Alapkőletétel Murakeresztúron 2009. július 14-én

Az Innovatív Dél-Zala LEADER HACS térségre kiható közoktatási infrastruktúra- fejlesztés indult Murakeresztúron.

Európai Uniós támogatással valósul meg a Murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központ fejlesztése a településen. Az NYDOP-2007-5.3.1/2f „Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése” pályázati felhívás keretében közel 400 millió Ft-os támogatásból valósul meg, elősegítve a körzet közoktatásának színvonalas emelését, a mikrotérség horvát nemzetiségi oktatásának fejlesztését.

Az alapkőletételnél 2009. július 14-én jelen volt Göndör István és Cseresznyés Péter országgyűlési képviselők, prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes (Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ), a kanizsai és muramenti társulások képviselői és a környék polgármesterei, a település iskolájának tanulói és számos érdeklődő.

A kétnyelvű ünnepség keretében először az intézmény tanulói beszéltek arról, hogy számukra miért fontos ez a fejlesztés. A magyar és horvát nyelvű lelkes beszámolók után nehezen szólalt meg Göndör István országgyűlési képviselő és Pavlicz Lajos a település polgármestere. Mint elmondták egy több évtizedes álom kezd formát ölteni ennek a beruházásnak a megkezdésével.

Az iskola, az óvoda teljes felújítása mellett a legfontosabb a hiányzó tornaterem megépítése, amelyhez kapcsolódik a faluház teljes megújítása és tetőterének beépítése. Ha minden a tervek szerint halad jövő év szeptemberében egy minden igényt kielégítő intézmény fogadja a tanulókat. A tornatermi és faluházi fejlesztések pedig lehetővé teszik, hogy a település és vonzáskörzetének szabadidősport és kulturális igényeit mind teljesebben kielégítsék.

A projekt-nyitó eseményt a település iskolásainak és művészeti együtteseinek rövid bemutatója zárta.

Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

*

Nagy sikerű nemzetközi művészeti akadémia Kisrécsén a Kendli majorban

Május végén tárta ki kapuit a 16. Ludvig-Saubermacher Nemzetközi Művésztelep a Kendlimajorban, ahová a világ 11 országából érkeztek a művészek.

Mivel az idei év témájaként a szemét, mint művészeti alapanyag szerepelt, a résztvevők ezúttal egy igazi kuriózumnak számító feladatot kaptak a szervezőktől: a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. depóiban szerezzék be az alapanyagot, aztán saját kreativitásukra építve, kedvükre alkossanak. S hogy a szemétdombokon történő guberálást követően milyen izgalmas művek születtek, arról bárki meggyőződhetett, aki ellátogatott az érdeklődők előtt végig nyitott, kéthetes művésztelepre.

Azért mi is kíváncsiak voltunk arra, honnan is jött az ötlet a szemét ilyen módon történő életre keltésére, ezért fordultunk az illetékeshez, Ludvig Zoltán festőművészhez.

- Georg Brandner meghívására Ausztriában résztvevője lehettem egy olyan nemzetközi művésztelepnek, ahol egy hulladéklerakó kellős közepén alkottunk. Ott gyűjtöttünk maguknak alapanyagot, amit aztán újrahasznosítva , a tőlünk telhető legmagasabb művészi fokon keltettünk életre - árulta el a határainkon túl is népszerű Ludvig Nemzetközi Művésztelepek vezetője, akitől hallhattuk: munkálkodásukról az osztrákoknál annyi promóciós anyag és tudósítás jelent meg, akkora reklámja volt a szemetes művésztelepnek , hogy ezen a nyáron is lesz folytatása.

S mivel Magyarországon ilyenre még nem volt példa, ezért szervezték meg ilyen módon Kendlimajorban a május 31-én indult 16. Ludvig-Saubermacher Nemzetközi Művésztelepet, ami igazi kuriózumot jelentett az alkotóknak és az oda látogatóknak egyaránt. Mert biztos, hogy mostantól mindkét tábor más szemmel néz a hulladékra, látva, miként válhat a művészek kezében értékes műalkotássá a szemét. Mintegy alátámasztva: mennyire felelős magatartás, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, annak újrahasznosítására is gondolva...

- Tavaly kezdtük el a Fejek című szoborpark kialakítását, s bár az akkori fej az égetésnél megsemmisült, a szívünkben tovább él, így most újult erővel láttunk hozzá ehhez az afrikai maszkot idéző, távolba tekintő, s mindent látó alkotáshoz, mely minden oldalról más - mutatta a park közepén álló, Kendli névre keresztelt monstrumot a húsz éve Németországban alkotó szobrász, Katalin Bereczki-Kossak, aki harmadszor van a Kendlimajorban. - Ez egy külső és belső szobor, be lehet menni, így a belseje meditálásra és egy kis elvonulásra is alkalmas hely lesz. A téglagyártól kapott agyagot, hulladékot és szerves anyagokat is felhasználva, nagy örömmel készítjük...

Az izgalmas alkotásokról fotókat láthatnak még itt!

*

Nagy sikerű Folklórfesztivál volt Zalakaroson

Többszörös jubileumot, s az iskola népi játék szakkörének keresztelőjét is ünnepelték június első hétvégéjén a Zalakaros folklórcsoportjai. Mi mással, mint tánccal...

Immár hatodik éve hagyomány, hogy színes bemutató keretében adnak számot a hagyományőrző művészeti csoportok arról, mit sajátítottak el a mögöttük lévő időszakban. A szokásos beszámolóra , a táncos seregszemlére (melyen szintén sokéves hagyománynak megfelelően a Vizeli József vezette Bojtár Együttes húzta a talpalávalót) a kertmoziban került sor.

- Zalakaros kulturális életében jelentős szerepük van a hagyományoknak - mondta Novák Ferenc, a néptáncestet szervező közösségi ház igazgatója. - Nemcsak azért, mert ezt igénylik a városba látogató vendégek, hanem azért is, mert az itt élők jól tudják: értékes hagyományainkat becsülnünk, óvnunk kell. Ennek egyik szelete a hagyományőrző csoportok működése, melyek minden évben ilyenkor átnyújtanak egy csokorral mindabból a város lakóinak, a hozzátartozóknak, amit az adott tanévben elsajátítottak. A Búzavirág Együttes révén már az óvodában is a nevelés szerves része a hagyományőrzés, az iskolában pedig egy népi játék szakkör működik, amely a mai nappal a Gyöngyvirág Együttes nevet vette fel. A 26 fős, jelentős szülői támogatottságot maga mögött tudó Zöld Ág Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 15. jubileumát. A nagyok , a Karos Táncegyüttes pedig immár 20 éves.

A szép sikereket elért Zöld Ág és Karos Táncegyüttesek szakmai vezetésének nem kis terhe a Vizeli Dezső-Vizeliné Paksi Valéria koreográfus-páros vállát nyomja. Előbbi elmondta: nagy segítség számukra, hogy a város, illetve a közösségi ház vezetése mindenben támogatja a munkájukat. Erre számítanak a jövőben is, hiszen terveknek nincsenek híján.

- Szeretnénk bővíteni a Karos Táncegyüttes repertoárját, most egy mezőföldi és egy erdélyi tánc, illetve egy vajdaszentiványi forgatós koreográfiáján dolgozunk. A Zöld Ág tagjai pedig a hónap végén egyhetes tábor keretében ismerkedhetnek meg a kalocsai tánccal - mondta a szakember.

*

Zenés nyárköszöntő Fúvóstalálkozóval

Zenés nyárköszöntő címmel három egymást követő estére szervezett szórakoztató programokat a helyi lakosoknak s vendégeiknek a Zalakarosi Turisztikai Egyesület júniusban.

Alig több mint egy esztendeje alakult a fürdővárosban a Zalakarosi Turisztikai Egyesület, melynek az önkormányzat átadta a turizmus szervezésével és menedzselésével kapcsolatos feladatokat és kötelezettségeket, a megfelelő forrást is biztosítva. Az egyesület működteti a Tourinform-irodát, végzi az információ-szolgáltatást, s szervez olyan rendezvényeket, mint például a hétvégi volt.

- Az iskolai szünetben egyre több a vendég, így őket köszöntjük ezzel a kicsit Szent Iván-éji jellegű hétvégi rendezvénnyel - fogalmazott Bócsa Ildikó, az egyesület titkára.

A kanizsai hastáncosok, majd az Abba Sisters zenés produkciója is nagy sikert aratott, majd a Gyógyfürdő téren éjfélig szólt a báli zene, melyhez a borházak szolgáltatták a tájegység finom nedűit. Szombaton nem volt kegyes a szervezőkhöz az időjárás, ezért kénytelenek voltak a zenés produkciók színhelyét áttenni a fedett kertmoziba.

- Tegnap is itt voltunk, s nagyon tetszett a hastáncosok bemutatója - mondta a borházak melletti kézművessátorban a veszprémi Tárnai Edit, aki 10 éves iker gyermekeivel és férjével nyaral Karoson. - Célirányosan erre a foglalkozásra jöttünk, s remek, hogy rossz időben is lekötik a gyermekeinket. Harmadik alkalommal nyaralunk Zalakaroson, a féjemmel gyógykezeltetjük magunkat, s a gyerekek is örömmel jönnek velünk...

Forrás: Zalakarosi HVI, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása