Véget ért a VIII. Makói Operettfesztivál

Véget ért a Makói Operettfesztivál, amelyet immár nyolcadik alkalommal rendeztek meg a városban. A rendezvényt Dr. Buzás Péter polgármester és Bálint Márta a Makói Kulturális és Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg.

A fesztivál három előadásából csupán a Sybillt nem tudta a közönség végignézni. Az érdeklődés igen nagy volt, a 3000-s nézőtér mindhárom estén megtelt.
Az Operettfesztivál záró előadása Huszka Jenő: Bob herceg című operettje volt. A Londonban, a királyi udvarban játszódó, a szerelem és az uralkodói kötelezettségek, dinasztikus érdekek párharcáról szóló, klasszikus operett óriási sikert aratott a közönség körében. A művészeket a közönség csak hosszú tapsvihar után engedte le a színpadról. Az örökzöld dallamok, és a mesés kosztümök ezen a nyáron is az operett varázslatos világába repítették el a közönséget, feledtetve néhány napra a hétköznapokat.

A város ezzel egyidőben már a következő nyári zenés rendezvényre, a Makói Muzsikára készül. Az első estén, agusztus 8-án a Budapest Klezmer Band lép fel a Hagymaház színpadán, majd augusztus 15-én Máté Péter-emlékkoncert lesz megtekinthető.

Augusztus 19-én a 100 tagú cigányzenekar a makói születésű Szentpéteri Csilla zongoraművésszel együtt lép fel, majd augusztus 22-én a Naplegenda című táncelőadást nézheti meg a közönség.
Jegyek a Hagymaház (6900 Makó, Posta u. 4.) nyitvatartási idejében megvásárolhatóak.

*

Megújult az iskola Nagyéren

Örömtelibb lett az átlagosnál múlt pénteken, június 12-én az idei tanévzáró ünnepség Nagyéren. A Makói Általános Iskola tagintézményeként, a fenntartó makói képviselő-testület egyetértésével, de mindenben a nagyériek akaratát követve pályázott, és nyert el az iskola 4,2 millió forintot az épület felújítására, kicsinosítására.

A kistelepülési iskolák tárgyi feltételeinek javításával kapcsolatos egyszeri költségvetési támogatásból az elmúlt tanévben megújult a homlokzat, a vakolat az iskolán, korszerű lett a fűtés és új nyílászáróknak örülhetnek a nagyéri fiatalok.

A fejlesztést Nagyér polgármestere, Lőrincz Tibor és a Többcélú Társulás elnöke, Dr. Buzás Péter makói polgármester adta át a község lakosainak.

*

A LEADER Régiós Hírmondóban megjelent helyzetjelentés

A Maros-völgyi LEADER Egyesület

Egyesületünk 2008. őszén alakult meg a makói kistérségben. Az Egyesület létrehozásával és működtetésével célunk az érintett települések (Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagylak, Nagyér, Pitvaros és Óföldeák), hátrányos helyzetű településeinek vidék- és területfejlesztését-, a civil szervezetek, vállalkozások, valamint hátrányos helyzetű társadalmi csoportok fejlődését elősegítő programok kidolgozása, lebonyolítása és támogatása. Az ÚMVP III-as és IV-es tengelyének menedzselése, lehetőségeinek terjesztése és a térség töretlen fejlődésének fenntartása.

Munkaszervezetünk tevékenységi köre igen széles, mely az alábbiakat tartalmazza: vidék-, településfejlesztési és szaktanácsadási szolgáltatás; térségi civil szervezetek munkájának elősegítése, partnerség kialakítása; vidék-, és területfejlesztési programok támogatása és szervezése (ÚMVP III-as, IV-es tengely); pályázatfigyelés, az ÚMVP körébe nem tartozó pályázatírás, pályázati tanácsadás, projektmenedzselés, TDM – szolgáltatás, táboroztatás, marketing tevékenység, ügyviteli tevékenység, könyvelési tevékenység, hitelügyintézés az ÚMVP III-as és IV-es tengely (LEADER) pályázatainak meghatalmazás alapján elektronikus felületen történő rögzítése.

Aktuális információk, események a térség életéből:

Falunapok 2009.
1. Tíz pályázó településből 8 falu nyert pályázati támogatást a falunapjának, vidéki rendezvényének megrendezéséhez. Az első két falunaposunk Ambrózfalva és Magyarcsanád 2009. június 20-án tartotta településük közösségi ünnepét. Magyarcsanád arról nevezetes, hogy négy nemzetiség él békében egymás mellett (magyarok, romák, szerbek és románok).
A falu ékessége a legrégebbi, az ortodox román templom. Nagy gonddal és sok ötlettel állították össze a falunapi programot. Mifelénk a gasztronómia fontos vonzerő, épp ezért délelőtt kezdetét vette a „Csanádi családi csülökpörkölt főzőverseny”. Délután fellépett a makói Maros Táncegyüttes MÖTYKE csoportja, amely a táncos gyerekek szüleiből állt össze, valójában egy rövidítés: Makói Öreg Tyúkok és Kakasok Egyesülete-nagyon jókedvű táncos csapat!

Hazajáró Hétvége 2009.
2. A Hazajáró hétvége Makó és térségében szép lassan bontogatja szárnyait. A térség turisztikai fejlesztés előtt áll, a tanulóidőket töltik a térségben működő vállalkozók a turisztika terén. Az Oásis Panzió, a Best Motel Makóról jelentkezett, ill. a kiszombori vállalkozások nagyon pozitív szellemben válaszoltak a felhívásra: a Lilaakác Panzió , a kiszombori ill. a szomszédos klárafalvi lovarda első szóra benevezett, de a Csanádpalotai Lovas Egyesület is vállalta a 20% kedvezmény adását 2009. június 12-14. között. Valahol a LEADER tervezői csoportját igazolja vissza ez a tény, itt álmodtuk meg a komplex lovas projektet, amely két körös túraútvonalból, pihenőhelyekből, lovardából áll majd össze.

Makói Gasztronómiai Céh
3. Egyesületünk egyik alapító civil tagja a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület. Ennek keretében létrejött a Makói Gasztronómiai Céh: 9 vendéglátóhely egy időben, ízben és térben is változatos gasztronómiai túrával nyitja ezt a turisztikai szezont, mely központi eleme a híres, zamatos makói hagyma.

A szezonban a legnevezetesebb térségi események köré szervezik ezt az „Íztúrát”, így várják a térségbe érkező turistákat. Közel 2 M Ft-os pályázati támogatás segítségével valósulhatott meg ez a projekt, amely újszerű mifelénk, vezérfonala a térségi vállakozói összefogás, a közös marketing.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület

Cikk megosztása