Kápolna napja, már ötödször

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül elnyert pályázat segítségével immár ötödször rendezték meg Kápolna napját a településen.

A színvonalas programsorozat pénteken délután kezdődött, amikor is Bartus Csaba és Hangrád Zsolt munkáiból képzőművészeti kiállítás nyílt a házasságkötő teremben. A tárlat megnyitóját szentmise követte, melyet dr. Urbán Imre celebrált.

Szombaton az egész nap folyamán kézműves-foglalkozások és vásár, szabadtéri gyermekjátékok, pónilovaglás, sportversenyek és bemutatók várták a látogatókat.

A Tájházban a Hevesi Háziipari Szövetkezet szőttes- és kelme kiállítása volt megtekinthető. A szórakoztató rendezvények délben vették kezdetüket a Honvéd utcában felállított színpadnál.

Helyi és környékbeli gyermekek és felnőttek léptek fel, valamint a kápolnai kisebbség programjait láthatták az érdeklődők. Az esti órákban mutatták be a Hair című musicalt az egri Kossuth Zsuzsanna Gimnázium dráma tagozatos tanulóinak előadásában, majd a Reload együttes koncertezett Kovács Áron, a Popdaráló műsorvezetője „irányításával".

Most először hirdetett Kápolna napján díjjal egybekötött seregszemlét a községi képviselőtestület kézművesek és képzőművészek számára. A díjazottaktól - a két kategória első három helyezettjétől - az önkormányzat zsűrizés alapján helyben vásárolt, s ezeket az alkotásokat azoknak adományozták, akik este hat órakor elismerő oklevelekben, illetve díszpolgári címben részesültek.

Ekkor díjazták a napközi otthonos óvodában zajló süteménysütő verseny legjobbjait is. A programot hajnalig tartó utcabál és tűzijáték zárta.

*

Sarudi Péter-Pál napi aratófesztivál

Sarudon nemrégiben tartották a hagyományos aratófesztivált. Nemcsak a megyéből, de az ország több helyéről, sőt Erdélyből és a Kárpátaljáról is érkeztek csapatok.

A legjobbnak a Pélyi csoport bizonyult. A rendezvény színvonalát emelte a rengeteg hagyományörző együttes fellépése is. Az eleredő eső ellenére is kitartott a közel 800 fős tömeg.

*

Falunapi vígalom Pélyen

Kilencedik alkalommal rendezték meg idén Pélyen a falunapot. A sportpályán - pályázati támogatásnak is köszönhetően - egész nap tartalmas programok várták az érdeklődőket. A gyermeknappal összekapcsolt rendezvényen ugrálóvár, körhinta, arcfestés, bohócműsor jelntették a felhőtlen szórakozást. A délutáni színpadi műsor fellépői a helyi óvodások, iskolások, rézfúvós zenekarok mellett a jászkiséri és tarnaszentmiklósi néptánccsoportok voltak. A kellemes hangulatot a Cairo együttes koncertja, valamint a győri színház művészeiből álló Maya Trió operett és nosztalgia műsor biztosította. A humor kedvelőit Bereznay Endre "stand up" előadása szórakoztatta. Sokan látogatták meg az UMVP sátrát, ahol hasznos információhoz lehetett jutni az UMVP támogatási lehetőségeiről, a helyi LEADER Akciócsoportról, a Helyi Vidékfejlesztési Irodáról, a falugazdéászok tevékenységéről és -hab a tortán!- UMVP totón lehetett nyerni értékes ajándékokat.

Az erdélyi Mérán járt Tarnaméra Hosszab ideje ápol partneri kapcsolatot a Heves megyei Tarnamára az erdélyi Méra településsel. A két ország mérai lakosai minden évben rendszereden találkoznak külhonban és idehaza is. A közelmúltban Tarnaméráról utazott el egy 26 tagú küldöttség Erdélybe. Mivel a két helység lakói jól ismerik egymást, sőt baráti kapcsolatban is vannak, ezért a Heves megyeieket családoknál szállásolták el. Az erdélyiek június 27-én érkeznek ide, s a falunapokon kalotaszegi táncokat adnak elő.

*

Elektromos sétahajó kelt útra a Tiszán

A speciális kialakítású és felszereléssel ellátott elektromos kiránduló kishajó a különböző fogyatékossággal élőknek a saját igényeik figyelembevételével, élményszerűen tudják bemutatni a Tisza-tavi Madárrezervátum értékeit.

A "Magdaléna" nevet kapott elektromos sétahajót június 16-án, kedden délelőtt avatták fel.

*

A kistérség első fesztiválja Szihalmon

A Füzesabonyi Kistérség Többcélú Társulása és a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület első alkalommal rendezett kistérségi hagyományőrző fesztivált Szihalmon.

A nagyszabású programnak - amelyen Aldebrő, Besenyőtelek, Dormánd, Egerfarmos, Füzes¬abony, Kál, Kápolna, Kompolt, Mezőszemere, Mezőtárkány, Nagyút, Poroszló, Sarud, Tófalu, Újlőrincfalva és természetesen a házigazdák csoportjai vettek részt - az általános iskola udva¬ra adott otthont szombaton.

A délelőtt folyamán az említett települések fellépői tíz-tíz perces színpadi műsort mutattak be, ezzel párhuzamosan pavilonokban is az érdeklődők elé tárták saját nevezetességeiket, látnivalóikat kisebb kiállítás keretében.

Ebéd után Szihalommal ismerkedhettek a jelenlévők, majd hagyományőrző lakodalmas mulatság következett a Tobán Egyesülettel. A vőlegényes háznál lakodalmi bokrétát tűztek a vendégeknek, megkínálták Őket házi pálinkával és pogácsával, nagykaláccsal. A vőlegény verbunkkal búcsúzott a fiúbarátoktól és szüleitől, majd a menyasszonyos házhoz, a Tájház épületéhez indult a násznagyok és a zenekar kíséretében. Kikérték a menyasszony ágyát, felrakták a lovas szekérre, maga a menyasszony lánykarikázóval vett búcsút lánybarátnőitől.

Az esküvőt a római katolikus templomban tartották meg kántor közreműködésével, majd mindenki visszatért a vőlegényes házhoz, ahol a lakodalmas sátorban tradicionális vacsora - tyúkhúsleves csigatésztával, főtt hús levestöltelékkel, töltött káposzta, nagykalács - következett, éjszaka pedig menyasszony-, majd menyecsketánc.

*

Népdalkörök találkozója Poroszlón

2009. július 11-én rendezték meg a Népdalkörök Heves Megyei Találkozóját a művelődési házban. A programban több, mint tíz együttes lépett színpadra.

Jövőre még nagyobb ünnepre készülnek, hiszen 2010-ben lesz negyven éve, hogy a neves karnagy, a poroszlói általánao iskola névadója, Vass Lajos megalapította a helyi népdalkört.

*

VW-bogár találkozó

Július 11-én immár ötödik alkalommal adott otthont a kiskörei szabad vízű strand a VW-bogár találkozónak.

Nyolcvanhárom "bogár" duruzsolt a gátoldalon, a legidősebb autó 1957-ben indult első útjára. Az ország egész területéről érkeztek a gyönyörű autók.

Forrás: Füzesabonyi HVI, Tisza-Tarna-Rima mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása