Együttműködés felsőfokon

Példaértékű együttműködés szövődött a 2009. május 12-én Kartalon rendezett kistérségek vidékfejlesztői -HVI, HACS, NFÜ- számára rendezett találkozón.

A korábban már jól működő szakmai partnerség, amely kialakult a hatvani, a jászberényi és a gyöngyösi kistérségek között most kiegészült az aszódi kistérséggel.

Így a szomszédos térségek Helyi Akciócsoport vezetői, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinátorai és Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetői megismerkedhetnek az egyes térségek főbb fejlesztési elképzeléseivel, a résztvevő szervezetek tevékenységével.
Ennek nyomán lehetőség nyílik több szomszédos kistérség közös térségi vidékfejlesztési program kidolgozására, megvalósítására, illetve civil kezdeményezések elindítására.

A találkozó kiemelt témája volt az egyes Helyi Vidékfejlesztési Irodák illetékességi területén alakult Helyi Közösségek Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának bemutatása, kapcsolódási pontok feltárása, jó gyakorlatok tapasztalatcseréje.
A jó gyakorlatok megismertetése másokkal a LEADER gondolkodás fontos eleme, amely napjainkban kezd teret hódítani.

A házigazda aszódi HVI irodavezető, Deák Istvánné vezetésével a résztvevők betekintést nyerhettek a kartali hagyományokba. A rendezvény helyszínének helyet adó Közösségi házként és rendezvény teremként is működő épületben megtekintették a helyi hagyományőrzők által összegyűjtött kartali „tiszta szoba” emléktárgyait, ismerkedtek a helyi népviselettel és népszokásokkal.

A szakmai találkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben is szükség van a mostanihoz hasonló rendezvényekre, ahol megismerhetik egymás tapasztalatait, bővíthetik a vidékfejlesztés érdekében folytatott együttműködés területeit.
Megállapodtak, abban hogy a soron következő találkozó témájaként a civil szervezetek és a civil együttműködés előmozdításának lehetőségeit tűzik ki célul.

*

Kiemelkedő sikerrel és rekordlétszámmal zárult Abasáron, május 16-17-én, a XV. Nemzetközi Katona és Bordal Fesztivál

A hagyományoknak megfelelően idén is gálaműsor koronázta a rendezvény első napját. Szombaton indonéz táncműsort láthattak az érdeklődők, majd az Abasári Hagyományőrző Dalkör fellépése zárta a napot.

A bemutatón jelen volt Mangasi Sihombing, Indonéz nagykövet úr is, aki elismerően nyilatkozott a rendezvényről. A fesztiválon idén két nap alatt négy ország 131 kórusa lépett fel, 32 árus biztosította a vásári forgatagot, a rendezvénnyel párhuzamosan 5 kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők és tíz nyitott pince várta a látogatókat.

Több mint kétezren voltak kíváncsiak a programokra, szombaton és vasárnap is reggeltől kora estig szólt a zene a településen. Az idei évben festmény-, gobelin-, csontfaragvány-, hímzőkörös kiállítást is láthattak az érdeklődők. A Hadtörténeti Múzeum segítségével már nem éles fegyvereket lehetett kézbe venni, megnézni.

A tizenöt évvel ezelőtt bezárt Táncsics Mihály Laktanya emlékére pedig katonai kiállítást várta az érdeklődőket, ahol többek között egy ZIL és egy UAZ autóba is bele lehetett ülni. A szervezők 800 000 forintot nyertek a Honvédelmi Minisztérium pályázatán a rendezvényre.

*

A hölgyek birtokukba vették Abasárt

Abasáron ülésezett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Polgármesternői Tagozata. A településvezető hölgyek június 3-án, tíz órától találkoztak a helyi önkormányzat nagytermében, ahol megvitatták milyen eszközökkel küzdhetnek legeredményesebben az elszegényedés és annak demoralizáló társadalmi hatásai ellen.

A szakmai napon a résztvevők előadásokat hallgathattak például a „2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve” nemzeti programjáról, de szó volt az "Út a munkához program" helyzetéről valamint az általános iskolai oktatásról is.

A tanácskozás mellett szakmai vitanapot is tartottak a polgármesterek, a konferencia levezető elnöke Dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára volt. A rendezvényen előadást tartott többek között Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Dr. Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára és Brassói Sándor, az OKM Közoktatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A szakmai vitanap zárásaként a polgármesterek megtekintették Abasár nevezetességeit és megízlelték a helyi borokat is.

*

Sikeres pályázatok Gyöngyösorosziban

A rászoruló gyermekek étkeztetésére több, mint egymillió forintot kapott Gyöngyösoroszi önkormányzata, mely közel másfél hónapra száz gyermek ennivalóját biztosítja.

Emellett 32 millió forintot nyert az óvoda és az iskola a kompetencia alapú oktatás megvalósítására. Az orvosi rendelő felújítására 17 milliót kaptak az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében.

Gyöngyösoroszi szinte csak pályázati pénzből tud fejleszteni, mivel anyagi lehetőségeik szűkösek. A településen zajlik az Út a munkához program is, mellyel sikerült megduplázni a foglalkoztatott közmunkások számát.

*

Testvérvárosi kapcsolatokat erősítettek

Milowka, Markaz lengyel testvérvárosának tűzoltózenekara száz éves. A jubileumi koncerten - egyetlen magyar együttesként - a markaziak kíséretében a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány fúvószenekara is fellépett. A folytatásban máris megegyeztek.

A Mátrai Erőmű által is támogatott Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara képviselte Magyarországot a lenyelországi Milowka tűzoltózenekarának száz éves fennállása tiszteletére rendezett találkozón. A fesztiválon hét együttes játszott, a lengyel és cseh zenekarok mellett egyetlen magyarként a mátraaljiak.
A siker óriási volt- olyannyira, hogy a zenekar máris meghívást kapott újabb külhoni bemutatkozásra.

Juhász András, a gyöngyösi Pro Civitate-díjas zenekar vezetője szerint nem csak kiváló hangulatú programon vehettek részt, de szakmailag is értékes, színvonalas fesztiválon mutatkozhattak be. És persze legalább ilyen fontos, hogy újabb ismeretségeket, szakma barátságokat köthettek.

Forrás: Gyöngyösi HVI, Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása