak Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület munkaszervezet-vezetője bemutató előadást tartott az Egyesületről, valamint egy rövid összegzést tartott a III. tengely első körének tapasztalatairól, statisztikájáról.

Összességében hasznosnak ítélte meg a találkozót Kotroczó István elnök úr, és végezetül egy svédasztalos ebéddel zárult a konferencia.

Forrás: Bélapátfalvai HVI (Kiss-Lacza Linda)

Cikk megosztása