Néhány szó a Civil Irodáról

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Fogjunk össze projekt keretében több jelentős programot valósíthatott meg a Civil Fórum.

Első programként háromnapos konferenciát szervezett a civilségről meghívott előadókkal a vasszécsenyi Új-Ebergényi Kastélyszállóban, harminc fő részvételével.

A pályázat másik, legfontosabb eredménye, hogy Civil Iroda nyílt decemberben, melynek kialakítása a civil összefogásnak és a civilek és az önkormányzat együttműködésének is szép példája volt. A Polgármesteri Hivatal épületében biztosított elhanyagolt, használaton kívüli helyiséget a civil szervezetek tették lakhatóvá. Tároló bútorok, tárgyalóasztal, székek, számítógép, fénymásoló beszerzése, telefon és internet hozzáférési lehetőség biztosítása, civil munkatárs alkalmazása komoly előrelépést jelentett a civil szervezetek számára a korszerű munkavégzés feltételeinek megteremtésében. A RÉGIÓHŐ által felajánlott radiátor felszerelésének költségeit az önkormányzat állta (a Polgármesteri Hivatal útján) az Önkormányzati Közszolgáltató Vállalat és a RÉGIÓHŐ Kft. felé, mint ahogyan a szükséges kisebb kőműves munka, festékek biztosításának és ablak javíttatásának költségeit is.

A 2008. áprilisától 2009. március végéig szóló, az Önkormányzat és Civil Fórum között megkötött cselekvési programtervben közösen vállalt feladatokon kívül került létrehozásra a Civil Iroda, mely a civil szervezetek számára óriási jelentőséggel bír. A helyiség felújításra szorult, melynek munkálatait az önkormányzat és a civilek közösen végezték el, majd a SZCIF rendezte be bútorokkal és irodaszerekkel az NCA pályázatán nyert támogatásból. Az NCA pályázaton nyert anyagi forrás biztosításával a Civil Irodában informatikai rendszer épült ki (telefon, internet, számítógép, fénymásoló), amit a civilek rendszeresen használnak fénymásolás, levelek megírása, pályázatkeresés, pályázati adatlap kitöltés, nyomtatványok keresése, kinyomtatása, telefonos ügyintézések és elektronikus levelezés céljából. A munkát fél éven át civil munkatárs is segíthette heti 20 órában.

A mögöttünk lévő pár hónap is bizonyítja az iroda szükségességét és fontosságát a civil szervezetek hatékonyabb működése érdekében. A civil szervezetek számára fontos az iroda működtetése, melynek zökkenőmentessége a pályázati program lejártával, a civil munkatárs munkaviszonyának megszűnésével (a napokban történt meg) nyilván sérülni fog.

A további foglalkoztatás csak újabb támogatással folytatható. Pedig a kialakított Civil Iroda kihasználtsága, szükségessége egyre növekszik. A civil szervezetek itt tarthatnak összejöveteleket, üléseket, kisebb előadásokat, de miután a Polgármesteri Hivatal összenyitotta a földszinti hátsó (volt GAMESZ) folyosót a Refektóriummal, akár nagyobb számú érdeklődőt vonzó rendezvényt is lehet koordinálni az irodából – a Polgármesteri Hivatal civil referensével történő előzetes egyeztetéssel.

*

Komplex Egészségügyi Szolgáltatóház Csörötneken

A 2008. nyár elején a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program kiírására benyújtott pályázatunkat kedvező elbírálásban részesítette az Irányító Hatóság, melyről a hivatalos értesítést 2009. június 4-én kézhez is kaptuk.

A kedvező támogatással 60 millió Ft támogatásban részesült a régóta tervezett egészségház fejlesztésünk.

A fenti összegen felül a Vas Megyei Önkormányzattól további 5 millió Ft támogatást kaptunk a projekt megvalósításához.

Az elkövetkező néhány héten belül megkötésre kerül a támogatási szerződés, amit követően nyílt közbeszerzési eljárás keretében kerül kiválasztásra a kivitelező.

Előreláthatóan ez év őszén kezdődhetnek meg a munkák, melyeknek eredményeképpen 2010. őszére új helyen fogadhatjuk az egészségügyi szolgáltatást igénybevevőket.

Meg kell említeni, hogy a nyertes pályázat óriási eredmény, melyet mutat az is, hogy a szentgotthárdi kistérségben jelenleg az egyetlen település vagyunk, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati kiírási közül kettő nyertes pályázattal büszkélkedhet (árvízvédelmi fejlesztés, egészségház)

*

IKSZT címbirtokosi minősítés elnyerése

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) pályázatán a Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület az Önkormányzattal kötött együttműködés alapján elnyerte a címbirtokosi jogosultságot, melynek értelmében jogosult pályázatot benyújtani az IKSZT kialakítására az FVM által a közeljövőben megjelenő támogatási rendelet keretében.

Az IKSZT konkrétan a Művelődési Ház felújítását, és a felújított létesítményben új szolgáltatások, tevékenységek meghonosítását jelenti.

Reményeink alapján a pályázat második fordulójában is sikerrel szerepel az Ifjúsági Kulturális Egyesület, melynek eredményeképp 2010-ben megújulhat, és új szolgáltatásokat nyújthat a Művelődési Ház a lakosság széles rétegei számára.

*

Fiatalok mérték össze tudásukat az ifjúsági napon

A hagyományosnak mondható ifjúsági napot idén immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Pannon Kapu Kulturális Egyesület (PKKE) Szentgotthárdon. Tegyük hozzá: rendhagyó, izgalmas módon.

