Nagy sikerű ÚMVP Falunap Újszalontán

Békés megye legkisebb települése, Újszalonta Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az FVM által kiírt „vidéki rendezvény, falunapok szervezésére 2009. évben” című pályázati felhívásra.

Az elnyert forrás birtokában a község, ebben az évben is színvonalas műsort tudott szolgáltatni a helyiek, a szomszédos települések, továbbá az ország többi részéről, illetve a határon túlról érkező látogatók számára. A falunap a délelőtt folyamán a fogathajtó versennyel kezdődött a program.

Jova Tibor (Újszalonta polgármestere) köszöntötte nemzetközi fogatokat és a tisztelt publikumot, majd egyes és kettes fogatok vettek részt az akadály, majd a vadászhajtásból álló megméretetésen. A fogathajtók versenye mellett csikósok bemutatójára is sor került (fektetés, ostoros bemutató, „csikós vágta”).

A versenyek után az ünnepélyes eredményhirdetés következett, majd a helyi önkormányzat megvendégelte a rendezvényre kilátogatókat, továbbá az ÚMVP sátorban dolgozó munkatársakat egy ebéddel (birka – és dámpörkölt).

A színpadon 13.00-kor kezdődtek a programok. A gyerekek számára ugráló vár és arcfestés volt plusz programként. Első fellépő Varga Károly humorista volt. A Kötegyáni Nyugdíjas Klub nagy sikerű előadása után következett a Merlin Kft műsora a Heller – Beregi páros (a Mikroszkóp Színpad tagjai) azaz „Hacsek és Sajó”, mely óriási sikert aratott a nézők körében, a műsor után sokan álltak aláírásért az ÚMVP sátorban. A következő fellépő Bújdosó Géza volt, aki klasszikus gitáron játszott a jelenlévőknek. Utána a gyerekek nagy örömére malacfogó verseny következet a programok sorában.

Ezután a színpadon tombolasorsolás vette kezdetét, melyen értékes ajándéktárgyak találtak gazdára, továbbá az ÚMVP sátorban dolgozó munkatársak felajánlottak 2 ÚMVP ajándékcsomagot. A tombolasorsolás után a Blue’s Express zenekar koncertje következett, utánuk pedig a Garage Beat Band zenekar csapott a húrok közé. A nagy sikerű falunapot 22. 00-kor tűzijáték zárta. (fotók a falunapról a cikk alatti galériában)

*

Megyejárás - Dévaványa

Az „Otthonunk Békés megye” rendezvénysorozat Dévaványára látogatott 2009. július 3-án.

A rendezvényt Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyőlés alnöke nyitotta meg, a házigazda
ezúttal Pap Tibor Dévaványa Város polgármestere volt. A rendezvény keretein belül soron kívüli testületi ülésre, „Megye intézménye” táblaavatásra, valamint a megyetörténeti kiállítás megnyitójára is várták az érdeklıdıket.

A megyejárást kulturális műsorok is színesítették, a résztvevők megtekinthették a „A dévaványai szakképzés 100 éves” jubileumi kiállítását és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyét is. (fotók a cikk alatti galériában)

*

Fórum a Városközpont fejlesztéséről

2009.július 03-án a Művelődési Központban került sor a „Szeghalom „Sárrét fővárosa” városközpont integrált fejlesztése” című pályázat lakossági fórumára.

Szeghalom Város Önkormányzata 823 millió Ft támogatást nyert első körben az integrált városközpont felújításra a partnereivel konzorciumban. A két körös pályázat összköltsége 1 milliárd Ft.

A beruházás a következő közterületeket érinti: Szabadság tér, Kossuth tér, Sétakert és környezete, Nagy Miklós utca. Az érintett partnerek a Lóerő Bt., a Kábel-Elektro Kft., Sárrét Coop Zrt., Blaskó és Társa Bt.,a Szeghalmi Rendőrkapitányság és a Református Egyházközség. Felújításra kerülő intézmények még a Sárréti Múzeum és Nagygazdaház, Tűzoltóság, D’orsay kastély és a Művelődési Központ átrium udvara. A beruházás várhatóan 2009. szeptember - október hónapban kezdődik és 2010. december hónapban fejeződik be.

*

Szeghalom-Füzesgyarmat közötti kerékpárút ünnepélyes átadása

A kerékpárút ünnepélyes átadására mindkét városból több száz kerékpáros érkezett július 5-én, akik az útszakasz felénél találkoztak. Az átadót a szeghalmi és a füzesgyarmati mazsorettek bemutatója színesítette. Beszédet mondott Szeghalom város polgármestere Macsári József, Füzesgyarmat polgármestere Várkonyi Imre, valamint Veress József a térség Országgyűlési képviselője.

A műsor végén szalagátvágásra került sor, mely hivatalossá tette a kerékpárút használatát.

Mint ismeretes, bruttó 261 millió 954 ezer forintból épült 7,4 kilométer hosszúságú, 2,6 méter széles kerékpárút Szeghalom és Füzesgyarmat között.
A Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás két éve, augusztus 31-én nyújtotta be pályázatát a Dél-alföldi Operatív Program kiírására. A bírálóbizottság a 284 millió 500 ezer forint összköltségű beruházáshoz 90 százalékos, azaz 256 millió 50 ezer forint támogatást ítélt megismertette
ünnepi beszédében Macsári József Szeghalom város polgármestere, aki egyben a
Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás elnöke is.

A megjelenteket arról is tájékoztatta, hogy 28 millió 450 ezer forint saját erőt kellett volna biztosítaniuk, ennek csökkentéséért az EU Önerő Alapra nyújtottak be pályázatot s a kedvező
elbírálást követıen 14 millió 225 ezer forintot kellett állniuk.
A Kövite Plusz Kft. által bonyolított közbeszerzési eljáráson a munkálatok kivitelezési jogát a Swietelsky—Colas Debrecen közös vállalkozás nyerte. A vállalási ár és a teljes összeg közötti
különbözet az elıkészítés, tervezés, megvalósítás adminisztratív, szakértıi költségeit fedezte.

Ezt követően Veress József – a választókerület országgyűlési képviselője – ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy most lehet érezni valójában, hogy mit jelent az EU tagjának lenni. Válságidőszakban, ha okosan használjuk fel az uniós forrásokat, térségünk nyertessé
válhat – mondotta a képviselő. Az elkészült kerékpárút hossza 7 ezer 390 méter, illetve 7 ezer 700 méter. Füzesgyarmati oldalon ugyanis 330 méter hosszon a 4212-es útra vezették rá a
kerékpáros-forgalmat.

A képviselő úr beszédét követően Várkonyi Imre – Füzesgyarmat polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Stílusosan – az előtte szólókhoz – ő is biciklije nyergében ülve érkezett a
kerékpárút átadására. Hangsúlyozta, hogy a Kastélypark Fürdő is profitál a beruházásból, hiszen a megvalósult beruházás a kerékpáros közlekedésbiztonság megteremtése mellett turisztikai célokat is szolgál. Így immár biciklin is biztonságosan megközelíthető a
füzesgyarmati Kastélypark Fürdő. (fotók a cikk alatti galériában)

*

„Az én világom” – festménykiállítás a füzesgyarmati Művelődési Házban

Demján Ilona festőművész kiállításának megnyitójára került sor 2009. május 11-én a füzesgyarmati Művelődési Házban. A kiállítást Károlyi Sándorné, az Oktatási-, Kulturális és Sportbizottság elnöke nyitotta meg. Mint mondotta, a festını a festészet technikáit autodidakta módon sajátította el. 1986- tól évente önálló kiállításokon mutatkozik be. Legfőképpen a táj-festés áll közel
hozzá. Munkáira a hiper realista stílus a jellemző. Munkája során leggyakrabban
az olajat használja. A képeket május 17-ig tekinthették meg az érdeklődők. (fotók a cikk alatti galériában)

*

Elismerték az ifjúsági szervezet tevékenységét

A Nagy Richárd nevével fémjelzett Sarkad és Térsége Ifjúságáért Egyesület vehette át a Sarkad Kistérségi Civil Fórum kitüntetését tegnap Kötegyánban, a kistérségi civil nap keretében.

A civilek grémiuma ezzel az egyesület tavalyi munkáját ismerte el, nevezetesen, hogy 1,3 millió forintot nyertek a Sarkadi Rock Klub (SaRocK) fejlesztésére s különböző programok szervezésére. A Sarkad és Térsége Ifjúságáért Egyesület a pályázatban foglaltakat már meg is valósította.

A Sarkad kistérségi civil napot az Ungvári Mihály vezette Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, a Nemzeti Civil Alapprogramtól elnyert több mint egymillió forint támogatás felhasználásával - egy több állomáshelyet és témakört érintő projekt részeként - rendezte meg. A program részeként öt településen, huszonnyolc témakörben rendeztek tanácskozást. A sarkad kistérségi civil napon Hódi Gyula, a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának tagja a határon áthúzódó civil együttműködések erősítése címmel tartott előadást.

A rendezvény keretében nyitották meg a 60. születésnapját ünneplő Miklós János belényesi festőművész alkotásaiból rendezett kiállítást is.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, Sarkadi HVI, Sárrét Tv, bekesmegye.com, beol.hu

Cikk megosztása