Ezúttal a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szakított az elmúlt évek programtervével, és teljesen más köntösbe öltöztette a Szentgotthárdi Ifjúsági Napot, összegzett érdeklődésünkre Szalainé Kiss Edina, a PKKE elnöke.

Játékos, kalandos vetélkedőt szerveztek a fiataloknak, melynek folyamán megmutathatták ügyességüket, kreativitásukat. Mindezt olyan módon szervezték meg, hogy közben értéket is kínáljanak számukra. Nagyszabású vetélkedőn a résztvevőknek együttes játékra nyílt lehetőség, olyan szórakoztató elemekkel is megtűzdelték a feladatokat, melyek kiválóan alkalmasak voltak a közösségfejlesztésre.

A vetélkedő folyamán osztályközösségek, minimum nyolcfős csapatok játszottak (előzetes jelentkezés alapján). A csapatok tagjai a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény (SZOI) Vörösmarty Mihály Gimnázium, a SZOI Széchenyi István Általános Iskola és a III. Béla Szakképző Iskola tanulói közül kerültek ki.

A résztvevők különböző feladatokat oldottak meg, amelyek a mindennapi élet főbb szegmenseit ölelték fel a sporttól (akadálypálya a tűzoltószerháznál), a logikai feladatoktól kezdve az előadásokon át (például reklámparódia) a kvíz-villámkérdésekig. Összesen tizenhárom állomást kellett teljesíteniük a város különböző területén a fiataloknak.

A csapatok kaptak olyan feladatot is, amelyre előre fel kellett készülniük, ezek a város történelméhez kapcsolódtak, de voltak leleményességet, kreativitást igénylő próbatételek, drogprevenciós kérdések, elsősegélynyújtó feladatok és játé-kok. A teamek azért is voltak ilyen nagy létszámúak, mert minden területen jártasnak kellett lenniük, hogy eredményesen versenyezzenek a többiekkel. Így valójában mindenki tudására, leleményére szükség volt, mindenki egyaránt szerepet tudott vállalni a siker elérésében.

A rendezvény zárásaként a vidám és kissé fáradt csapatokat a szervezők paprikás krumplival és zsíros kenyérrel várták a színházban.

*

Nyárköszöntő Rába-Party

Az időjárás nem kegyelmezett a 4. Megyei Halászléfőző és Horgász Verseny résztvevőinek a hétvégén. A csörötneki Rába partyra 16 csapat nevezett.

A halászlevek mellett kulturális programok és a helyi, Rábavölgye Gyümölcsút termékei is biztosították a jó hangulatot.
Évről-évre nagy az érdeklődés a csörötneki nyárköszöntő Rába party iránt. A malomcsatorna idén azonban nem volt olyan népes, hiszen a nyárköszöntés az ősz kellékeivel történt: a 13 fokos hőmérséklet és az eső ennek ellenére nem szegte kedvét sem a szervezőknek, sem a csapatoknak.

Simon János /Nagypaduc csapat/:
„Összeverődtünk. Igazából egy hete kezdtük a szervezést, de nem olyan túlzottan sikerült, reméljük, hogy majd még egyszer jobban összejön.”
A kevésbé járatos halászléfőzők mellett a rutinosabbak is képviselték magukat, akik sokszor jó tanácsaikkal is ellátták versenytársaikat.

Molnár Tibor /Vízipók csapat/:
„Elsősorban a részvétel a fontos, én nem vagyok annak a híve, hogy most feltétlenül eredményt kell elérni. Akit megkínálunk és megkóstolja, ízleljen, tehát jól essen neki ez a tál étel, amit elfogad tőlünk.”
A zsűrinek nem is volt könnyű dolga. A halászlevek mindegyike rejtett valamilyen különlegességet, melyet igyekeztek az eredményhirdetés során is figyelembe venni. Számtalan kategória legjobbjait díjazták. Az eső áztatta program várhatóan jövőre valódi jubileumi nyárköszöntővé válhat.

Kocsis Zsolt /polgármester, Csörötnek/:
„Már az, hogy ilyen rossz időjárás mellett is tizenhat csapat méretteti meg magát, ez én úgy érzem, hogy a jövőre is biztatóan hat, hogy igenis meg kell rendeznünk jövőre is ezt a rendezvényt, és még hosszú éveken keresztül.”

*

Megújulóban a barokk templom

Három és fél millió forint támogatást nyújt a barokk templom felújítási munkálataihoz az általános tartalékkeret terhére az önkormányzat.

A képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat a Nagyboldogasszony Plébánia részére három és fél millió forint támogatást nyújtson a barokk templom felújítási munkálatainak támogatására az általános tartalék és a felhalmozási célú hitelkeret terhére, előterjesztés szerinti támogatási szerződés alapján. Ezt az összeget az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendeletében módosításként átvezetik.

A templomtető felújításának a hivatali tetőfelületre eső része a bádogosmunkák költségével együtt csaknem három és fél millió. Ennek a nem vitatható költségnek a megfizetése, egy olyan helyzetben mint a mienk, meglehetősen nehéz, hiszen az épület, amelyikben a polgármesteri hivatal működik, nem önkormányzati, hanem állami tulajdon. Az épület felújítása is ennél fogva állami feladat lenne , fogalmazott a testület.

Forrás: Szentgotthárdi HVI, gotthardtv.hu, csorotnek.hu, vasnepe.hu

Cikk megosztása